Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_neyrokhirurgii.docx
Скачиваний:
109
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
481.89 Кб
Скачать

Хірургічна тактика

Основними вимогами до хірургічного доступу є можливість достатнього огляду нерва на рівні пошкодження, в проксимальному та дистальному напрямках. Це дає змогу вільно маніпулювати на нервовому стовбурі, правильно оцінити характер та об’єм ушкодження та виконати в подальшому достатнє за обсягом втручання. Неповноцінний або неправильний доступ досить часто є причиною неправильного виконання шва нерва та додаткових ушкоджень анатомічних структур (в тому числі і нервових стовбурів).

Оперативний доступ повинен бути максимально атравматичним та виконуватись з дотриманням закономірностей розташування силових ліній та ліній Лангера і не проводитися безпосередньо над проекційною лінією нервового стовбура. Ці порушення призводять у подальшому до формування грубих рубців, що крім косметичного дефекту спричиняють вторинну компресію нервового стовбура.

При стисненні нервового стовбура виконується невроліз. При порушенні анатомічної цілості нерва необхідно проводити зшивання, аутопластику чи невротизацію нервових стовбурів (в залежності від ступеня та характеру ураження). Основними вимогами до шва нервового стовбура є максимально точне співставлення з урахуванням фасцикулярної будови нерва та відсутність натягу (утримання шва ниткою 7/0).

Детальний неврологічний огляд після втручання слід проводити, як мінімум, раз на 4 тижні.

По завершенні нейрохірургічного лікування хворий переводиться в відділення реабілітації чи неврології.

VI. Навчальний алгоритм для формування практичних навичок та вмінь дослідження (або обстеження)

Основні завдання

Вказівки

Примітки

Вивчити класифікацію травматичних ушкоджень хребта й спинного мозку

Назвати класифікацію ХСМТ в залежності від виду та рівня ураження, механізму виникнення, характеру ушкодження

Вивчити класифікацію травматичних ушкоджень периферичних нервів

Вказати основні види ушкоджень периферичних нервів залежно від рівня, ступеня та характеру ураження

Вивчити клінічні форми травматичного ушкодження спинного мозку

Назвати особливості клінічного перебігу при струсі, забитті, стисненні спинного мозку, порушені його анатомічної цілісності (надриви,розриви), гематомієлії,травматичному ураженні спинно-мозкових корінців.

Вивчити клінічні та морфологічні форми ушкодження периферичних нервів

Назвати особливості клінічної картини при струсі, забитті, стисненні, розтягненні, вивиху нерва при зіставленні їх із морфофункціональними ознаками ушкодження

Знати допоміжні методи обстеження, які застосовуються при ХСМТ і травмі ПНС

Вказати на допоміжні методи обстеження, які є найбільш інформативними в діагностиці ушкоджень хребта, спинного мозку та периферичних нервів. Знати принцип їх проведення, оцінити результати обстеження.

Вивчити особливості надання медичної допомоги на догоспітальному етапі

Вміти: надати невідкладну допомогу потерпілим з ХСМТ і травмою ПНС на догоспітальному етапі, забезпечити стабільність життєво-важливих функцій (дихання, гемодинаміки), провести іммобілізацію хребта та кінцівок на догоспітальному етапі, визначити вид та рівень ураження спинного мозку і периферичних нервів, призначити допоміжні методи обстеження, встановити покази до операції