Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Ротаракту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Права та обовязки членів дирекції

Обов’язки Президента

Президент допомагає членам розвивати в собі майбутніх лідерів та працює в напрямку заохочення та повного завершення заходів пов’язаних з професійним та лідерським розвитком, громадськими та міжнародними сервісними проектами. Президент визначає задатки та зацікавлення кожного члена Клубу та скеровує на певну ділянку роботи в Клубі.

Обов’язками Президента є підтримка діяльності, перерозподіл обов’язків та встановлення розкладу зустрічей. Президенту слід найшвидше розробити план роботи на рік. “Підсумок планів та завдань Клубу Ротаркт” на сторінці ++++ допоможе Вам краще зорієнтуватись в плануванні щорічних заходів. Президент головує на засіданнях Клубу та на Директорії; дотримується парламентарної процедури провадження дискусій.

Президент також підтримує постійний зв’язок з спонсоруючим Ротарі клубом (через спільні проекти та зустрічі), Представником Ротаракту в Дистрикті (через участь Клубу у Дистриктних проектах та зустрічах) та Ротарі Інтернешнл (приймаючи участь у Ротарактівських перед-конвенційних зустрічах та щорічних звітах). Для кращого спілкування в Дистрикті, як правило, випускається бюлетень, вісник або інформатор, які розповідають про найуспішніші проекти Клубу Ротаракт і надсилаються до спонсоруючих Клубів Ротарі, Представника Ротаракту в Дистрикті та РІ. За підтвердженням Ради Директорів, Президент, за допомогою Віце-Президента скеровує діяльність комітетів і слідкує за їх успіхом.

Обов’язки віце-президента

Віце-Президент Клубу, один із провідних членів Дирекції клубу, допомагає в діяльності Клубу завдяки свому розумінню річних планів роботи, проектів та заходів і доброї обізнаністю з громадою та ресурсами Ротарі. Через це дуже важливо щоб Президент та Віце-Президент працювали разом. Особливо це важливо, коли Президент-Елект у попередньому році обіймав посаду Віце-Президента.

Віце-Президент головує на засіданнях, коли відсутній Президент, а також приймає участь у Раді Директорів та є неофіційним членом всіх комітетів. Окрім того, Віце-Президент діє згідно “всеохоплюючих обов’язків”, відповідальний за завдання, що передбачив Президент.

Добре організований та відповідальний Віце-Президент часто є вирішальною ланкою успішного року Ротаракт. Він також може зменшити адміністративне навантаження, дозволяючи таким чином Президентові за той час розробляти нові проекти та заходи.

Обов’язки Секретаря

Секретар клубу Ротаракт має багато обов’язків, що вимагають надзвичайної ретельності та доброї організації. Як правило призначається також другий Секретар, що набуває досвід поруч та допомагає першому. Оскільки Секретар заохочує діяльність Клубу кореспонденцією до спонсоруючих Ротарі Клубів, агентств поза межами Ротарійського руху, шановних членів, РІ та інших Клубів Ротаракт, то ця особа має мати вміння вільно спілкуватися.

Секретар підтримує контакти Клубу з громадськістю, зберігає записи Клубу та спостерігає за часовими рамками всіх засідань. Коли член Клубу досягає віку 30 років, секретар надсилає повідомлення про “Потенційного Ротарійця” на сторінці +++ до Секретаря спонсоруючого Клубу.

Обов’язки Скарбника

Скарбник збирає та розпоряджається коштами Клубу. Він є відповідальним за платоспроможність та фінансову стабільність. Скарбник є головою фінансового комітету, працює безпосередньо з Радою Директорів над розробкою бюджету, збирає внески та кошти, зібрані Клубом, а також оплачує рахунки та покриває витрати Клубу. Скарбник доповідає про фінансове становище на кожному засіданні а також веде записи, що перевіряються в кінці року. Щоб досягти кращих результатів, Скарбнику рекомендується зустрітись з Скарбником попереднього року, проконсультуватись з Скарбником спонсорую чого Клубу Ротарі та досвідченим бухгалтером.

Запис та управління коштами Клубу є великою відповідальністю, що вимагає постійної перевірки. Як правило призначається другий Cкарбник, щоб допомагати та здобувати навиків, що забезпечуватиме послідовність та добре підготує досвідченого Скарбника-змінника.

Всі наступні члени Дирекції Клубу Ротаракт приймають участь у лідерському тренінгу на рівні Дистрикту, який складається з одно- або дво- денних семінарів з лідерства проведених Комітетом Ротаракту Дистрикту разом з РІ.

Статті 5, 6, 8 та 9 Конституції Ротаракту надають більш детальну інформацію стосовно структури Клубу Ротаракт.