Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Ротаракту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

7. Ротаракт в дії

Ентузіазмові та винахідливості у здійсненні проектів Ротарактом, як на локальному так і на міжнародному рівні, немає меж. Нижче наведено приклади світових проектів Ротаракт, що варті уваги і надихають інші Клуби ідеями для впровадження своїх власних проектів.

у відповідь на руйнацію спричинену паводком Штат Північний Гуайарт в Індії та Клуб Ротаракт Віснагару здійснив проект “Запобігання Епідемії (Операція полегшення нещастя)” , що взяв на себе завдання запобігання епідемії. В наслідок повені багато осіб загинуло, тисячі людей залишились без домівок, питна вода була забруднена, велика рогата худоба загинула, а домівки та дороги були пошкоджені та зруйновані. Працюючи разом з профілактичною клінікою, що знаходиться під наглядом спонсоруючого Клубу Ротарі, автори проекту допомогли запобігти поширенню таких хворіб, як малярія та холера. Було організовано попереджуючу кампанію запобіганню хворіб, хлорні таблетки були надані кожному мешканцю у Віснагарі, а трупи мертвих тварин було спалено. Багато Ротарактівців, Ротарійців, Інтерактівців та всі, хто долучені до внутрішнього кола руху Ротарі, а також громадські Ротарійські офіцери з сусідніх Клубів долучилися і працювали разом з найрізноманітнішими урядовими агентствами та неурядовими організаціями, щоб цей проект був успішним.

Ротаракт Клуб в Камбалі, Уганда, здійснив “Громадський Оздоровчий Проект Бандве” для покращення соціального добробуту та рівня життя громади Бандве, забезпечивши оздоровчою допомогою місцеве населення. Громада налічувала приблизно 30 000 мешканців і в околиці не було оздоровчого центру, який би обслуговував людей. За допомогою проекту Бандве, Клуб запропонував послуги, що включали щеплення від хворіб, послуги стоматолога та основну допомогу та консультування щодо планування сім’ї, гігієни, харчування та інше. Спочатку проект не мав визначеної структури а імунізація проводилась прямо таки під деревом та в шкільних кімнатах. Дякуючи грошовій та моральній підтримці Губернатора Дистрикту, та Ротарійцеві з клубу Манго, та спонсорів Клубу Ротаракт було створено постійні умови для оздоровлення.

Таласемія—вроджене порушення крові, що не дозволяє зараженій людині продукувати власну кров, що викликає потребу постійного переливання крові. Ця хвороба, проти якої на даний момент не існує засобів лікування, є надзвичайно поширена серед маленьких дітей і зростає до неймовірних розмірів. Лікування цієї хвороби є не лише виснажливим але й дуже дорогим. Клуб Ротаракт східної Калькутти в Індії почав розвиток цієї тематики ще у 1991 році шляхом організації донорських таборів крові, що згодом переросло у проект на рівні Дистрикту що залучило місцеві Клуби та школи громади. Успіх проекту надихнув інші Клуби Ротаракт з Індії, Ізраїля, Туреччини та Англії розпочати боротьбу з поширенням цього захворювання.

Клуб Ротаракт Курітіба Цідаде Сорісо в Бразилії, продовжує сервісний проект в місцевій громаді. Їхній “Бразильський Громадянський проект” є одним з багатьох успішних спільних проектів Клубів Ротарі та Ротаракт, що забезпечує громадян інформацією, інструкціями та підтримкою у розв’язанні проблем в галузі здоров’я, освіти, права, відпочинку, культури та екології. Члени Клубу організують дводенні семінари з лекторами урядових, неурядових, громадських та приватних агенцій. Спеціалісти надають громадянам практичні поради та інформацію щодо здоров’я, навколишнього середовища, та на місцеву тематику.

Клуб Ротаракт Нові Лігу ре в Італії уважно поставився до соціальних та економічних проблем своєї громади, вирішивши заохотити підприємництво з метою залучити місцеву молодь та підняти свідомість громади про успішний розквіт бізнесу у регіоні. Спільно з міською Радою, місцевим ощадним банком та спонсоруючим Ротарі Клубом протягом 4 місяців було проведено кілька серій лекцій, тематикою яких були бізнес, фінанси, комунікація та технології. Окрім лекцій були організовані 40-годинні заняття безкоштовних курсів для молодих професіоналів, потенційних підприємців, що розпочинались в жовтні і закінчувались у грудні. Ці семінари розроблено з метою інформувати учасників про специфіку та пастки малого та середнього бізнесу, що конкурують у сьогоднішній економіці, а також практичні кроки для початківців.

Ротаракт клуб Твін Ситіз в Мінеаполісі-Сент Пол в США придбав двомісний сидячого типу велосипед і подарував його школі для фізично та розумово відсталих дітей. Цей громадський проект надав можливість та учням середньої школи Хайв’ю відчути задоволення від їзди на велосипеді. Цей Клуб також здійснює проект з Клубом Ротаракт Мінська (Білорусія) який полягає в надсиланні одягу, канцтоварів та інших посилок з речима для спеціального сиротинця в Руденську, Білорусь. Місцевий Клуб займається доставкою посилок в Руденськ. Стараннями Клубів проект було освітлено в газетах та на місцевому телебаченні, що спричинило ріст популярності Ротаракту в громаді.

проект “Золота дитина”—4-денний табір розроблений з метою покращення життя дітей хворих на рак був організований Клубом Ротаракт в Дистрикті 3300 в Малайзії. Ротарактівці та Ротарійці з усієї Малайзії та Сінгапуру, а також з інших не причетних до Ротарійського руху організацій, пожертвували свій час, гроші та знання, допомагали мрію втілити в дійсність. Залучена до проекту група Ротарактівців зайнялася пошуком коштів та поширенням знань про випробування, крізь які проходять діти, самі ж відігравали у проекті роль “старшого брата” або “старшої сестри”, товаришуючи з дітьми та їх родинами на особистому рівні. Проект одержав розголос у засобах масової інформації а окрім того було створено сувенірний буклет, що висвітлював найвизначніші його заходи. Проект не лише залучив дітей до життєствердних заходів, а й надав полегшення батькам та родинам дітей. Ротарактівці, що приймали участь у роботі з дітьми, ствердили, що за 4 дні вони навчились працювати в команді, набули досвід переборювати свій страх та поглибили своє бажання та здатність розділяти любов.

Московський Клуб Ротаракт в Росії та клуб Ротаракт Адалар в Туреччині співспонсорували 2 концерти класичної музики на користь потребуючих дітей. В концерті приймав участь російський ансамбль з світовим визнанням. Окрім того, російські Ротарактівці займались організацією та упорядкуванням подорожі тріо до Туреччини, в той час як Ротарактівці Туреччини займалися приготуванням концертного залу, продажем квитків та забезпеченням приймаючих сімей для відвідуючих музикантів. Два Клуби розділили прибутки і кожен витратив свою частку для підтримки дитячої організації. У Москві пощастило клініці для дітей з нервовими порушеннями, а в Туреччині Ротарактівці віддали свою частку на рахунок місцевого дитячого будинку.