Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Ротаракту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Підручник Ротаракту вступ

Ротаракт швидко розвивався на протязі своєї хоч і короткої, однак динамічної історії. На початку 1960-их років в межах своїх програм Громадського Служіння Ротарі Клуби почали спонсорувати університетські молодіжні гуртки. У 1967-68 рр. Президент Ротарі Інтернешнл (РІ) Лютер Годжес і Рада Директорів РІ винесли діяльність Клубів на міжнародний рівень і затвердили Ротаракт як офіційну програму Ротарі. Першим Клубом, якому вручили Хартію, став Клуб Ротаракт Північної Шарлотти, Північна Кароліна, США.

За декілька десятиліть програма Ротаракт переросла у міжнародну сітку Клубів у більш, ніж 120 країнах світу зі 130 000 членів, що об’єднались у 6 000 Клубів Ротаракт - Клубів молодих людей (віком від 18 до 30 років), які поставили за мету допомогу своїм громадам, розширення своїх товариських та професійних зв’язків, вивчення та розуміння потреб світової спільноти.

Інформація на сторінках цієї брошури призначена для Ротарійців, Ротарактівців, а також для молодих людей, котрі мають намір стати членами Ротаракту.

Метою цього підручника Ротаракту є:

інформувати Ротарійців, як організувати Клуб Ротаракт

надати Ротарійцям та Ротарактівцям інформацію про адміністрацію Клубів Ротаракт

роз’яснити місце Ротаракту в структурі Ротарі

ознайомити з діяльністю Ротаракту

надати інформацію про рeсурси Ротарі Інтернешнл, котрі доступні як для Ротарійців, так і для Ротарактівців.

Зміст

ВСТУП 2

1. Знайомство з Ротарактом 4

2. Створення Клубу Ротаракт 6

3. Адміністрація та програма Клубу 9

4. Структура Дистрикту та інше 12

5. Ротаракт і Ротарі інтернешнл 15

6. Ресурси 18

7. Ротаракт в дії 24

8. Адміністративні форми та конституційні документи 26

Ліцензійовані постачальники по продажу товарів з емблемами 27

Список видань та матеріалів Ротаракту 30

Організаційний реєстр клубу Ротаракт 32

Анкета членства клубу Ротаракт 34

Зауваження для вихованців Ротаракту (потенційних Ротарійців) 35

Чинні правила клубу Ротаракт 39

Конституція Клубу Ротаракт 41

1. Знайомство з Ротарактом

Клуби Ротаракт є частиною тих сил, котрі мають за мету принести у цілий світ мир і міжнародне розуміння. Діяльність починається на рівні громад, але для розширення меж не існує. Ротарактівці мають доступ до багатьох ресурсів Ротарі Інтернешнл та Ротарі Фаундейшн. Ротарі Інтернешнл надає адміністративну допомогу Клубам Ротаракт у їх намірах.

Ротаракт: рівноправний член сім’ї Ротарі

Ротарі Інтернешнл є світовою організацією провідних ділових людей та спеціалістів, яка нараховує 1,2 млн. членів, об’єднаних в 28 000 Ротарі Клубів. Кожен Клуб Ротаракт спонсорується місцевим Ротарі Клубом. Це спонсорство є результатом намагань Ротарі залучати молодь, тобто “нове покоління”, до активного громадського життя, а також надати можливість для професійного розвитку. Ротаракт - це місток, через який нове покоління залучається до активного громадського життя.

Організація Клубу Ротаракт є однією з найблагородніших справ, які Ротарі може зробити для своєї громади. Програма Ротаракт дає нагоду Ротарійцям зібрати юнаків та дівчат, зацікавлених служінням своїй громаді і світові в цілому. Ротарійці також виступають прикладом для Ротарактівців у їх намаганні стати професіоналами та лідерами у своїх громадах. З іншого боку, Ротарактівці вливають свіжу енергію в діяльність Ротарі, надихають новими ідеями, підтримують проекти і в майбутньому поповнюють ряди Ротарійців.

Клуби Ротаракт - це самоврядні і здебільшого госпрозрахункові структури на місцевому рівні. Працюючи разом із спонсоруючими Клубами Ротарі як партнери, Ротарактівці є важливою частиною Ротарійської сім’ї.

Типова Конституція Клубу Ротаракт визначає роль спонсоруючого Ротарі Клубу у cт. ІІІ, V, ХІІІ.