Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Ротаракту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Конституція Клубу Ротаракт

Стаття І. Назва.

Назвою організації є Клуб Ротаракт. .

Стаття II. Мета і завдання.

Метою Ротаракту є надати молодим людям можливість поглибити знання та професійні навички, що сприятимуть їхньому особистому розвитку, допомагатимуть у розв'язанні матеріальних та соціальних запитів своєї громади та сприятимуть встановленню кращих стосунків між народами світу через дружбу та служіння.

Завданням Ротаракту є:

1. Розвивати професійні та лідерські навички;

2. Надавати особливого значення правам інших людей, що грунтуються на визнанні гідності кожної людини;

3. Визначити гідними та цінними усі суспільно-корисних професій, які дають можливість служити суспільству;

4. Визнати, застосувати та пропагувати високі етичні норми, які є лідерськими якостями, що розвивають професійну відповідальність;

5. Розвивати знання та розуміння потреб, проблем та можливостей громади й усього світу;

І6. Надавати можливість окремим особам та групам служити суспільству, розвивати міжнародне розуміння та добру волю між людьми.

Стаття 3. Спонсорство.

Спонсоруючий Клуб Ротарі.

1. Спонсором Клубу Ротаракт є Клуб Ротарі, який через Комітет, який складається із щонайменше п’яти Ротарійців, провадить керівництво, надає підтримку та несе відповідальність за Ротаракт. Успішна діяльність Клубу Ротаракт залежатиме від постійної персональної участі Клубу-шефа Ротарі.

2. Основу організації складають молоді люди, що проживають, працюють чи навчаються в місцевості спонсоруючого Клубу Ротарі. Якщо на цій території розташований університет або інший заклад вищої освіти, студенти такого ВУЗу можуть скласти основу організації. Цей Клуб не є частиною Клубу-шефа Ротарі. Клуб Ротаракт та його окремі члени не мають особливих прав та привілей щодо Клубу Ротарі.

3. Клуб є позаполітичною організацією.

Стаття 4. Членство.

Визначення.

1. Клуб складається з молодих людей віком від 18 до 30 років, які мають характер та потенціал лідерів.

2. Метод вибору членів Клубу має бути визначений самим Клубом, за консультацією зі спонсорським Клубом Ротарі. Метод вибору нових членів Клубу Ротаракт, заснованого на базі університету (під цим терміном ми розуміємо будь-який вищий учбовий заклад) має бути відповідно схвалений керівними органами університету.

3. Кожен член Клубу Ротаракт має відвідувати впродовж року щонайменше 60% регулярних засідань Клубу. Якщо він відсутній на якомусь із таких засідань, можна діяти таким чином - будь-хто із членів Ротаракту може відвідати засідання іншого Клубу у термін протягом 2 тижнів в'щ дня засідання свого Клубу. ?

4. Членство у Клубі автоматично припиняється а) через постійне невідвідування (без поважних причин) регулярних засідань, якщо не прийняте інше рішення Ради Директорів Клубу, б) через припинення діяльності Клубу, в) якщо член Ротаракту на 30 червня досяг віку 30 років.

5. Членство може бути припинене а) якщо відсутні необхідні якості, б) за підсумками голосування, що є чинним, якщо проголосувало не менше 2/3 членів усього складу Клубу.

Стаття 5. Засідання.

Засідання проводяться два рази на місяць.

1. засідання Клубу проводяться не менше, ніж двічі на місяць, що визначено внутрішніми правилами, у зручний для

членів час і у відповідному місці.

2. Засідання Директорату відбуваються згідно з внутрішніми правилами.

3. Ротарі Ітернешнл вимагає від кожного спонсоруючого Клубу Ротарі призначити одного або кількох своїх членів, які б відвідували засідання Клубу Ротаракт щонайменше раз на місяць.

4. Засідання Клубу та Директорату можуть не проводитися у святкові дні та протягом канікул, якщо прийняте відповідне рішення Ради Директорів і якщо про це повідомлено спонсоруючий Клуб Ротарі та Представника Ротаракту Дистрикту (ПРД).

5. Протоколи засідань Клубу та Директорату передаються голові Комітету Ротаракту спонсоруючого Клубу Ротарі впродовж двох тижнів від дня проведення засідання.

Стаття 6. Керівний склад (офіцери) та Рада Директорів

Керівництво.

1. До керівного складу (офіцерів) Клубу входять Президент, Віце-Президент, Секретар, Скарбник та додатковий/додаткові члени, якщо це визначається внутрішніми правилами.

2. Клубом керує Рада Директорів, яка складається: з Президента, останнього Паст-Президента, Віце-Президента, Секретаря, Скарбника та додаткових членів Ради Директорів, кількість яких визначається Клубом і обирається з членів Клубу. Усі рішення, політика Клубу та діяльність Ради Директорів та самого Клубу визначаються чинною Конституцією. Напрями діяльності Клубу визначаються Ротарі Інтернешнл та його членами.

Клуб створений на основі студентів університету, керується такими ж правилами та настановами, які встановлені для всіх студентських організацій, та у позауніверситетській діяльності.

Рада Директорів здійснює загальний контроль за діями всіх офіцерів та Комітетів та може за певних обставин оголосити вільною одну з посад. Вона може сформувати Апеляційну Раду для перегляду будь-якої ухвали офіцерів та Комітетів.

3. Вибори керівного складу та Ради Директорів проводяться щорічно до 1 березня за процедурою, наближеною до місцевих традицій, але за жодних обставин не більше, ніж простою більшістю присутніх осіб, які є на даний момент членами Клубу. Якщо Президент Клубу або Представник Ротаракту Дистрикту під час виконання своїх обов'язків досяг віку 30 років, він може бути членом Клубу ще один рік як останній Паст-Президент чи останній Паст-Представник Ротаракту Дистрикту, щоб забезпечити правонаступництво.

Термін перебування на посаді члена керівного складу чи члена Ради Директорів становить 1 рік. За жодних умов цей термін не повинен бути меншим одного року, за винятком письмового дозволу Ротарі Інтернешнл.

4. Усі офіцери, члени Ради Директорів та Голови Комітетів, що заступають на ці посади, проходять підготовку Комітету Ротаракту Дистрикту (що складається зротарактівців) разом з Комітетом Ротаракту Дистрикту Ротарі Інтернешнл (що складається з Ротарійців).

Стаття 7. Діяльність і проекти.

Мета.

1. У рамках, передбачених п. 1 ст. З. Клуб відповідальний за планування, організацію, фінансування та проведення власної діяльності. Він сам збирає кошти, залучає людей, працює з творчою фантазією над реалізацією проектів. Виключення складають об'єднані проекти, що здійснюються у співпраці з іншими організаціями. У такому випадку відповідальність несуть обидві організації.

2. Поряд з іншими акціями, Клуб щорічно здійснює два головні проекти, один з яких являє собою допомогу суспільству, а інший - сприяння міжнародному взаєморозумінню. Кожен з цих проектів має залучити всіх або більшість членів Клубу.

3. Клуб здійснює програму професійного розвитку для всіх своїх членів.

4. Клуб відповідальний за збирання необхідних коштів для своїх програм, фінансова допомога спонсоруючого Клубу Ротарі може надаватися лише час від часу, так само, як і допомога інших Клубів Ротарі та Клубів Ротаракт. Грошова допомога від приватних осіб, бізнесменів чи організацій свого регіону може надходити, в тому випадку, якщо їм щось передається взамін. Усі кошти, що збираються на проекти для служіння суспільству, мають витрачатися лише з цією метою.

Стаття 8. Комітети.

П’ять Комітетів.

1. У внутрішньому законодавстві Клубу передбачено такі постійні Комітети: з Клубної роботи, міжнародний, місцевий, з професійного розвитку, фінансовий. Також можуть бути створені Комітети, що є необхідними для діяльності та управління Клубом.

2. Президент, за згодою Ради Директорів може створити такі спеціальні Комітети, які він вважатиме за потрібне та надати їм певні повноваження. Всі подібні Комітети обов'язково закінчують свою роботу в одному з тих випадків, коли досягнуто мети, задля якої їх було створено, або з закінченням повноважень Президента чи терміну, на який їх створено.

Стаття 9. Вступні та членські внески.

Вступні та членські внески.

1. Кожен новостворений Клуб Ротаракт або спонсоруючий Клуб Ротарі повинен сплатити Ротарі Інтернешнл організаційний внесок в розмірі 50 $ США або в еквіваленті національної валюти та надіслати його разом з документацією про створення Клубу ("Rотагасt СІиb Огдапігаtion List "). Ця сума покриє річний внесок на перший Ротарійський рік.

2. Кожен Клуб Ротарактабо його спосоруючий Клуб Ротарі повинен сплачувати Ротарі Інтернешнл щорічно 20 $ США або суму в еквіваленті національної валюти через Представника Ротаракту Дистрикту.

3. Усі вступні членські та будь-які інші внески членів Клубу є номінальними, вони витрачаються на адміністративні видатки Клубу. Фонди для діяльності та для проектів Клубу збираються окремо з інших внесків. Повна перевірка фінансових документів Клубу здійснюється кваліфікованим спеціалістом раз на рік.

Стаття 10. Визнання Конституції та внутрішнього законодавства Клубу.

Конституція.

Кожен член Клубу визнає принципи Ротаракту, які зазначені у меті та завданнях Клубу та погоджується дотримуватися Конституції та внутрішнього законодавства Клубу. Тільки за цієї умови він має права та привілеї члена Клубу. Жоден з членів не звільняється від обов'язку дотримуватися Конституції та внутрішнього законодавства під приводом того, що не отримав їх примірник.

Стаття 11. Чинне внутрішнє законодавство.

Чинне внутрішнє законодавство. Клуб схвалює чинне внутрішнє законодавство разом з такими поправками, які не суперечать діючій Конституції. Вони можуть бути визнані необхідними та потрібними для управління Клубом, причому такі поправки ухвалюються згідно з процедурою їхнього прийняття, зазначеною у чинному законодавстві.

Стаття 12. Емблема Ротаракту.

Емблема Ротаракту.

1. Емблема Ротаракту може використовуватися виключно членами Клубу Ротаракт. Кожному члену Клубу надається право носити або гідно використовувати будь-яким іншим чином емблему Ротаракту протягом терміну його членства. Такого права позбавляються особи після виходу з Клубу, або після припинення діяльності Клубу. Якщо емблема використовується окремим членом Клубу, вона може не супроводжуватися подальшою інформацією. Якщо вона вживається, щоб представити Клуб, назва Клубу повинна зазначатися на емблемі.

Стаття 13. Термін існування Клубу.

Термін існування Клубу.

Клуб існуватиме доти, доки він продовжуватиме діяльність згідно положень Конституції та основних напрямів діяльності Ротаракту, встановлених Ротарі Інтернешнл. Клуб припиняє діяльність:

а) згідно з власним рішенням про роспуск;

б) якщо спонсоруючий Клуб Ротарі відмовиться від своїх зобов'язань щодо спонсорства після консультації з Губернатором Дистрикту та Представником Ротаракту Дистрикту (ПРД);

в) за рішенням Ротарі Інтернешнл, якщо Клуб не діє згідно з чинною Конституцією чи з інших причин. З часу припинення діяльності Клуб, його окремі члени чи певні групи позбавляються всіх прав і привілй, стосовно назви та емблеми Ротаракту.

Стаття 14. Адміністрування.

Поправки.

До Конституції можуть бути внесені поправки лише Радою Директорів Ротарі Інтернешнл. Усі доповнення до Стандартної Конституції Клубу Ротаракт, що ухвалені Радою Директорів Ротарі Інтернешнл автоматично стають поправками до Конституції.

Офіційна політика Клубу Ротаракт

(Основні напрями діяльності).

1. Програма Ротаракт була створена Ротарі Інтернешнл і є зараз одним із напрямів його роботи. Це - сфера компетенції Ротарі Інтернешнл, який встановлює конституційні положення, організаційні умови та норми процедури. Він захищає назву й емблему Ротаракту.

2. Клуб Ротаракт- організація, яка спонсорується Клубом Ротарі. Він об'єднує молодих людей віком від 18 до 30 років. Метою Клубу є надати можливість молодим людям поглибити знання та навички, що сприятимуть їхньому в особистому розвитку, звернути увагу на матеріальні та соціальні запити своєї громади та встановити кращі зв'язки між людьми в усьому світі через дружбу та служіння. Завданням Клубу є:

а) розвивати професійні та лідерські навички;

б) надавати особливе значення правам інших людей, що грунтується на визнанні гідності кожного;

в) визнавати гідними та цінними усі суспільно-корисних професії, які сприяють служінню;

г) визнати, застосовувати та пропагувати високі етичні норми, які є лідерськими якостями, що розвивають професійну відповідальність;

д) поглиблювати знання та розуміння потреб, проблем та можливостей громади та світу;

е) допомагати окремими та спільними акціями суспільству та розвивати міжнародне взаєморозуміння та добру волю між людьми.

3. Програмними завданнями Ротаракту є професійний розвиток, лідерське зростання та розробка програм служіння (сервісних програм), як зазначено у Чинній Конституції Клубу Ротаракт.

4. Клуб/Клуби Ротарі сприяють організації, спонсорують та допомагають порадами Клубу Ротаракт. Клуб Ротаракт створюється зі згоди Губернатора Дистрикту, що підтверджує свідоцтво Ротарі Інтернешнл. Існування Клубу залежить від терміну спонсорування, Клубом-шефом Ротарі та від того, чи визнає його Ротарі Інтернешнл.

5. Згідно з правилами, встановленими Ротарі Інтернешнл, спонсоруючий Клуб Ротарі відповідальний за організацію Клубу Ротаракт та за спрямування його діяльності.

6. Спонсоруючому Клуб Ротарі рекомендується запрошувати членів Ротаракту на свої регулярні засідання щонайменше раз на три місяці для спільного обговорення проектів та окремих заходів. Клубу Ротарі також рекомендується час від часу переглядати можливості співпраці з Ротарактом.

7. Клубу Ротаракт рекомендується запрошувати членів спонсорського Клубу Ротарі на свої засідання для обговорення проектів та на окремі заходи щонайменше раз на три місяці.

8. Клубу Ротаракт рекомендується скласти список своїх членів, які можуть отримати класифікацію Ротарі, а також список дійсних та колишніх членів, зазначаючи їхню зацікавленість у проектах служіння Ротарі. Обидва списки слід передати Клубу-шефу Ротарі.

9. Якщо Клуб Ротаракт заснований на базі університету, нагляд за його діяльністю здійснюється Клубом Ротарі разом з керівництвом університету, оскільки такий Клуб є суб'єктом настанов та правил, які встановлені для всіх студентських організацій та їхньої позауніверситетської діяльності.

10. Уся діяльність, проекти та програми Ротаракту проводяться у повній відповідальності з політикою Ротарі Інтернешнл.

11. Лише Рада Директорів Ротарі Інтернешнл ухвалює Чинну Конституцію Клубу Ротаракт та всі поправки. Як необхідну передумову для організації Клубу і отримання свідоцтва, кожен Клуб Ротаракт визнає Стандартну Конституцію та схвалює всі необхідні поправки.

12. Кожен Клуб Ротаракт ухвалює власне внутрішнє законодавство, що не суперечить Чинній Конституції та політиці Ротарі Інтернешнл. Таке законодавство повинно схвалюватися спонсоруючим Клубом Ротарі.

13. Клуб Ротаракт може бути створений та спонсорований одночасно кількома Клубами Ротарі за таких умов:

а) Гу6ернатор Дистрикту мусить дати свій письмовий дозвіл. Він зазначає, що пропоноване спільне спонсорство краще слугуватиме інтересам Дистрикту, залученим Клубам Ротарі та самій програмі Ротаракт;

б) створення окремих Клубів Ротаракт, кожен з яких спонсоруватиметься одним Клубом Ротарі, може штучно поділити студентський чи міський загал;

в) створюється об'єднаний Комітет у справах Ротаракту, в якому пропорційно буде представлений кожен з спонсоруючих Клубів Ротарі.

14. Кожен член Ротаракту визнає та дотримується положень Конституції та внутрішнього законодавства Клубу.

15. Членство у Клубі Ротаракт засвідчується спеціальним свідоцтвом, яке надається Ротарі Інтернешнл.

16. Назва та емблема Ротаракту є власністю Ротарі Інтернешнл. Вони використовуються лише тими, хто залучений до програми Ротаракт. Кожен член Клубу може використовувати емблему без подальшої інформації. Для позначення Клубу емблема супроводжується назвою Клубу. Якщо існує Дистрикт Ротаракту, Ви використовуєте емблему, але лише із зазначенням Дистрикту та його номеру.

17. Член Клубу Ротаракт має право гідно і належним чином використовувати ім'я та емблему Ротаракту протягом усього часу, доки він є дійсним членом руху. Він позбавляється цього права після припинення свого членства в Клубі або припинення діяльності Клубу.

18. Клуб Ротаракт може припинити існування у випадку:

а) ухвалення рішення Ротарі Інтернешнл, незалежно від того, чи згоден спонсоруючий Клуб Ротарі (якщо Клуб не діє у відповідності до Конституції або з інших причин);

б) рішення спонсоруючого Клубу Ротарі;

в) власного рішення Клубу Ротаракт.

19. Від моменту припинення діяльності Клуб Ротаракт, окремі групи та його члени втрачають усі права та привілеї стосовно назви та емблеми Ротаракту.

20. Згідно з офіційними приписами, Правління Ротарі Інтернешнл не визнає за окремими особами чи організаціями, за винятком Ротарі Інтернешнл, права розсилати рекламу Клубів Ротаракт. Виключення становить випадок, коли призначаються відповідальні члени Ротаракту для організації засідання Клубу, Дистрикту чи об'єднаного засідання кількох Дистриктів.

21. Губернатор Дистрикту повинен призначити Комітет Ротаракту Дистрикту, що складається з Ротарійців, які проживають у візних частинах Дистрикту. Комітет допомагає Губернатору Дистрикту популяризувати програму Ротаракт, організовувати нові Клуби Ротаракт та керувати цією програмою у межах Дистрикту. Для забезпечення працездатності цього Комітету повноваження одного чи кількох його членів можуть продовжуватися на наступний термін.

22. Структура Ротаракту та засідання, вищий рівень Клубу.

а) У Дистрикті, що об'єднує два і більше Клуби Ротаракт, повинен обиратися Представник Ротаракту Дистрикту (ПРД) з числа членів Клубів. Спосіб виборів визначається чисельністю організацій. Щоб бути обраною ПРДом, особа повинна протягом року перебувати на посаді Президента Клубу Ротаракт чи бути членом Комітету Ротаракту Дистрикту (який складається з Ротарактівців).

б) У Дистрикті, де існує один Клуб, ПРД може стати останній Паст-Президент Ротаракту.

в) ПРД співпрацює з Губернатором Дистрикту, Комітетом Ротаракту Дистрикту (який складається з Ротарійців)та з іншими структурами.

г) Кожному Дистрикту рекомендується розвивати структуру Ротаракту в Дистрикті, яку очолює ПРД. Дистрикт Ротаракту виконує такі функції:

1. Здійснює нагляд, щоб кожен Клуб Дистрикту сплачував Ротарі Інтернешнл щорічно 20 $ США не пізніше 1 квітня.

2. Координує видання та поширення друкованого органу Дистрикту Ротаракту.

3. Планує, організовує та проводить Дистриктальну конференцію Ротаракту.

4. Заохочує брати участь в Дистриктальній конференції Ротарі.

5. Сприяє розвитку структури Ротаракту та реалізації ідей Ротаракту.

6. Слугує об'єднуючою інформаційною ланкою між Клубами та Секретаріатом Ротарі Інтернешнл для Дистрикту.

7. Планує та забезпечує виконання сервісних проектів (за умови підтримки 3/4 Клубів Ротаракт в Дистрикті).

8. Дораджає та підтримує Клуби Ротаракт під час виконання їх проектів.

9. Працює спільно з Головою Ротаракту Дистрикту для кращої координації спільної діяльності Ротарі та Ротаракту.

10. Координує зв'язки з громадськістю на рівні Дистрикту.

11. Співпрацює з Головою Ротаракту Дистрикту для того, щоб спланувати та провести тренування для керівного складу Клубів Ротаракт у Дистрикті.

г) Метою розширених засідань Клубів Ротаракт є допомога у розвитку громадських сервісних проектів, поглиблювання міжнародного взаєморозуміння та покращення професійного розвитку через дружбу і товариські відносини.

д) Зібрання членів Клубу Ротаракт поза Клубом не мають повноважень і не можуть організовуватися для того, щоб отримати такі повноваження. Однак пропозиції, висунені на такому зібранні, можуть розглядатися як дорадчі для Дистрикту чи інших адміністративних структур Ротаракту.

е) На засіданні Ротаракту Дистрикту можуть схвалюватися сервісні проекти та створення фондів для таких проектів, якщо за це проголосує не менше 3/4 Клубів Дистрикту. Внески до такого фонду мають бути добровільними. Такий проект та фонд повинні затверджуватися Губернатором Дистрикту. Губернатор та 3/4 Клубів Дистрикту затверджують план та роблять зауваження для керівників проекту, схвалюють використання коштів фонду. Губернатор призначає Фондовий Комітет Дистрикту, який відповідає за збирання та використання грошей Дистрикту. Цей Комітет складається з членів Ротаракту, до нього входить щонайменше один Ротарієць з Комітету Ротаракту Дистрикту. Сервісний Фонд Дистрикту розміщується на банківському рахунку; чітко зазначається, що фонд є власністю Ротаракту Дистрикту, а не власністю певного Ротарактівця чи Клубу Ротаракт

є) Діяльність Ротаракту на рівні Дистрикту фінансується Клубами Ротаракт Дистрикту. Ротарі Інтернешнл не оплачує жодних видатків на засідання Ротаракту в Дистрикті. Грошові витрати на такі засідання є мінімальними, відповідно до фінансових можливостей учасників.

23. Діяльність Ротаракту на рівні, вищому від рівня Дистрикту.

а) Сервісні проекти кількох Дистриктів Ротаракту. Проекти, до яких залучено Клуби двох і більше Дистриктів, можуть бути реалізовані за таких умов:

1. Якщо окремі члени Клубів Ротаракт у різних Дистриктах здатні успішно їх реалізувати, не знижуючи ефективності роботи організації на вищому рівні.

2. Для реалізації цих проектів Представники залучених Дистриктів спочатку мають погодитись на такі спільні проекти, після чого вони мають бути схвалені 2/3 голосів Клубів Дистрикту.

3. Проект схвалюється Губернаторамм залучених Дистриктів.

4. Реалізація проекту контролюється безпосередньо Представником Ротаракту Дистрикту. Відповідальність за збереження використання всіх зібраних чи пожертвуваних коштів покладається на залученого Представника Ротаракту Дистрикту, який здійснює нагляд через Комітет членів Ротаракту для залучених Дистриктів. Комітет може призначатися для керівництва таким проектом та зібраними коштами.

5. Тільки після того, як Представники Ротаракту Дистриктів додатково підтвердять дозвіл Генерального Секретаря проекту, що діє від імені Ради.

6. Клуби та/чи окремі члени Ротаракту добровільно беруть участь у проекті. Грошова сума, витрачена Клубом чи окремим членом повинна бути мінімальною. Такий внесок не є обов'язковим для кожної фізичної та юридичної особи, не може бути збором чи податком.

б) Міждистриктальна Інформаційна Організація (структура) Ротаракту. Дистрикти можуть створювати структуру, яка б об'єднувала кілька Дистриктів. Її завданням є поширення інформації та полегшення зв'язку між Клубами Ротаракт у залучених Дистриктах. Повинні виконуватися такі умови:

1. З боку Губернаторів усіх залучених Дистриктів немає заперечень.

2. З боку Ради Директорів Ротарі Інтернешнл отримано згоду на розвиток такої структури.

3. Членами такої організації є Представники залучених Дистриктів. Кожен Представник Ротаракту Дистрикту може призначити члена свого Дистрикту для підтримки діяльності Міждистриктальної організації.

4. Кошти, необхідні для діяльності структури (у тому числі для випуску і поширення довідників та друкованих видань, розповсюдження інформації про програму Ротаракт, загальна кореспонденція) можна отримати лише на добровільній основі.

5. Організація немає законодавчої влади та не ухвалює рішень, за винятком тих, що стосуються діяльності самої організації. Кожен її член має один голос.

в) Проведення міждистриктальних засідань Ротаракту

1. Проведення таких засідань повинно схвалюватись Губернаторами Дистриктів, відповідальною особою Ротарі Інтернешнл для цього регіону та Радою Директорів Ротарі Інтернешнл. Пропозиції щодо таких засідань подаються на розгляд Представників залучених Дистриктів Ротаракту. Пропозиції включають дату, місце проведення, умови, засоби, учасників, бюджет програми та обов'язкове страхування.

2. Для проведення таких засідань (за винятком засідань на світовому рівні) вимагається надати Губернаторам залучених Дистриктів копію пропозицій із зазначенням дати, місця проведення, умов, списку учасників, бюджету. Документи схвалюються Губернатором приймаючого Дистрикту. ПРД надає інформацію представнику/представникам Ротарі Інтернешнл для регіона/регіонів та Генеральному Секретареві

3. Директорат Ротарі Інтернешнл схвалює та заохочує створення, у відповідності до своїх приписів, груп Клубів Ротаракт для обміну.

4. Як один із заходів офіційної щорічної Конвенції Ротарі Інтернешнл, передбачено проведення за день до початку Конвенції особливого форуму Ротаракту, що готується за сприянням Ротарі Інтернешнл. Його програма включає обговорення суперечливих питань, визначених Комітетом Ротарі Інтернешнл для Ротаракту.

5.Перед-Конвенція Ротаракту може використовуватися для того, щоб визначати думку загалу щодо політики та програм руху. Кожен ПРД має один голос. Усі рекомендації, зроблені під час Перед-Конвенції, направляються до Комітету Ротарі Інтернешнл у справах Ротаракту, де вони розглядаються та по яких ухвалюються рішення.

24. Навчання керівного складу.

а) Кожен новообраний офіцер Клубу Ротаракт проходить навчання на рівні Дистрикту. Воно включає один дводенний семінар, що провадиться Комітетом Ротаракту Дистрикту в координації з Комітетом Ротарі Інтернешнл у справах Ротаракту. Навчання проводяться для всіх новообраних офіцерів Клубу, членів Ради Директорів та Голови Комітету і оплачується спонсоруючим Клубом Ротарі або за певних обставин - Клубом-спонсором Ротарі. Дистриктом Ротарі та учасниками з боку Ротаракту (за спільною домовленістю).

6) Дистрикти Ротарі проводять навчання Комітетів Ротаракту Дистриктів на основі кількох Дистриктів.

25. Сплата видатків на програму Ротаракт.

а) Кожен член Ротаракту щорічно сплачує членські внески до свого Клубу, які йдуть на покриття адміністративних видатків.

б) Клуб Ротаракт щорічно сплачує Ротарі Інтернешнл через свого ПРД 20 $ чи еквівалент у національній валюті не пізніше 1 квітня.

в) Клуб Ротарактсплачує річний внесок до Організації (структури ) Ротаракту Дистрикту, щоб покрити адміністративні видатки Дистрикту.

г) спонсоруючий Клуб Ротарі сплачує вартість навчання офіцерів, членів Ради Директорів та Голови Комітету на рівні Дистрикту (за певних обставин вартість таких засідань сплачується разом Клубом Ротарі, Дистриктом Ротарі та учасниками навчання з боку Ротаракту).

ґ) Дистрикт Ротарі сплачує навчання ПРД на спеціальному засіданні кількох Дистриктів.

д) Фінансова політика Ротаракту передбачає:

1. Ротарі Інтернешнл забезпечує діяльність Ротаракту під час Міжнародної Конвенції та забезпечує матеріалами по програмах Голову Ротаракту Дистрикту, Представників Дистриктів та самі Клуби.

2. Ротарі Інтернешнл не сплачує видатків на засідання Клубів Ротаракт або груп Клубів, за виключенням щорічної Перед-Конвенції Ротаракту.

3. Усі внески членів будь-якого Клубу Ротаракт є. номінальними, вони використовуються лише, щоб покрити адмінівстративні видатки Клубу. Фонди для діяльності і проекти Клубу збираються самим Клубом окремо від внесків.

4. Обов'язком Клубу Ротаракт є збирати необхідні для здійснення програм кошти.

5. Для Конвенції Клубів та Дистрикту Ротарі, на які запрошуються окремі члени чи Клуби Ротаракт, повинні виділятися кошти для подорожей, випадкових витрат та необхідного страхування, щоб уникнути будь-яких можливих юридичних чи моральних зобов'язань та відповідальності.

6. Клуби Ротаракт не повинні отримувати основні кошти від Клубів Ротарі чи інших Клубів Ротаракт.

7. Внески від членів та Клубів Ротаракт до Фонду Дистрикту для сервісних проектів є добровільними.

26. Головним принципом діяльності Ротаракту є заборона працювати за принципами інших організацій та зливатися з ними, незважаючи на мету діяльності цих організацій.

* перед тим, як стати Представником Ротаракту в Дистрикті Ротарактівець мусить завершити один рік як Президент Клубу Ротаракт або як член Комітету Ротаракту Дистрикту.

50