Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схеми. держ екз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать

Систематичності і послідовності.

Все в світі взаємопов'язане; знаходиться у постійному русі і розвитку. Тому навчальний матеріал, як відображення окремих сторін навколишньої діяльності повинен являти собою систему знань. К.Д.Ушинський "...тільки система... дає нам повну владу над нашими знаннями. Голова наповнена уривчастими, безладними знаннями, схожа на кошару, в якій все без ладу і де сам хазяїн нічого не знайде, голова, де є тільки система без знання схожа на крамницю, в якій на всіх мовах є написи, а в ящиках порожньо".

Принцип систематичності і послідовності означає:

- озброїти учнів точно окресленим колом систематизованих знань;

- послідовне розміщення предметів в навчальному плані;

- послідовне розміщення матеріалу з кожного предмета;

- систематизація і послідовний виклад учителем;

- струнка система в організації різних форм навчання;

- єдність теорії і практики;

- систематичне залучення учнів до різних видів діяльності.

Принцип реалізується як в системі роботи вчителя (систематично і послідовно викладати, продумування системи уроків, системи вимог до учня, систематична робота над собою, здійснення внутріпредметних та міжпредметних зв´язків,система в організації письмових, лабораторних робіт, у перевірці знань, опора на пройдене при вивченні нового матеріалу та інш.) так і в системі роботи учнів (систематичне відвідування школи, систематичне виконання домашніх завдань, уважність на уроках, систематичне повторення навчального матеріалу, система у роботі над предметом та інш.).

Врахування вікових та особистісних особливостей.

вікових особливостей: наочно образне мислення, нестійкість уваги, швидка втомлюваність, збудження переважає над гальмуванням....

Розкрити врахування

особистісних особливостей

Реалізується через диференціацію та індивідуалізацію навчання.

Основне призначення диференціації в тому, щоб знаючи і враховуючи індивідуальні відмінності у навчальних можливостях учнів, забезпечити для кожного із них оптимальний характер пізнавальної діяльності у процесі навчання. Вона може проявлятися - різні типи класів, постійні та тимчасові групи, поглиблене вивчення предметів та ін.

“Індивідуалізацію навчання” розуміють як організацію навчального процесу, при якій вибір способів, прийомів, темпу навчання враховує індивідуальні відмінності учнів, рівень розвитку їх здібностей до учіння.

Виховуючий характер навчання.

Виховне навчання - таке, в процесі якого здійснюється цілеспрямоване формування відношення учнів до навколишнього світу, формується світогляд, звички, розвиваються здібності, інтереси.

Здійснюється 1) Через зміст навчального матеріалу

2) Через сам процес навчання розкрити

3) Через особистість вчителя

Отже, під час пізнавальної діяльності учень вступає у взаємодію з товаришами, вчителями як представниками науки, держави, світу дорослих, з дівчатками і хлопчиками, з учнями сильними і слабкими. Таким чином формується ставлення учня до світу, навіть, всупереч волі педагога. Навчання є виховним, бо воно формує систему ставлень учнів до навколишнього світу. В.О.Сухомлинський: "Не забуваймо, що в школі дитина не тільки вчиться. В школі вона живе. Там, де вихователі забувають цю істину, навчання стає для дитини важким тягарем. Там, де навчання, виступає як невід'ємна частина багатогранного духовного життя, воно для дитини бажане й захоплююче”.

Розкрити взаємозв’язок принипів.