Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схеми. держ екз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать

Питання до державного екзамену з педагогіки.

1. Педагогіка - наука про виховання людини. Виникнення перших шкіл. Порівняльна оцінка системи виховання в державах Стародавньої Греції. Я.А.Коменський - основоположник наукової педагогіки.

2. Основні педаг. поняття. Складові частини педагогіки. Взаємозв'язок педагогіки з іншими науками.

3. Методи науково - педагогічних досліджень.

4.. Дидактика-теорія освіти і навчання. Основні поняття дидактики. Дидактика і методики окремих навчаль них предметів. Завдання дидактики. Всеукраїнський з'їзд вчителів про основні складові розвитку освіти.

5. Суть процесу навчання. Двосторонній характер процесу навчання. Участь учня як суб’єкта і об’єкта процесу навчання. Функції навчання. 5-А. Мотиви учіння. Поняття про процес засвоєння знань. Основні етапи володіння знаннями.

6. Поняття про принципи навчання, їх систему і взаємозв'язок. Характеристика принципів наочності, науковості, доступності, міцності знань, умінь і навичок.

7. Характеристика принципів свідомості та активності навчання, систематичності і послідовності, врахування вікових і особистісних особливостей у навчанні, виховуючий характер навчання.

8. Поняття про зміст освіти, його складові частини. Види шкільної освіти. Поняття про навчальний предмет. II Всеукраїнський з'їзд працівників освіти про зміст та якість освіти.

9. Навчальний план і навальні програми, принципи їх побудови. Підручники школи, педагогічні вимоги до них. Функції підручників. «Положення про загальноосвітній заклад» про навчальні плани, програми, підручники.

10. Поняття про методи і прийоми навчання. Класифікація методів. Х-ка словесних методів навчання.

11. Характеристика практичних і наочних методів навчання.

12. Характеристика методів за характером пізнавальної діяльності учнів: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, методи проблемного викладу матеріалу вчителем, частково-пошуковий і дослідницький методи навчання. Проблемне, програмоване навчання. З'їзд працівників освіти про комп'ютеризацію навчання..

13. Поняття про організаційні форми навчання, їх розвиток. Теоретичне обґрунтування класно-урочної системи навчання Я.А.Коменським. Урок -основна форма навчання у сучасній школі. Вимоги до уроку.

14. Поняття про структуру уроку, його елементи. Поняття про типи уроків. Інтегровані і нестандартні уроки.

15. Позаурочні форми навчання. Підготовка вчителя до уроку: календарно-тематичне та поурочне планування. Особливості організації та планування уроків у початковій малокомлектній школі.

16. Функції контролю знань, умінь і навичок учнів. Педагогічні вимоги до контролю. Види, форми, методи перевірки знань учнів. Рівні навчальних досягнень.

17. Мета виховання. Характеристики виховного процесу, його функції і найважливіші закономірності.

18. Принципи виховання, їх характеристика.

19 Поняття про методи і прийоми виховання, засоби і форми організації виховного процесу. Класифікація методів виховання. Методи самовиховання.

20 Характеристика методів формування свідомості та методів стимулювання.

21. Характеристика методів організації діяльності.

22. Сутність та завдання розумового виховання. Шляхи розумового виховання.

23. Поняття про мораль. Морально-етичні норми що історично склались у народу України. Сучасне уявлення про суть та завдання морального виховання. Дисципліна і культура поведінки.

24. Характеристика змісту морального виховання. Концепція громадянського виховання.

25. Трудове виховання - основа народної педагогіки. Система трудового виховання. Види дитячої праці і умови її ефективності.

26.Поняття про естетичне виховання. Завдання естетичного виховання. Засоби та шляхи естетичного виховання.

27. Фізичне вих. і його роль у всебічному розвитку школяра. Засоби і система фіз. виховання у школі.

28. Поняття „колектив". Стадії розвитку колективу та роль педагога на кожній з них. Шляхи формування колективу.

29. Вчитель, його функції у суспільстві. Поняття про професіограму вчителя. Складові педагогічної майстерності. "Національна доктрина розвитку освіти в суспільстві у XXI столітті" про педагогічні та науково педагогічні кадри. 29-А. Завдання, функції класного керівника. Планування роботи класовода, класного керівника.

30.Поняття сім’ї та її роль у вирішенні завдань всебічного формування особистості. Форми роботи школи з сім’єю.

31.Поняття про систему освіти. Принципи побудови системи освіти, її структура і основні компоненти.

32. Органи управління освітою. Внутрішкільне керівництво і контроль. Національна доктрина розвитку освіти України у XXI ст. про управління освітою.

33. Історія розвитку школи і педагогіки України: виховання у східних слов’ян, перші зразки рукописної та друкованої педагогічної літератури. Братські школи України.

34. Особистісно орієнтована освіта і технології. Проектна технологія.

35. Педагогічні технології інтерактивного навчання.

1. Предмет педагогіки. Виникнення перших шкіл. Порівняльна оцінка систем виховання у державах стародавньої Греції. Я.А. Коменський - основоположник наукової педагогіки.

1.Педагогіка - наука про виховання, освіту і навчання особистості. Вона є організованим впливом на світогляд, поведінку дітей, аналізує і відкриває об'єктивні закономірності виховного процесу, досліджує істотні зв'язки, причинно-наслідкові залежності в ньому.