Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матвієнко О.В. ІНФОРМАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Розділ 1

КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ІНФОРМАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Тема 1. Складові та сутність поняття "інформаційний менеджмент"

Поняття "інформація" і "менеджмент" як система утворюючі складові поняття "інформаційний менеджмент". Концептуальні підходи до визначення змісту поняття "інформаційний менедж­мент".

Атрибутивний та функціональний підходи до визначення при­роди інформації.

Менеджмент як інноваційна діяльність з активізації і розвит­ку наявних ресурсів і форм їх раціонального використання. Основні функції управління.

Інформатика - одна із галузей наукового знання, яка формує системно-інформаційний підхід до аналізу навко­лишнього світу, вивчає інформаційні процеси, методи і засоби одержання, перетворення, передачі, зберігання і використання інформації, фундаментальна наука про ін­формаційні процеси у системах різної природи. Визначення терміну "інформація".

В изначення 1

Визначення 2

Визначення 3

Таблиця 1

Термін "менеджмент" вживається у багатьох значен­нях і часто використовується як синонім терміна "управ­ління". Дослідниками основних підходів до науки управлін­ня наведено множину дефініцій понять "менеджмент" і "управління" - від розуміння менеджменту як складової управління, до ототожнення цих понять.

Визначення 4

Визначення 5

Це самостійний вид професійно здійснюваної діяльності, спрямованої на досягнення у ході будь-якої господарської діяльності організації, яка діє у ринкових умовах, певних цілей шляхом раціонального використання фінансових, матеріально-технічних та трудових ресурсів.

Визначення 6

Таблиця 2

Система спостереження і перевірки відповідності функціо­нування підприємств встановленим стандартам та іншим нормативам, прийнятим планам, програмам і оперативним управлінським рішенням, виявлення допущених відхилень від прийнятих принципів організації і ведення господарства.

Запитання для самоперевірки:

  1. Які підходи існують до визначення поняття "інфор­мація"?

  2. Які основні підходи існують до розуміння менедж­менту?

Завдання для самостійної роботи:

  1. Порівняти за семантикою поняття "менеджмент" і "управління".

  2. Навести приклади застосування атрибутивного і функ­ціонального підходів до поняття „інформація".

Тема 2. Передумови виникнення і розвитку інформаційного менеджмету

Розвиток наук інформаційно-комунікаційного циклу. Вітчиз­няні концепції інформатики.

Еволюція інформаційної діяльності в умовах розвитку інфор­маційних технологій та інформаційної інфраструктури.

Основні підходи до напрямів діяльності у галузі інформацій­ного менеджменту. "Інформаційний" та "управлінський" підходи. Галузі, на перетині яких розвивається інформаційний менеджмент.

Управління впровадженням і використанням інформаційних технологій. ІТ-менеджмент або менеджмент інформаційних сис­тем.

Структурна схема інформаційного менеджменту.

Сфера компетенції інформаційного менеджера. Система діяль­ності в галузі інформаційного менеджменту: документно-інформаційні ресурси - управління інформаційною діяльністю - кому­нікації. Завдання діяльності інформаційного менеджера.

Інформатика як фундаментальна основа процесів ін­форматизації та інформаційно-комунікативної діяльності, сформувалась як наука у розвитку таких вітчизняних кон­цепцій.

Теоретико-методологічні основи виникнення і розвитку інформаційного менеджменту пов'язані з розвитком наук інформаційно-комунікаційного циклу, інформатикою як фундаментальною основою процесів інформатизації та ін­формаційно-комунікаційної діяльності.

Таблиця 3