Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроэкономика Курсач.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Міністерство культури України

Київський національний університет культури і мистецтв

Курсова робота

З дисципліни:

«економіка підприємства»

На тему:

Планування відтворення основних фондів та їх вартісна оцінка

Виконала:

Студентка 2 курсу д.н.ф.

Групи ТО-52 мс

Олексієнко Юлія

Керівник:доц.

Бовш Л.А.

Київ 2013

Зміст

1.Основні виробничі фонди. Сутність, склад, класифікація і структура фондів.

2.Відтворення основних фондів.

3.Економічна сутність основних фондів.

4.Оцінка основних фондів.

Основні виробничі фонди. Сутність, склад і структура фондів

Одне з найважливіших чинників підвищення ефективності виробництва на підприємствах є забезпеченість їх основними фондами у необхідному кількості та асортименті і більше повне їх використання.

Майже всі великі підприємства зараз у стані кризи у зв'язку зі сформованою тенденцією до зменшення обсягу своєї продукції. Це значно збільшує перемінні статті витрат і до підвищенню собівартості продукції і на, відповідно, зниження конкурентоспроможності підприємства над ринком. З цією пов'язаний нестачу коштів, залишених у розпорядженні підприємства. Насамперед, це на стані основних виробничих фондів підприємств.

Основні виробничі фонди беруть участь у процесі виробництва та є головною основою концепцію діяльності будь-якого підприємства. Вони уявляють собою найбільш дорогу частину коштів виробництва та обслуговують велика кількість виробничих циклів у протягом тривалого часу, тому їхній стан ефективне використання безпосередньо впливає на кінцеві результати господарську діяльність підприємств.

Однією з головних завдань кожного сучасного підприємства є збільшення ефективності і забезпечення якості громадського виробництва, і навіть значне збільшення віддачі капітальних вкладень і основних фондів, є матеріальну базу виробництва та найважливішої складовою продуктивних сил країни загалом. Слід зазначити, основні фонди, беручи участь у процесі виробництва тривалий час, поступово зношуються і переносять свою вартість частинами наизготовляемую продукцію, що їх роботи й послуги, зберігаючи у своїй натуральну форму. Ця особливість робить необхідним вивчення основних фондів підприємства з метою їхнього максимально ефективне використання.

Мета цієї роботи є підставою висвітлення питань економічної сутності основних виробничих фондів, їх класифікації і методів їх оцінки, розгляд основних методик аналізу ефективність використання основних виробничих фондів. Відповідно до конкретною метою було поставлено і вирішені такі:

досліджувати основні фонди й їх роль діяльності підприємства;

з'ясувати шляху поліпшення використання основних виробничих фондів для підприємства;

сформулювати висновки та рекомендації по виконану роботу.

Маючи чітке уявлення про кожен елементі основних фондів в виробничому процесі, про їх фізичному і моральному знос, про чинниках, які впливають використання основних фондів, можна виявити методи, з яких підвищується ефективність використання основних фондів наукових і виробничих потужностей підприємства, забезпечує зниження витрат виробництва та, звісно, зростання продуктивність праці.

Основні фонди промислового підприємства (об'єднання) є сукупністьматериально-вещественних цінностей, створених громадським працею, довго що у процесі виробництва, у незмінною натуральному вигляді і які переносять свою вартість на виготовлену продукцію частинами у міру зношеності.

Основні фонди заведено поділяти на великі групи: основні виробничі фонди й основні невиробничі фонди.

Основні виробничі фонди підприємства - це кошти праці, які беруть участь у багатьох виробничих циклах, зберігаючи у своїй свою натуральну форму, які вартість переноситься на виготовлений продукт частинами в міру їхнього зносу. До них належать промислові споруди і споруди, силове і виробниче устаткування, передавальні устрою, різні види виробничого транспорту, інвентар виробничий і Київський господарський, нематеріальні активи (патенти і ноу-хау), внутрішньогосподарські дороги, земельні ділянки тощо., тобто основні фонди, функціонуючі у сфері виробництва та безпосередньо чи опосередковано що у створенні продукції підприємства. Інакше кажучи, основні виробничі фонди - частину коштів виробництва, яка багаторазово бере участь у виробничому процесі, переносить свою вартість на готовий продукт частинами у міру зношеності, зберігає свою натуральну форму протягом усього терміну служби.

Основні невиробничі фонди - це підпорядковані підприємств довго існуючі об'єкти невиробничого призначення, ні прямо, ні побічно які беруть у створенні продукції підприємства, а використовувані у невиробничій сфері (в житлово-комунальне господарство, торгівлі, громадському харчуванні, охороні здоров'я тощо.).

Виробнича структура основних фондів і його динаміка є показниками технічного рівня підприємства міста і мають вплив на ефективність витрат за основні фонди. Що у складі основних фондів частка знарядь праці і: машин, устаткування, приладів, тобто що більше активна частина основних фондів, то більше вписувалося продукції можна виготовити за кожен карбованець основних фондів (у випадку).

Питома вага активній частині ОПФ у загальному обсягу окреслюється ставлення середньорічний величини активній частиніОПФ до середньорічний величиніОПФ,исчисленной разом з усіх груп основних фондів. Для перекладу цього стосунки в відсотки його потрібно помножити на 100.

На структуру основних фондів підприємств впливають такі чинники:

1) Галузь виробництва, до якої належить підприємство. Наприклад, робочі машини та устаткування займають найбільша питома вага у складі основних виробничих фондів підприємств таких галузей, як машинобудування (36%), легкої промисловості (40%).

2) Рівень концентрації, спеціалізації і кооперування виробництва. Що цей рівень, тим більша ступінь його механізації і більше питому вагу у складі основних фондів робочих машин і устаткування.

3) Географічне розміщення підприємств і кліматичні умови. Від цього залежить тип (отже, і вартість) будинків та споруд.

4) Загальний рівень індустріального розвитку і технічного оснащення промисловості. З підвищенням цього рівня складі основних виробничих фондів підприємств зростає питому вагу найактивнішої частини основних фондів - робочих машин і устаткування - і знижується питому вагу будинків, тобто пасивної частини основних фондів.

Відповідно до існуючої класифікації основні фонди промисловості за складом залежно від цільового призначення і виконуваних функцій поділяються ми такі види:

- будинку,

- споруди,

- передавальні устрою,

- машини та устаткування, зокрема:

- силові

- робочі

- вимірювальні і регулюючі предмети

- обчислювальної техніки

- інші

- транспортні засоби,

- інструменти,

- виробничий інвентар та приналежності,

- інші основні фонди (робочий худобу, багаторічні насадження).

Кожна група складається з безлічі різноманітних коштів праці. Серед опитаної будинку виділяють три підгрупи: виробничі будинку, невиробничі будівлі і житло. Споруди діляться на підземні, нафтові газові свердловини, гірничі виробки. Допередаточним пристроям відносять трубопроводи й водопроводи. Силові машини це турбіни, електродвигуни. Робітники машини та устаткування поділяються залежно від галузей використання. Інструменти і інвентар враховуються у складі основних фондів в тому разі, якщо вони служать довше року й стоять більше 1 млн. крб.( коли менш ніж - це вже малоцінні ібистроизнашивающиеся предмети і входять у склад оборотних фондів).

Будинок і споруди виробничого призначення, передавальні устрою, машини та устаткування, транспортні засоби формують основні фонди виробничого призначення.

Співвідношення окремих груп основних фондів в обсязі є видову (виробничу) структуру основних фондів. Залежно від особистої участі в виробничому процесі виробничі основні фонди поділяються на: активні (обслуговують вирішальні ділянки виробництва та характеризують виробничі можливості підприємства) і пасивні (будинку, споруди, інвентар, щоб забезпечити нормальне функціонування активних елементів основних фондів).

Здебільшого, маса виробничих основних фондів у промисловості зосереджена активною частиною.

Видова структура основних фондів різна в галузях промисловості. Наприклад, частка будинків на загальної вартості основних фондів найбільша у харчовій промисловості (44%), споруд - у паливнійпромишленности(17%), передатних пристроїв - в електроенергетиці (32%), машин і устаткування - на підприємствах машинобудівного комплексу (45% і більше ).

Склад і структура основних фондів залежить від особливостей спеціалізації галузі, технологій і організації виробництва, технічної оснащеності.

Оскільки натурально-речовий склад основних фондів підприємства дуже різноманітний, для їх обліку, аналізу та планування використовують різні ознаки класифікації.