Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство Культури України.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
75.33 Кб
Скачать

34

Міністерство Культури України

Київський Національний Університет Культури і Мистецтв

Факультет режисури та хореографії

Кафедра народно-сценічної хореографії

Балетмейстерська діяльність Жюля Перро в контексті розвитку балетного театру хіх ст.

Курсова робота

З дисципліни: «Історія хореографічного мистецтва»

Студент виконавець:

ІІІ курс, денне навчання

Гр.. ТХН-19

Рогульчик Анастасія Миколаївна

Викладач:

Проф. Цветкова Л.Ю.

Науковий керівник:

Підлипська А.М.

Кандидат Мистецтвознавства, доцент.

Київ 2012

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………....3стр.

Розділ 1. Теоретико-методологічні засади дослідження…………...…..6стр.

    1. Балетний театр Західної Європи та Росії ХІХ століття……....6стр.

1.2 Передумова становлення балетної майстерності Ж.Перро........12стр.

Висновки до 1 розділу………….……………………………………….16стр.

Розділ 2. Балети Ж.Перро……………………………………………….17стр.

2.1 Балетмейстерська діяльність в Західній Європі…………………..17стр.

2.2. Балетмейстерська діяльність в Росії………………………………22стр.

Висновки до 2 розділу…………………………………………………..29стр.

Висновки…………………………………………………………………30стр.

Список використаної літератури та джерел…………………………...32стр.

Додатки

ВСТУП

Актуальність дослідження. Розвиток хореографічного мистецтва в усі часи звичною мірою був зумовлений діяльністю окремих митців, які зробили вагомий внесок у його теорію та практику. Так, з іменем французького балетмейстера Жюля Перро пов'язаний розвиток романтизму, який, зародившись у Європі, поширився в Росії, оновивши тематик і стиль російського балету.

Саме на петербурзькій сцені Перро зміг найповніше проявити своє обдарування. Балети поставленні ним в Росії, стали найвищими особистими досягненнями балетмейстера і водночас важливим етапом на шляху розвитку реалізму і демократичних тенденцій в російському балеті. Отже, вивчаючи історію балетного театру, необхідно аналізувати і творчість талановитого балетмейстера Перро, роботи якого надали значний поштовх розвитку хореографічного мистецтва й міцно увійшли до класичного репертуару країн СНД та Європи.

Щоб зрозуміти новаторство творчості Жюля Перро та її вплив на розвиток балетного театру, постановки французького хореографа слід розглядати в загальному контексті розвитку балетного мистецтва початку ХІХ століття. Саме з таких позицій вивчали його творчість відомі науковці Ю. Бахрушин, Е. Бєлова, Л. Блок, В. Ванслов, Г. Добровольська. Глибоко проаналізували творчі здобутки Перро російська дослідниця хореографічного мистецтва В. Красовська, розглядаючи їх як у контексті розвитку західноєвропейського балетного театру, так і з позицій вивчення історій російського балету. Названі вчені, а також сучасні вітчизняні та зарубіжні науковці одностайно називають основними досягненнями балетмейстера його визначальний вплив на розвиток романтичного балету та новаторство як постановника танцю. Як стверджують дослідники хореографічного мистецтва, творчість Перро мала значний вплив на розвиток балетного мистецтва на зламі ХІХ-ХХ століть і в наступні періоди.

На сучасному етапі вивчення творчості Перро не втрачає своєй актуальності. Саме це зумовило вибір теми курсової роботи: «Балетмейстерська діяльність Жюля Перро в контексті розвитку балетного театру Західної Європи і Росії в ХІХ столітті».

Об’єкт дослідження – балетний театр ХІХ ст..

Предмет дослідження – балетмейстерська діяльність Ж. Перро.

Мета дослідження – з’ясувати місце та роль балетмейстерської діяльності Ж.Перро у розвитку балетного театру ХІХ ст..

Завдання:

  1. Проаналізувати літературу та джерела з теми;

  2. Охарактеризувати розвиток балетного театру у Західній Європі та Росії ХІХ ст..;

  3. Виявити передумови становлення балетмейстерської діяльності Ж.Перро.;

  4. Проаналізувати балетмейстерську діяльність Ж.Перро в Західній Європі та в Росії.

Методи дослідженні: теоретичні - аналіз, узагальнення даних історичних та мистецтвознавчих джерел у розрізі досліджуваної проблеми.

Практичне значення роботи полягає у тому,що її матеріали можуть використовуватись для подальших теоретичних розробок з проблем хореографічної культури, для написання курсових та магістерських робіт. Дослідження сприяє поглибленню знань студентів хореографічних спеціальностей з таких предметів,як "Історія хореографічного мистецтва","Мистецтво балетмейстера"тощо. Також матеріали роботи можуть буди використані у практичній педагогічній та постановчій діяльності.

Структура роботи. Відповідно до мети та завдань дослідження робота складається із вступу, двох розділів, кожний розділ включає в себе два підрозділи, висновків для кожного розділу, загальних висновків та списку використаної літератури та джерел. Загальний обсяг роботи – 38 сторінок, у тому числі список використаної літератури та джерел (22 найменувань) – 2 сторінки.

Літературна та джерельна база: мистецтвознавчі дослідження та публікації з обраної теми; посібники з історії хореографічного мистецтва, довідкова література.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ