Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗТУ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

КАФЕДРА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

ЗВІТ

З виробничої практики

На базі підприємства готельно-ресторанного комплексу

«LUXOR»

Виконавець:

Студентка III курсу

Групи М – 39

Загородня Наталія Петрівна

Керівник:

Толок Г.А.

Київ 2012

Вступ

Готельно-ресторанний бізнес є основною складовою туристичної галузі нашої держави. Розвиток внутрішнього та міжнародного туризму значною мірою пов'язаний з рівнем матеріально-технічної бази туристичних підприємств, розгалуженістю та різноманітністю їх мережі, якістю та обсягом послуг, пропонованих готельним господарством.

Світова практика формування підприємницьких структур готельно-ресторанного призначення свідчить про доцільність встановлення між великими й малими підприємствами цього виду бізнесу системи франчайзингових договірних відносин. При цьому велике підприємство забезпечує франчайзерів споживачами послуг, рекламою, ефективними технологіями, фірмовими знаками тощо. Малі підприємства, здійснюючи свою підприємницьку діяльність під патронатом франчайзера, розширюють його обізнаність у сфері менеджменту і маркетингу шляхом надання інформації щодо споживчого попиту на готельно-ресторанні послуги в окремих регіонах країни.

Отже, метою практики є оволодіння студентами сучасними методами і формами організації виробничої діяльності управління в сфері ресторанного господарства на базі одержаних теоретичних знань, отриманих у процесі навчання, набуття професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретних ситуацій, що складаються на підприємствах у сучасних умовах.  В процесі практики студент повинен одержати достатній обсяг практичних знань і умінь.

Об’єктом проходження моєї практики став ресторан «Дружба», який розташований при однойменному готелі. Це заклад з відмінним інтер’єром, українською та європейською кухнею та бездоганним обслуговуванням персоналу.

Розділ і. Характеристика закладу.

1.1 Основні відомості про заклад

Заклад проходження виробничої практики - готельно-ресторанний комплекс «»,який знаходиться за адресою: Вінницька обл. м. Гайсин вул. Гагаріна 19. Місткість готелю становить 30 місць та місткість ресторану 75 чоловік. Ресторан працює з 8:00 до 24:00 години.

Ресторан зручно розташований в центрі міста,тому

1.2 Контингент споживачів закладу. Форми і методи їх обслуговування.

Ресторан «» є закладом з великим асортиментом страв європейської та української кухні. Контингент споживачів закладу різноманітній так як ресторан має середні ціни на страви,то відпочивають у закладі як молодь так і люди середнього та вищого класу. Деякі з них стали постійними клієнтами, для яких діють дисконтні картки зі знижками. Тут часто організовуються корпоративи ,ділові зустрічі.

Кожного гостя у ресторані зустрічає хостес і проводить до вільного, або ж замовленого столика. Офіціант приймає замовлення,надаючи інформацію,яка цікавить гостей. Замовлення готується оперативно,доки офіціанти подають страви гості мають можливість поспілкуватись,також в залах присутні плазмові телевізори, які не дають сумувати, а також на вихідних грає жива музика – це ще більше надає комфорту.

Форма обслуговування - повне обслуговування офіціантами, особливістю його є те, що гість тільки споживає їжу, всі інші види діяльності – прибирання, перекладання – виконують інші люди.

Проте, при проведенні певних видів прийомів, на замовлення практикують і форму з частковим обслуговуванням офіціантами, основною відмінністю від першого методу є те, що холодні закуски уже розміщені на столах, а сервірування дещо спрощене.

Ще однією особливістю методів обслуговування в даному закладі харчування, є те, що сніданок для гостей готелю – безкоштовний, тобто на рецепції при оформленні документів їм видаються спеціальні талони, за якими вони мають можливість скористатися скомплектованим сніданком.

Отже, ресторан створив всі необхідні умови для проведення комфортної трапези для різних верств населення.

1.3.Штат робітників виробництва, залу, керівництва

Ресторан «» має 75 місць, що що є показником ресторану малої місткості. Проте пропускна спроможність ресторану висока.

У ресторані працює висококваліфікований персонал. Штат складається з наступних працівників:

  • Директор готельно-ресторанного комплексу

- Два адміністратори, які працюють позмінно. Їхніми обов’язки є контроль роботи офіціантів та персоналу на кухні

  • Сім офіціантів, які працюють позмінно.

  • Шеф – кухар, який займається приготуванням фірмових страв, та працює над розробкою нових шедеврів.

  • П’ять кухарів, які працюють на холодній та гарячій роздачі, і виконують допоміжні функції, та приймають участь у приготуванні страв.

  • Посудомийниця, яка займається чистотою посуду те натиранням його.

  • Дві прибиральниці, які працюють позмінно

Такий штат ресторану дозволяє максимально якісно обслуговувати гостей,надавати їм послуги харчування як в ресторані так і в номера готелю. Саме приємно атмосфера колективу та висока якість страв приваблюють відвідувачів,які неодноразово відвідують наш заклад.

В закладі введені свої норми стосовно зовнішнього вигляду. Офіціанти одягнені в білі сорочки що чоловіки ,що жінки , чорні штани,або спідниці та золотого кольору фартухи. Це надає охайного вигляду та підкреслює імідж закладу. Як у офіціантів так і у адміністратора присутні бейджики з іменем персони, яка надає послуги гостям.

В готельно-ресторанному комплексі завжди на місці присутній адміністратор,який слідкує за роботою офіціантів та роботою кухні. Якщо у гостей виникають питання ,на які офіціант не взмозі дати відповідь, адміністратор вирішує це питання.Саме така робота персоналу забезпечує високий рівень обслуговування.