Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗТУ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

2.2 Торговельна зала та суміжні приміщення для прийому гостей.

Відвідувачі ресторану повинні мати можливість зняти одяг, вимити руки, поправити зачіску і т.д. Тому в ресторані звичайно є вестибюль, гардероб, туалетні кімнати. У вестибюлі й туалетних кімнатах повинні бути дзеркала

Гардероб звичайно розташовують при вході у вестибюль, туалетні кімнати - трохи далі, по шляху руху до торговельного залу .

Кількість місць у гардеробі повинне відповідати кількості місць у залах ресторану в період найбільшого припливу відвідувачів. Інтер'єр ресторану включає планировочно-технологічний розв'язок приміщень, їх висвітлення, колір стін, підлоги, стель, оздоблювальні матеріали, декоративне оформлення торговельних і банкетних залів. З розв'язком інтер'єрів повинні бути органічно зв'язані стиль меблів, посуду, предметів сервіровки стола, килимові покриття підлог і т. д.

Вестибюль

Вестибюль - це приміщення, куди насамперед попадає відвідувач. Архітектура, колірний розв'язок, елементи інформації впливають на психіку, емоції гостюючи ресторану, його настрій. Обладнають вестибюль дзеркалами, м'якими меблями (крісла, напівкрісла, банкетки), журнальними столиками. Інтер'єр вестибюля повинен відповідає головному напрямку ресторану.

Вхідну частину обов'язково обладнують санітарно-гігієнічним інвентарем. Двері влаштовують так, щоб вони відкривалися на вулицю, це необхідна умова пожежної безпеки.

Гардероб

Гардероб обладнаний металевими двосторонніми секційними вішалками з розсувними кронштейнами, вони найбільш гігієнічні й зручні для роботи. Відстань між вішалками не менш 70 см. Гачки вішалок розташовують на відстані 1,5 м від підлоги. Гачки й номерки можуть бути виготовлені по індивідуальнім замовленню. Сумки, портфелі кладуть у шафи-гнізда.

При прийманні речей від відвідувачів гардеробник зобов'язаний відразу ж вручити їм жетони (номерки) і тільки потім вішати одяг. При відході відвідувача з ресторану в першу чергу подають пальто, потім уже головний убір.

Туалетні кімнати

Планування цих приміщень передбачає вхідні тамбури площею 5—9 квадратних метрів, умивальну кімнату, туалетні кабіни .Тамбури призначені як заслін для функціональних кімнат, при виході з них. Умивальна кімната об лаштована для особистого туалету. Кімната туалетника використовується для обслуговування відвідувачів засобами гігієни, зберігання прибирального інвентарю. Туалетник постійно підтримує зразковий санітарний стан вбиралень, подає гостям мило, рушник, серветки, дезінфікує та дезодорує приміщення.

Стіни таких приміщень викладають плиткою до стелі, підлогу виконують з світлих матеріалів (плитка, граніт, мармур і т. д.).особливістю є велика кількість дзеркал, які підтримуються в чистоті і порядку, так як є візити вкою ресторану.

Зал очікування

Зал ресторану - це основне приміщення, де обслуговуються відвідувачі. Одне з основних вимог до планування розміщення залу - це чітка організація зв'язку залу з виробничими приміщеннями - кухнею, сервізного, мийного столового посуду, барами (буфетами).

Роздавальна, де проводиться відпустка готових кулінарних блюд, може повідомлятися з торговельним залом двома арками-проходами: через один з них офіціанти виходять у зал з отриманими блюдами, через іншої проходять на роздачу, не заважаючи один одному. Можуть бути й інші варіанти планувальних розв'язків, але з урахуванням зручного зв'язку торговельних приміщень спроизводством.

Приміщення перед роздачею повинне бути досить просторим, щоб створити гарні умови для роботи офіціантів. Крім цього, роздавальна повинна бути розташована поруч із сервізної, касами, хліборізкою й мати з ними зручний зв'язок

Зал ресторану є центром архітектурно-планувального розв'язку. Декоративні й архітектурні елементи залу повинні розташовувати відвідувачів до відпочинку в затишній обстановці

Гармонічна комбінація фарбування стін, форми меблів, висвітлення залу, акустика, вентиляція, красиво сервірований стіл, живі квіти на столах, неголосна музика - усе це створює в гостей ресторану святковий настрій і викликає бажання відвідати його ще раз.