Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит_Демківський.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.07 Mб
Скачать

Класифікація цілей грошово-кредитної політики цб

Стратегічні цілі

Проміжні цілі

Тактичні

• збалансування економічного розвитку

• забезпечення оптимальної зайнятості

• стримування інфляції

• пожвавлення ринкової кон'юнктури

• стримування ринкової

кон'юнктури

• зміна грошової маси

• зміна процентної ставки

Всі три групи заходів грошово-кредитної політики знаходяться в ієрархічній взаємодії та взаємозв'язку. Найвищий умовний щабель в ієрархії цілей належить комплексу стратегічних цілей. Для досягнення стратегічних показників реалізуються проміжні, а їх виконання, в свою чергу, вимагає реалізації важелів тактичних цілей.

Досягнення поставлених цілей тісно пов'язане з фіскально-бюджетною політикою держави, за допомогою якої забезпечується необхідний вплив на стан господарської кон'юнктури, перерозподіл національного доходу, нагромадження необхідних ресурсів для фінансування соціальних програм тощо. Дана політика може бути двох типів:

а) дискреційною, якщо фіскально-бюджетна політика спрямована на свідоме маніпулювання податками й державними видатками для зміни реального обсягу національного виробництва та зайнятості, посилення контролю за інфляцією і прискорення економічного зростання. Основними інструментами її реалізації стають: зміни програм суспільних робіт й інших програм, що пов'язані з витратами; зміна програм «трансферного типу»; циклічності зміни рівня податкових ставок;

б) недискреційна. Вона означає проведення державою політики перевищення видатків бюджету над його доходами. Для держави і соціально-економічної стабільності недискреційна політика здатна приносити різні наслідки. Приміром, якщо дефіцит державного бюджету у 2-3% ВВП не є небезпечним, то більші розміри дефіциту державного бюджету стають загрозливими для нормального функціонування грошової системи, кредиту і всієї економічної системи.

Звичайно, елементи методу прямого регулювання достатньо обґрунтовано можуть використовуватися і в ринковій економіці. В даній системі парламент визначає основні напрями грошово-кредитної політики. Уряд не втручається у діяльність комерційних банків, а грошово-кредитна сфера регулюється ставкою облікового процента, нормою обов'язкового резервування коштів на кореспондентських рахунках комерційних банків у центральному (національному) банку та іншими важелями грошово-кредитної політики.

Творення грошової системи України

Знання загальних норм і принципів функціонування грошових систем доречно використовувати для кращого усвідомлення процесу творення сучасної високоефективної грошової системи в Україні. Об'єктивними підставами цього процесу стало відновлення державності, формування збалансованої моделі національної економіки, що зорієнтована на задоволення національних потреб і взаємодію зі світовим ринковим середовищем. Слід дослідити й інші соціально-економічні й політичні чинники необхідності в Україні національної грошової системи нового типу. Студенти мають усвідомити становлення грошової системи як історичний процес, віхами якого стали рішення уряду про випуск купоно-карбованців багаторазового використання у грудні 1991 р. за умов паралельного його обігу з рублем, Указ Президента про введення купоно-карбованців у безготівковий обіг і вилучення з обігу рубля у листопаді 1992 p., а з 2 вересня 1996 р. - введення постійно діючої національної грошової одиниці - гривні.