Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КМСОНП історія словянських народів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Тема 5.Радянське суспільство наприкінці 1920 - х - у 1930 - ті рр.

Чисельність і склад населення за переписами 1926 і 1930 рр. Наслідки голоду 1921 - 1922 рр. Тип відтворення, сім'я і шлюбна поведінка. Економічні реформи і зміна соціального складу населення. Основні класи і соціальні прошарки радянського суспільства. Рівень життя окремих соціальних груп.

Нова база економічного розвитку, її завдання і криза НЕПу. Розробка перспективних планів розвитку господарства СРСР. М. Бухарі, М. Томський, О. Риков. Заготовча криза 1927 / 1928 рр., загострення суперечностей між аграрними і промисловими секторами. Й. Сталін про методи вирішення економічних проблем. Економічні дискусії 1920 - х років. Політична криза 1929 р. і поразка "правих".

Індустріалізація як нова фаза промислової модернізації Росії. Реалізація першої п'ятирічки, її основні підсумки у промисловості. Темпи росту виробництва. Інвестиційна політика, проблема цін і внутрішній ринок. Пошук джерел нових нагромаджень. Результати індустріального розвитку на 1941 р.

Аграрний лад в СРСР наприкінці 1920 - х рр. Економічні інтереси селянства і можливості їх реалізації. Стан кооперації на селі. Планування колгоспного виробництва і початок колективізації. Методи її проведення: зміни в законодавстві і податковій політиці, репресії. Підсумки колгоспного будівництва на середину 1930 - х рр. Причини і рівень спаду аграрного виробництва у 1928 -1935 рр., початок нового підйому. Державна заготовка політика, Хлібний експорт. Голод 1932 - 1933 рр., його причини і розміри.

Зміни у господарському механізмі. Згортання товарно - грошових відносин, ріст натуралізації обміну. Одержавлення економіки, зміна функцій державних господарських органів. Анти селянське законодавство 30-х рр. Запровадження паспортної системи. Законодавство про охорону державного і кооперативного майна. Юридичне закріплення селян в колгоспах.

Внутріпартійна боротьба 1930- рр.: придушення залишків самостійності партійних і державних структур, остаточне викорінення опозиції Сталіну, завершення створення механізму тоталітарної влади. Зміцнення системи державного примусу. Репресії кінця 20 - х - початку 30-х рр. Пом'якшення курсу у 1932 - 1934 рр. Вбивство С.М. Кірова і нова хвиля репресій. Показові процеси середини 1930 -рр. Конституція 1936 р. масові репресії 1937- 1938 років, їх масштаб. Припинення масових репресій наприкінці 30-х років. Трудове законодавство у 1938 - 1940 рр. Система пенітенціарних закладів, чисельність і склад в'язнів ГУЛАГУ. Спец переселенці і "трудові поселення". Основні риси політичного ладу і режиму правління СРСР у передвоєнний період.

Збройні сили і військове будівництво у передвоєнне десятиліття. Наступальна доктрина і її матеріальне забезпечення, кадри та їх склад. "Справа військових". Переозброєння армії, її чисельність на 1941 р.

Оцінка радянським керівництвом важливих наслідків світової економічної кризи 1929 - 1933 рр. і загострення міждержавних суперечностей. Політика СРСР

на Далекому Сході. Конфлікти на КВЗД. Вступ СРСР до Ліги Націй. Спроби створення СРСР та Францією системи колективної безпеки у Східній Європі. М. Литвинов. Пакти про взаємодопомогу СРСР з Францією та Чехословаччиною. Зростання військової напруги в Європі. Участь СРСР у громадянській війні в Іспанії. Антикомінтернівський пакт.

Загострення міжнародної ситуації навесні 1939 року. Початок англо -франко - радянських переговорів. Налагодження радянсько - німецьких контактів. Московський (серпневий) етап англо - франко - радянських переговорів. Активізація таємних радянсько - німецьких переговорів. Переорієнтація зовнішньої політики СРСР. Радянсько - німецький пакт про ненапад та його вплив на розвиток міжнародної ситуації. Перетворення сталінського керівництва СРСР в союзника Німеччини по поділу Європи.