Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КМСОНП історія словянських народів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Тема 5. Російська Федерація у 90-ті роки XX – на початку XXI століття.

Прихід на ключові державні посади представників демократичних сил. Запровадження урядом Є.Гайдара радикальної економічної реформи за методами «шокової терапії». Теоретичні підстави реформи. Швидке "входження в ринок", відмова держави від регулювання економіки, самостійність під­приємствам і приватизація державної власності, лібералізація тор­гівлі, ваучеризація. Інфляція, падіння життєвого рівня, падіння вироб­ництва, орієнтація на фінансову допомогу Заходу. Декрет про Озброєні сили РФ (травень 1992 р.). Взаємовідношення з країнами СНД, Балтії. Втрата зв'язків із країнами Східної і Центральної Європи. Розбіжності між Росією і США (весна 1992 р.). Пристосування до нової системи міжнародних відносин і її рішення.

Жовтень 1993 р. Конституційна криза і його підсумки. Процес закріплення нової влади. Суперечність конституційних положень. Конфлікт між Верховною Радою і Президентом. Указ 1400 "Про пое­тапну конституційну реформу в РФ". Антипрезидентська опозиція. Події жовтня 1993 р. в Москві та їх результати. Референдум з питань проекту нової Конституції РФ. Вибір моделі державної влади.

Соціально-економічна політика уряду. Підсумки приватизації. Результати "шокової терапії". Ослаблення ролі держави в економіці. Структурні перетворення в галузях природних монополій. Банківська система. Зовнішньоекономічні зв'язки. Формування нової соціальної структури. Підприємництво. Продовження падіння виробництва. Со­ціальні наслідки реформ: бідність, безробіття, страйки. Криза непла­тежів. Криміналізація суспільства.

Вибори до нового парламенту Росії - Державної Думи в 1993 р. Конституція РФ 1993 р. Три гілки влади. Суб'єкти Російської Феде­рації і федеральна влада. Проблеми самостійності регіонів. Новий парламент (жовтень 1993 - жовтень 1995 рр.). Боротьба за закон про вибори (зима-весна 1994 р.). Вибори в Державну Думу 1995 рр., вибори президента 1996 р. Багатопартійність. Чеченський чинник у політичному житті країни.

Зовнішня політика і вільний ринок. Формування нової моделі міжнародних відносин. Протистояння між лібералами (А.Козирев, Є.Гайдар), націонал-комуністами (Г.Зюганов) та націонал-лібера­лами (В.Жиріновський) за зовнішньополітичну орієнтацію Росії. Кон­цепція партнерства. Розширення НАТО і російська дипломатія. Остаточне виведення російських військ з Німеччини (1994 р.) Е.М.Примаков і концепція "багатополярного світу".

Криза 1998 р. і його підсумки. Уряд С.В.Кирієнка. Дефолт 17 серпня 1998 р. і його причини. Дефіцитний бюджет і кредити Цен­трального банку РФ. Падіння рубля. Політична криза. Уряд Е.М.Примакова. Політична боротьба весни-літа 1999 р.

Президентські вибори 2000 р. Феномен В.В.Путіна. Вибори у Державну Думу РФ 3-го скликання (грудень 1999 р.). Розстановка по­літичних сил. Передвиборча боротьба. Антитерористична операція в Чечні. Програма відродження економіки.

Внутрішня політика: нові акценти. Доктрина "керованої демо­кратії". Політика децентралізації управління. Обмеження автономії суспільства щодо держави і зміцнення вертикалі влади. Зовнішня політика. "Доктрина Путіна". "Економічний прагматизм". Початок реа­лізації політичних ресурсів нового російського керівництва. Онов­лення концепції зовнішньої політики РФ. Зближення з США. Росія і Афганістан. Росія і Грузія. Росія і Білорусія. Росія і Україна. Зов­нішньополітичні проблеми. Проблеми еміграції та міжнародного тероризму. Підготовка до президентської кампанії 2008 р.

Президентські вибори 2008 р. Президент РФД.Мєдвєдєв. Вплив світової фінансової кризи на економіку Росії. Антикризові заходи уряду В. Путіна. Газова криза січня 2009 р. Російсько-українські відносини на сучасному етапі.