Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КМСОНП історія словянських народів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Тема 13. Болгарія у роки Другої світової війни.

Проголошення політики нейтралітету на початку війни. Радянсько - болгарські взаємини. Приєднання Болгарії до фашистського блоку. Участь болгарських військ в окупації Македонії та Греції. Початок збройного Опору. Утворення Вітчизняного фронту. Розгортання партизанської боротьби. Вересневе народне повстання 1944 р. Формування уряду Вітчизняного фронту та його програма. Перші демократичні перетворення уряду К.Георгієва. Участь Болгарії у війні проти фашистської Німеччини.

Тема 14. Народи Югославії в період Другої світової війни.

Розподіл Югославії на сфери між Німеччиною та Італією. Утворення "незалежної держави Хорватія". Початок руху Опору. Становлення комуністичного партизанського руху. Поляризація сил і загострення військово - політичної боротьби. Військово - політична боротьба в 1943 - на початку 1944 рр. Угода Тіто - Шубашич та її наслідки. Визволення східної Сербії Радянською Армією. Посилення влади комуністів.

Заліковий кредит II

Змістовий модуль 1.

Срср у 1945 -1991 роках. Російська Федерація у 90-ті роки XX - на початку XXI століття .

Тема 1.Срср у післявоєнний період (1945-1953рр.).

Економічні та демографічні наслідки війни для СРСР. Четвертий п'ятирічний план (1946-1950 рр.) - відновлення командно-адміністративної економіки в мирних умовах. Пріоритет розвитку важкої промисловості. Атомна програма . Голод 1946-1947 рр.

Тенденції світової військово-технічної революції, і зміцнення ра­дянського ВПК. Зростання військових витрат СРСР. Відставання у виробництві товарів народного споживання. "Зміцнення" колгоспно - радгоспного ладу і криза сільського господарства. Посилення цен­тралізації сільськогосподарського виробництва. Грошова реформа 1947 р. П'ятий п'ятирічний план (1951-1955 рр.). Низькі темпи зростання матеріального рівня населення.

Новий виток політичних репресій. Проекти нової Програми ВКП(б) і нової Конституції СРСР. Підвищення авторитету Сталіна. Боротьба за владу в найближчому оточенні Сталіна. XIX з'їзд ВКП(б). "Мінгрельська справа", "Справа лікарів" та ін.

Посилення ідеологічного диктату. Ідейний стан суспільства після війни. Перехід до обов'язкового семирічного навчання. Відкриття нових вузів. Наука. Прагнення правлячої еліти до відновлення то­тального ідеологічного контролю над суспільством. Жданівщина. Космополітизм. Антисемітизм. Лисенківщина. Посилення цензурного гніту. Ідеологічні ухвали (1946-1948 рр.).

Зміна балансу сил на світовій арені після війни. Тенденції протистояння між колишніми союзниками по антигітлерівській коаліції, їх прояви. И. Сталін і У Черчілль про причини "холодної війни". Початок глобального військово-політичного протистояння СРСР і США, сфери їх інтересів. Німецька проблема. Паризька мирна конференція і мирні переговори 1947 р. План Маршалла і позиції країн Східної Європи та СРСР.

Комуністичний рух після війни. Комінформ, його функції та діяльність.

Перетворення в країнах Східної Європи. РЕВ. Система договорів СРСР з країнами Східної Європи. Радянсько-югославські відносини. Далекосхідна політика СРСР. громадянські війни в Китаї і Кореї та позиції лідерів світової політики.