Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Політичні еліти та лідерство.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Кіровоградський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

Кафедра філософії Затверджено кафедрою

"28"  серпня  2008 р.

Завідувач кафедри                                                                             ____________________________

(підпис)

НАВЧАЛЬНО - МЕТОДИЧНИЙ

КОМПЛЕКС

з дисципліни "Політична еліта та лідерство"

для студентів спеціальності «Політологія»

підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня – бакалавр

денна форма навчання

Розглянуто

Методичною комісією кафедри

Протокол №_________________

від ________________________

Кіровоград-2008

 

Зміст

 

 

Вступні зауваження……………………………………..……….………4

Навчальна програма курсу «Політична еліта та лідерство» ……...….6

Робочий тематичний план курсу «Політична еліта та лідерство» …..16

Тематика лекцій………………………………………………………….17

Плани семінарських занять і рекомендації щодо

засвоєння навчального матеріалу………………………………………20

Питання до підсумкової модульної

контрольної роботи .…………………………………………………… 30

Питання до заліку з курсу "Політична еліта та лідерство" ...…….......31

Список рекомендованої літератури…………………………………….36

Критерії оцінювання знань……….……………………………………..39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступні зауваження.

 

Історично склалося, що у процесі соціально-політичного розвитку суспільства виокремлюється верства політично активних людей, що з часом стає правлячою, провідною для суспільства, — еліта, яка, в свою чергу, виступає як своєрідний “кадровий резерв” лідерів.

Навчальний курс “Політична еліта та лідерство” розкриває суб’єктивну сферу політики, дає відповіді на питання про те, хто приймає політичні рішення, хто керує політичним процесом і хто несе відповідальність за прийняті рішення. Особливо гострими такі питання є для сучасної України, оскільки на цьому етапі відбувається процес формування національної еліти.

Навчальна дисципліна складається з двох блоків. Перший блок включає аналіз феномену політичної еліти і має на меті ознайомити студентів з еволюцією і концепціями політичної еліти, що склалися в зарубіжній та вітчизняній політичній думці, визначити сутність, структуру і типи політичної еліти, проаналізувати проблеми формування національної еліти. Тема еліти в політичному процесі є однією з найактуальніших у сучасній суспільній, зокрема політичній науці. Елітарний підхід приваблює до себе все більше прихильників. Теорія демократії останніх десятиріч  має своїм важливим виміром елітаризм. Є ще декілька підстав, які надають вивченню політичних еліт особливої актуальності. По-перше, доля еліт останніх років у західному світі, старі й нові еліти в Центральній Європі, де відбуваються значні трансформації, - все це значно активізує інтерес до цієї проблематики. По-друге, фундаментальні зміни суспільних відносин в Україні також вимагають переоцінки, аналізу та уваги до правлячого прошарку суспільства. Це й зумовило потребу  читати курс “політичні еліти та лідерство” на спеціальності “Політологія”, хоча не виключено, що цей курс буде корисний як спецкурс на інших спеціальностях філософського факультету.

Другий блок розкриває зміст поняття “політичне лідерство”, напрями обґрунтування цього феномену, психологічні дослідження політичного лідера, висвітлює типології політичних лідерів, вироблені в політичній науці. Завдання даного курсу - дослідити проблему еліти і явище лідерства з різних точок зору, і як елемент соціальної структури, як суб’єктні константи політики, як носії конкретних духовних цінностей, ініціатора суспільного прогресу, а також вивчити процеси рекрутування, елітотворення, принципів діяльності та заміни еліт. Особливий акцент поставлено на класичній спадщині та сучасних дослідженнях політичної еліти,  у контексті історичних реалій та  майбутнього розвитку правлячого прошарку суспільства.

Навчальний курс спирається на методологічну базу теоретичної і прикладної політології. Його специфікою є зв’язок з такими фундаментальними науками, як філософія, історія, соціологія, психологія. Засвоєння змісту навчальної програми передбачає формування у студентів знань і вмінь орієнтуватися в основних світових і вітчизняних напрямах обґрунтування явища політичної еліти і політичного лідерства; вироблення навичок політологічного аналізу функціонування і діяльності суб’єктів політичної влади, а також застосування отриманих знань у професійній діяльності.

         Ця програма акумулює  і систематизує  матеріал курсу за окремими темами, пропонуються також  орієнтовні плани семінарських занять, завдання для самостійної роботи та список літератури.

         Програма курсу -  перша спроба викласти авторське бачення    великого обсягу матеріалу й тому  відкрита для конструктивних доповнень, критики, доопрацювання  в процесі читання  курсу.

 

 

 

 

 

Затверджено кафедрою

„     ”__________200__р.

Завідувач кафедри

____________________

              (підпис)

 

Кафедра філософії