Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Кримінальний процес.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

Навчально-методичний комплекс

з дисципліни „Кримінальний процес”

для студентів IV курсу

денної форми навчання

7 семестр

Лекції

Семінарські заняття

Індивідуальні заняття

Самостійна робота

12

12

1,8

 

Назва модулів

Модуль 1. Характеристика окремих цивільно-процесуальних інститутів

Модуль 1. Характеристика окремих кримінально-процесуальних інститутів

Семінарське заняття №1

Тема: «Зупинення і закінчення досудового розслідування»

План семінарського заняття

  1. Закінчення досудового слідства та його форми.

  2. Підстави та процесуальний порядок закриття кримінальної справи.

  3. Підстави та процесуальний порядок закінчення досудового слідства при вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

  4. Закінчення досудового слідства складанням обвинувального висновку і направленням справи до суду.

Повинні знати такі терміни: зупинення, відновлення досудового слідства, закінчення досудового слідства, закриття кримінальної справи, дійове каяття, примусові заходи виховного та медичного характеру, строки давності, передача на поруки, обвинувальний висновок, додатки до обвинувального висновку.

Практичні завдання на семінарському занятті (індивідуально):

Задача 1

Розслідуючи кримінальну справу, порушену за фактом виявлення трупа гр-на Зайчука Г. В. на проїжджій частині дороги з ознаками наїзду на нього автотранспорту, слідчий встановив, що 25 вересня 2007 року біля 19 години 30 хвилин на вулиці Покришева у м. Херсоні біля будинку № 45 гр-н Осавуленко В. Л., непрацюючий, вчинив керованою ним автомашиною «ВАЗ - 2107», державний номер 751 -24 ХО, наїзд на громадянина Зайчука Г. В., який від одержаних ушкоджень помер на місці події. Після вчинення злочину Осавуленко В. А. з місця події зник і до теперішнього часу його місцезнаходження невідомо. Як бути слідчому в цій ситуації? Яких заходів має вжити слідчий, перш ніж зупинити провадження в справі? Чи буде рішення слідчого про зупинення досудового слідства правомірним?

Задача 3

Кримінальна справа по факту крадіжки із квартири гр. Мороз В. К. була порушена стосовно Гончаренко О. О. В ході досудового слідства, слідчий Самолов, прийшов до висновку, що злочин вчинено іншою особою, про що підтверджували у справі зібрані докази. Як бути слідчому в даній ситуації?

Самостійна робота (викласти письмово):

Задача 1

За вбивство своєї дружини Колосову А. К. було пред'явлено обвинувачення за п.4 ч.2 ст.115 КК України. Під час пред'явлення обвинувачення Колобок вину свою не визнав посилаючись на те, що його дружина довела його до того, щоб він її вбив. Через 5 днів після пред'явлення обвинувачення Колосов вмер. Як мусить діяти слідчий?

Задача 2

По факту крадіжки 14 серпня 2007 р. чужого майна ст. слідчий СВ Комсомольського РВ УМВС м. Херсону Ігнатенко М. М. порушив кримінальну справу за ч.2 ст. 185 КК. В ході слідства було встановлено, що крадіжку магнітофона і велосипеда із будинку Колодязного І. Р. вчинив неповнолітній Петренко В. Г. 21.05.1994 р. народження. Слідчий, не пред'являючи обвинувачення і не знайомлячи Петренко з матеріалами справи виніс постанову про закриття кримінальної справи посилаючись на те, що Петренко не досяг віку з якого наступає кримінальна відповідальність. Чи були допущені слідчим порушення вимог КПК? Як повинно провадитись слідство по даній категорії справ? Як повинен був діяти слідчий?

Задача 3

Розслідуючи кримінальну справу, яка була порушена 02.09.2007 за ч.1 ст. 135 КК відносно Сидорова за залишення в небезпеці, слідчий встановивши, що злочин Сидоровим вчинено вперше, невеликої тяжкості, Сидоров примирився з потерпілим Сазоновим А. С, повністю відшкодував спричинені йому збитки, прийняв рішення не пред'являти Сидорову обвинувачення і закрити справу на підставі примирення його і потерпілого і направити справу до суду. Чи правильне рішення прийняв слідчий? Який процесуальний порядок вирішення цієї справи?

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

Задача 1

Розслідуючи кримінальну справу по факту спричинення тяжких тілесних пошкоджень Фролову В. Р. було пред'явлено обвинувачення за ч.1ст.121КК. Слідчий Рябов А. С. встановивши, що Фролов вчинив злочин вперше, повністю відшкодував спричинені збитки потерпілому та загладив спричинену шкоду, щиросердечно розкаявся виніс постанову про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення від кримінальної відповідальності. Чи правильне рішення прийняв слідчий? Які умови повинні бути дотримані в даній ситуації?

Задача 2

Слідчий Криволап В. Г.. встановивши, що по кримінальній справі, порушеній 25.01.1997 року за ч.3 ст. 117КК України по факту зґвалтування невідомою особою потерпілої Бевз С. Г. закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності, 20 09.2007 р., керуючись п.3 ст. б КПК України, своєю постановою закрив кримінальну справу. Чи вірно поступив слідчий? Як повинен був діяти слідчий?

Задача 3

10.09.2007 р. слідчим СВ Суворовського РВ УМВС м. Херсону Коваленко А. В. була порушена кримінальна справа за ч.1 ст. 122 КК України у зв'язку з спричинення Бігуновим О. А. умисно середньої тяжкості тілесних пошкоджень Кротову В. Г. 26.09.2007 р. колектив установи, де працював Бігунов подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності з передачею колективу на поруки. Слідчий прийняв рішення задовольнити клопотання колективу. Як повинен діяти слідчий? Який процесуальний порядок вирішення цієї справи? Які умови повинен врахувати слідчий?

Теми рефератів:

  1. Призупинення дізнання та попереднього слідства.

  2. Обвинувальний висновок в кримінальному процесі.

Питання до самоконтролю:

  1. Які можливі форми закінчення досудового слідства?

  2. Хто з учасників першим повідомляється слідчим про закінчення провадження у справі і яким способом?

  3. Особливості порядку об'явлення про закінчення слідства і ознайомлення з матеріалами справи обвинуваченого?

  4. Які права мають учасники, що знайомляться з матеріалами кримінальної справи?

  5. Хто з учасників має певні обмеження при ознайомленні з матеріалами кримінальної справи?

  6. Як повинен поступати слідчий коли обраний обвинуваченим захисник не може браги участь у справі в найближчі три дні?

  7. Чи може слідчий обмежити обвинуваченого і захисника в часі при ознайомленні з матеріалами кримінальної справи?

  8. Чи входить строк ознайомлення обвинуваченим з матеріалами справи в строк досудового слідства? Потерпілого та інших учасників?

  9. Які права захисника при ознайомленні з матеріалами справи?

  1. В якій формі заявляються слідчому клопотання обвинуваченого і захисника та порядок їх вирішення?

  2. Який порядок проведення додаткових слідчих дій у справі та ознайомлення з ними учасників?

  3. Які частини містить обвинувальний висновок? Зміст кожної з них?

  4. Які додатки містить обвинувальний висновок і їх зміст?

  5. Як слідчий повинен відреагувати на встановлені у справі причини і умови, які сприяли вчиненню злочину?

  6. Які питання з'ясовує прокурор, отримавши кримінальну справу з обвинувальним висновком і його повноваження щодо прийняття рішень у ній?

10. В який термін прокурор розглядає справу з обвинувальним висновком? Які його дії після затвердження висновку?

Методичні рекомендації для підготовки до семінарського заняття

Готуючись до семінарського заняття студент повинен опрацювати необхідні літературні джерела, а саме: рекомендовані глави підручника, текст записаної лекції, відповідні статті Кримінально-процесуального кодексу (КПК України), та іншу рекомендовану літературу.

Слід визначити підстави для закриття кримінальної справи та дати їх характеристику. Звернути увагу на зміни внесені до ст. 213 КПК.

Слід звернути увагу на нову форму закінчення досудового слідства - складання постанови про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності для цього при підготовці необхідно опрацювати підстави для прийняття такого рішення які викладені в ст. ст.7, 71,72, 8, 9, 10 КПК (в новій редакції). Крім того звернутися до кримінальною кодексу України в частині звільнення особи від кримінальної відповідальності (ст. ст. 45, 46, 47, 48, 49 КК). Також необхідно уяснити процесуальний порядок прийняття такого рішення та порядок його оскарження (ст. 12 КПК в новій редакції).

Необхідно мати знання про процесуальний порядок дій слідчого після того, як він дійшов висновку, що слідство у справі закінчується. Необхідно вказати, які учасники, в якому порядку і обсязі знайомляться з матеріалами справи, як про це їм повідомляє слідчий та як процесуально оформлює. Також слід зупинитися на структурі обвинувального висновку та додатках, щодо нього приєднуються.

Семінарське заняття №2.

Тема: «Підсудність. Попередній розгляд справи суддею»

План семінарського заняття

  1. Система судів України загальної юрисдикції та їх повноваження.

  2. Поняття та значення підсудності кримінальних справ.

  3. Види підсудності та їх характеристика

  4. Поняття, завдання та значення стадії досудового розгляду справи.

  5. Процесуальний порядок попереднього розгляду справи суддею.

  6. Рішення, які приймаються при попередньому розгляді справи суддею.

Самостійна робота (викласти письмово):

Задача 1

Азімов разом в військовослужбовцем Бідою в бійці з хуліганських спонукань нанесли тілесні пошкодження Коненку, у зв'язку з чим були притягнуті до кримінальної відповідальності. Справа була направлена до місцевого суду. Ким визначається підсудність для передачі до суду? За правилами якого виду підсудності треба вирішувати це питання в даній справі і якому суду відповідно до закону підсудна ця справа? Чи зміниться вирішення питання про підсудність, якщо Біда на момент вчинення злочину не був військовослужбовцем, а на момент порушення кримінальної справи був призваний на дійсну військову службу?

Задача 2

Група осіб вчинила декілька крадіжок чужого майна на території кількох районів Херсонської області і була притягнута до кримінальної відповідальності. Постало питання про те, в який суд слід направити цю кримінальну справу. Як це питання вирішується за КПК України?

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

Задача 1

Романов і Крупчак обвинувачувалися за п. 7 ч. 1 ст. 115 КК. Суддя розглянув кримінальну справу і вирішив питання про призначення її до судового розгляду, обґрунтувавши його в мотивувальній частині постанови. Зміст же резолютивної частини цієї ухвали свідчить про призначення справи до суду лише відповідно до Крупчака. Незважаючи на це справу і що до Романова було розглянуто у судовому засіданні і винесено вирок щодо обох співучасників. Оцініть постанову судді і вирок.

Задача 2

Слідчий кваліфікував дії Норкіна за ч. 3 ст. 296 КК. Прокурор, одержавши справу з обвинувальним висновком, відповідно до ч. 2 ст. 231 КПК виніс постанову, якою змінив кваліфікацію на ч. 2 ст. 296 КК і, затвердивши обвинувальний висновок, передав справу до суду. Суддя, ознайомившись із матеріалами справи, дійшов висновку, що слідчий правильно кваліфікував дії Норкіна. Як має діяти суддя за таких обставин?

Питання до самоконтролю:

  1. Що таке підсудність кримінальної справи?

  2. Яке практичне значення має правильне визначення підсудності?

  3. Коли і хто визначає підсудність конкретної справи?

  4. Які види підсудності передбачає чинне законодавство?

  5. За якими ознаками визначається підсудність кримінальної справи?

  6. Як здійснюється передача справи за підсудністю?

  7. Чому не допускається спір між судами про підсудність справи?

  8. У чому полягають суть і завдання стадії попереднього розгляду справи?

  9. Які питання підлягають з'ясуванню суддею при попередньому розгляді справи?

  1. Які особливості оцінки доказів при попередньому розгляді справи?

  2. Який процесуальний порядок попереднього розгляду справи суддею?

  3. Які рішення приймає суддя за результатами попереднього розгляду справи?

  4. Як оформляється рішення про призначення справи до судового розгляду справи?

  5. Який процесуальний порядок попереднього розгляду справи суддею?

  6. В яких випадках суддя повертає справу на додаткове розслідування?

  7. В яких випадках суддя закриває справу?

  8. За яких умов суддя зупиняє провадження у справі?

  9. Чи підлягає оскарженню і внесенню на неї подання прокурором постанова судді?

  10. Які питання, пов'язані з підготовкою до розгляду справи в судовому засіданні, підлягають вирішенню суддею після призначення справи до судового розгляду?

Теми рефератів

1. Стадія попереднього розгляду справи суддею як одна із гарантій захисту прав обвинуваченого.

Методичні рекомендації для підготовки до семінарського заняття

Готуючись до заняття студент повинен опрацювати рекомендовану літературу та відповідні статті КПК України. Слід звернути увагу, що в главі 2 КПК України змінилась редакція ст. 34, а ст. 35 - виключена. З метою перевірки своїх знань протестувати себе по питаннях самоконтролю.

Студент повинен знати систему судів загальної юрисдикції відповідно до змін в Законі України «Про судоустрій» від 21.06.01 (сі. ст.4. 20, 21. 29,31,382, 3813, 3815).

Відповідь на наступне питання повинна містити знання про поняття підсудності та її значення у кримінальному судочинстві.

Необхідно засвоїти юридичні ознаки, за якими визначається підсудність. При вирішенні практичних завдань студент повинен показати вміння по визначенню підсудності кримінальних справ та їх розмежуванню між судами, для цього при підготовці до заняття необхідно вирішити задачі.

Повинен знати суть, завдання стадії попереднього розгляду справи суддею, її місце та значення у кримінальному судочинстві

Слід засвоїти коло питань, які з'ясовує суддя при попередньому розгляді справи, строки та порядок попереднього розгляду.

Знати правовий режим процесуальних рішень, які приймає суддя за результатами попереднього розгляду справи та питання, що підлягають вирішенню суддею в зв'язку з підготовкою справи до судового розгляду.

Семінарське заняття №3.

Тема: «Судовий розгляд»

План семінарського заняття

  1. Суть, значення і завдання стадії судового розгляду.

  2. Загальні положення судового розгляду кримінальної справи

  3. Учасники судового розгляду та наслідки їх неявки в судове засідання.

  4. Частини судового розгляду: підготовча частина; судове слідство; судові дебати; останнє слово підсудного; постановлення вироку.

  5. Поняття і значення вироку, види, структура і зміст вироку.

Повинні знати такі терміни: судовий розгляд, судове слідство, судові дебати, принципи судового розгляду кримінальної справи, обвинувальний та виправдовувальний вирок суду, безпосередність, усність і непереривність судового розгляду, незмінність складу суду при розгляді справи, рівність прав учасників, межі судового розгляду.

Самостійна робота (викласти письмово):

  1. Соціально-демократичні аспекти демократизації пеніціарної системи України.

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

  1. Прокурор у кримінальному судочинстві.

Питання до самоконтролю:

  1. З яких частин складається судовий розгляд справи?

  2. В чому полягає суть і завдання підготовчої частини судового розгляду?

  3. Як діє суд у випадках неявки кого-небудь з учасників судового розгляду?

  4. Який порядок вирішення заяв і клопотань учасників судового розгляду до початку судового слідства?

  1. Які завдання вирішує суд під час судового слідства?

  2. Як встановлюється порядок дослідження доказів?

7.3а допомогою яких судово-слідчих дій здійснюється дослідження і перевірка доказів?

  1. В яких випадках можуть бути оголошені в судовому засіданні показання підсудного, потерпілого та свідків, дані ними на досудовому розслідуванні справи?

  2. Які підстави і порядок відновлення судового слідства?

  1. Яке призначення і порядок судових дебатів?

  2. Яке призначення останнього слова підсудного?