Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Кримінальний процес.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

Методичні рекомендації для підготовки до семінарського заняття

Готуючись до семінарського заняття студент повинен опрацювати необхідні літературні джерела, а саме: рекомендовані глави підручника, текст записаної лекції, відповідні статті Кримінально-процесуального кодексу (КПК України), та іншу рекомендовану літературу.

Судовий розгляд кримінальної справи - це встановлена законом система процесуальних дій суду та учасників судового розгляду, послідовне проведення яких спрямоване на всебічне, повне і об'єктивне дослідження матеріалів справи, встановлення в ній істини і винесення на цій основі законного, обґрунтованого і справедливого вироку.

Студенти повинні мати на увазі, що судовий розгляд - основна і найважливіша стадія кримінального процесу. Однак, це не применшує значення попередніх стадій. Судовий розгляд не зводиться до перевірки матеріалів досудового розслідування, це якісно нове дослідження обставин справи як за процесуальною нормою, так і за методами.

Готуючись до другого питання студенти повинні знати загальні положення судового розгляду, їм слід розуміти такі вимоги кримінально-процесуального закону як: безпосередність, усність і непереривність судового розгляду, незмінність складу суду при розгляді справи, рівність прав учасників, межі судового розгляду та інше.

Розглядаючи третє питання студентам необхідно засвоїти, що у судовому розгляді кримінальної справи керівна роль належить судові. Він є головним суб'єктом цієї стадії і здійснює правосуддя, постановляє вирок і несе повну відповідальність за правильне вирішення справи. Крім того треба знати процесуальне положення інших учасників, наслідки їх неявки до суду.

Необхідно чітко засвоїти, що кримінально-процесуальний закон виділяє декілька структурних елементів - частин, які об'єднують процесуальні дії ; чітко окресленим змістом. Кожна з частин має свої конкретні завдання. Проте, перебуваючи у взаємозв'язку і взаємообумовленості, вони в кінцевому рахунку своїм завданням має правильне вирішення справи. А також треба знати види, структуру і зміст вироків.

Нормативно-правові акти та рекомендована література

  1. Михеєнко М. М., Нор В. Т., Шибіко В. П. Кримінальний процес України. - Київ; Либідь,1999.

  2. Грошовой ІО. М. Сущность судебных решений в уголовном процессе.- X., 1979.

  3. Грошевой Ю. М. Сущность судебных решений в советском уголовном процессе.- Харьков. 1979.

  4. Искандеров Р. Г. Правовое и социальное значение правосудного приговора. - Баку. 1988.

  5. Кобликов А. С. Судебный приговор,- М., 1966.

  6. Маликов М. Ф. Проблемы судебного приговора. Уфа, 1987.

  7. Мартынчик Е. Г. Основы формирования приговора в советском уголовном процессе.- Кишинев, 1989.

  8. Мартынчик Е. Г. Особое мнение судьи по уголовному делу. Кишинев, 1981.

  9. Перлов И. Д. Приговор в советском уголовном процессе. М, 1960.

  10. Толочко О. М. Судовий вирок і його мотивування. К., 1991.

Семінарське заняття №4.

Тема: «Апеляційне та касаційне провадження»

План семінарського заняття

1. Поняття апеляційного провадження та його відмінність від касаційного.

2. Порядок розгляду справи в апеляційній інстанції та її рішення.

3. Суб'єкти, строки та порядок касаційного оскарження. Внесення касаційного подання прокурором.

Повинні знати такі терміни: апеляційне провадження, апеляційна скарга та апеляційне подання, касаційне провадження, касаційна скарга та касаційне подання.

Самостійна робота (викласти письмово):

Задача 1

Вироком суду Єрмакова засуджено за ч. 1 ст. 121 ККУ до 5-ти років позбавлення волі за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень Цапу, студенту 3-го курсу університету. В апеляційній скарзі засуджений Єрмаков просив обласний суд пом'якшити йому покарання, а батько потерпілого у своїй скарзі наполягав на призначенні більш суворого покарання за непоправне знівечення обличчя свого сина. Яке рішення має прийняти суд касаційної інстанції при даних обставинах, якщо він вважає, що до Єрмакова, дійсно, слід було б застосувати більш суворе покарання? Відповідь обґрунтуйте.

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

Задача 1

Іванов був засуджений місцевим судом за крадіжку особистого майна громадян з проникненням в їх житло. До закінчення строку, встановленого законом для оскарження вироку, він подав адміністрації слідчого ізолятора апеляційну скаргу. Однак у місцевий суд, який виніс вирок, і в обласний суд ця скарга надійшла із запізненням, у зв'язку з чим справа в апеляційному порядку розглядалася лише за скаргою адвоката-захисника Іванова, яка апеляційною інстанцією була залишена без задоволення, а вирок - без змін.

Що має робити обласний суд, одержавши скаргу засудженого? Чи с підстави для визнання апеляційної ухвали, винесеної при таких обставинах за скаргою захисника, незаконною?

Питання до самоконтролю:

  1. Які завдання стадії апеляційного провадження?

  2. Які основні риси апеляційного провадження і в чому їх суть?

  3. Хто є суб'єктом оскарження вироку в апеляційному порядку чи внесення на нього апеляційних подань?

  4. Який порядок оскарження вироків місцевих судів та внесення на них касаційних подань?

  5. Який порядок розгляду справи в касаційній інстанції?

  6. Які рішення вправі прийняти касаційна інстанція?

  7. Які підстави для скасування або зміни вироку?

  8. Який порядок звернення касаційної ухвали до виконання?

Теми рефератів

  1. Порядок і строки розгляду в суді кримінальних справ під час апеляційного провадження.

  2. Правові основи апеляційного провадження в кримінальному судочинстві України.

Методичні рекомендації для підготовки до семінарського заняття

Готуючись до семінарського заняття студенти повинні опрацювати необхідну літературу, відповідні статті КПК України та інші літературні джерела.

Готуючись до першого питання студент повинен засвоїти поняття апеляційного та касаційного провадження як стадій кримінального процесу, визначити їх завдання та місце. Крім того, знати характеристику основних положень, які виражають суть, характер і демократизм апеляції і касації, які прийнято називати її основними рисами.

По другому питанню слід згадати принципи, на підставі яких здійснюється апеляційне провадження, чітко знати якими судами і в якому порядку розглядаються справи судами апеляційної інстанції. Студент повинен засвоїти, які межі має апеляційна інстанція при розгляді справи та які рішення приймаються.

Готуючись до третього питання треба чітко засвоїти хто, в які строки і в якому порядку має право оскаржити вирок суду та внести касаційне подання. Для цього необхідно звернутися до ст. ст. 383 – 4001 КПК.