Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КМСОНП історія словянських народів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Тема4. Радянська країна у 20 - ті роки.

Пік політики "воєнного комунізму" у 1920- поч. 1921 рр. і ріст опозиції більшовицькому режиму. Кронштадські події. Селянські повстання 1920 - 1921 рр., їх цілі, лозунги, склад і масштаби. Репресії властей.

Зародження і розвиток концепції НЕПУ, її суперечливість. Рішення X з'їзду РКП(б) з господарських питань. Запровадження продподатку, нових відносин між промисловістю та сільським господарством. Розширення торгівлі. Денаціоналізація промисловості. Трести і госпрозрахунок. Приватне підприємництво. Концесії. Грошова реформа 1922 - 1924 рр. Цінова і податкова політика. Реформа кооперації.

Реалізація плану ГОЕРЛО. Рівень ефективності промислового виробництва. Динаміка та рівень товарності сільськогосподарського виробництва. Державні заготовки. Проблема темпів економічного розвитку і нагромаджень. Особливості внутрішнього ринку. Результати зовнішньоекономічної діяльності. Співвідношення інтенсивного і екстенсивного способів розвитку виробництва. Соціальні наслідки НЕПу.

Стан внутрішньопартійної демократії в РКП(б). Резолюція X з'їзду "Про єдність партії"". Г. М'ясников. В. Осиновський про необхідність лібералізації режиму. Дискусія про роль профспілок. Місце більшовицької партії у радянській політичній системі. Формування номенклатури, її історичне місце і роль у створені радянської держави.

Спроби реорганізації ВНК і репресивного апарату. Ф. Дзержинський. Реформа законодавства. Друк і цензура. Політичні права і свободи. Ролі ідеології, літератури і мистецтва у становленні радянського способу життя. Формування основних соціальних прошарків суспільства.

Тенденції централізму і сепаратизму у міжреспубліканських відносинах після громадянської війни. Утворення Закавказької федерації. Підготовка і підписання союзного договору 1922 р., проблема суверенітету. Характер СРСР. Конституція СРСР 1924 р.

Останні роки життя В.І. Леніна, його хвороба. Останні виступи і статті В.І.Леніна. І.В. Сталін - генеральний секретар ЦК РКГТ(б). Внутріпартійна боротьба у 20 - х рр. Л. Троїцький і "лист 46 - ти" як ідеологічна основа розколу і боротьби за владу. Тріумвірат Г. Зінов'єва , Л. Каменева, Й. Сталіна. Економічна дискусія М. Бухаріна. "Сімка" і її розпад. Лівий поворот 1926 - 1927 рр. XV з'їзд ВКП(б). Розгром опозиції. Ріст особистої влади И. Сталіна, її соціальна опора і механізм.

Перспективи світової революції та їх врахування більшовицьким керівництвом. Воєнно - політична підтримка революційних рухів за рубежем. Діяльність Комінтерну. Л. Троїцький. Генуезька конференція. Значення і наслідки Раппальського договору з Веймарською Німеччиною.

Проблеми зовнішньоекономічних зв'язків СРСР: Монополія держави на зовнішню торгівлю, концесійна політика, питання про зовнішню заборгованість і реституцію іноземної власності. Полоса дипломатичних визнань СРСР. Суперечності у стосунках з партнерами. Радянсько - німецькі відносини. Розрив дипломатичних і економічних відносин з Великобританією. Позиці СРСР з проблем безпеки у Європі. Радянське керівництво про зовнішню небезпеку наприкінці 20 - х рр.