Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КМСОНП історія словянських народів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

3. Навчальна курсу програма Заліковий кредит I

Змістовий модуль 1.

Росія, срср у 1917-1945 роках

Тема 1. Вступ

Предмет і завдання курсу , його хронологічні рамки . Принципи побудови курсу . Методологія вивчення курсу . Характеристика основних джерел та літератури . Вітчизняна та зарубіжна історіографія .

Тема 2.Революція 1917 р. В Росії

Соціально - економічне становище Росії на початку 1917 року. Соціальна структура населення і його рівень освіти, умови праці та побуту в роки війни. Причини зростання соціальної напруги в суспільстві. Суспільні настрої. Промисловість і транспорт, сільське господарство і продовольча політика.

Російська армія у воєнних діях на 1917 рік, її чисельність, склад, втрати, політизація.

Основні політичні партії і громадські організації, їх склад і діяльність напередодні Лютого. Відносини імператора Миколи II та його оточення з Думою; думський "Прогресивний блок" і його політична лінія у питаннях про владу та шляхи розвитку країни.

Стихійне розширення страйків і демонстрацій 23 - 27 лютого і перехід частин Петроградського гарнізону на бік повсталих Виникнення Тимчасового виконавчого комітету Петроградської ради робітничих депутатів. Створення Тимчасового комітету Державної думи. Вибори Петроградської ради робітничих депутатів. Обрання Виконкому Петроградської ради. Наказ № 1 Виконкому Ради. Роль окремих партій у революційних подіях.

Реакція Миколи II на події у Петрограді, позиція генералітету. Створення Тимчасового уряду. Зречення царя. Зречення Михайла Романова. Реакція у російському суспільстві на падіння монархії. Співвідношення "соціального вибуху" і "верхівкового заколоту" у Лютневій революції. Позиції та інтереси основних класів і політичних партій Росії після повалення царизму.

Тимчасовий уряд, його склад, програмні документи, дипломатичне визнання, підтримка Петроградською Радою. Внутрішня політика уряду: формування структур влади, спадкоємство права, підготовка до Установчих зборів, початок реформування Армії, робота надзвичайної слідчої комісії.

Зовнішня політика П. Мілюкова. Нота 18 квітня союзникам і перша криза уряду. О.Керенський. Позиція Петроградської Ради. Становище Росії у складі Антанти.

Економічна політика. Діяльність нових міністерств (праці, продовольства), Економічної Ради, Головного економічного комітету. Хлібна монополія. Проблема позик. Робітниче питання. Посилення етатизму. Охорона приватної власності. Аграрна політика і підготовка аграрної реформи. Фінансова політика. Стан економіки на кінець року.

Перший і другий коаліційний уряди, їх склад. Розкол після лютневого суспільства, радикалізація вимог основних соціальних груп. Червневі події у Петрограді. Захоплення влади у Кронштадті Радами. Активізація анархістів. Страйковий та селянський рух.

Партія більшовиків у березні - липні, приїзд В. Леніна і його новий курс. Рішення квітневої партійної конференції. З'їзди Рад і їх ЦВК. Липневі події і репресії проти лівої опозиції.

Згуртування правої опозиції. Державна Московська нарада 12-15 серпня. Спроба військового перевороту, її крах. Директорія. Позиція петроградської Ради у серпні 1917 р.

Державна влада напередодні жовтневого перевороту. Демократична нарада і створення третього коаліційного уряду. Передпарламент. Більшовицька опозиція і ріст її популярності. Л. Троїцький на чолі Петроградської Ради. Становище на фронті восени 1917 року, підготовка реорганізації армії. Питання про вихід Росії з війни. О. Верховський, М. Терещенко. Розгортання аграрної революції. Загострення продовольчої проблеми.

Питання про повстання у верхах партії більшовиків у вересні 1917 р. В. Ленін, Л. Троїцький, Л. Каменев, Г. Зінов'єв. Підготовка II з'їзду Рад. Повернення В.І. Леніна до Петрограду. Засідання ЦК більшовиків 10 та 16 жовтня. Настрої населення столиці і Петроградського гарнізону. Воєнні організації Петроградської Ради і більшовицької партії.

Концентрація урядових військ у столиці та перехід Петроради до рішучих дій 24 жовтня. Від'їзд О.Керенського. Розпуск Передпарламенту. Блокування і "штурм" Зимового палацу. Відкриття II з'їзду Рад. Протести меншовиків і есерів. Арешт Тимчасового уряду. Комітет порятунку батьківщини і революції. Спроба походу військ О. Керенського - П. Краснова на Петроград і його невдача.