Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КМСОНП історія словянських народів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Тема 9. Югослов’янські народи у другій половині

XX – на початку XXI століття

Економічне та політичне становище Югославії після закінчення Другої світової війни. Діяльність тимчасового уряду ДФЮ. Й. Тіто. Поступове встановлення комуністами контролю над усіма сферами суспільного життя. Вихід з уряду лідерів опозиції. Перемога КПЮ на парламентських виборах 1945 р. Ліквідація монархії і проголошення федеративної Республіки Югославії. Конституція 1946 р. Застосування репресій до представників ліберально-демократичного табору. Початок форсованих соціалістичних перетворень. Завершення формування тоталітарної моделі суспільного ладу.

Конфлікт "Сталін - Тіто": його витоки, чинники, хід та наслідки. Відхід Югославії від копіювання радянського досвіду. Формування основ югославської моделі соціалізму. VI з'їзд КПЮ і дискусія про шляхи розвитку югославського суспільства. Концепція "самоврядного соціалізму", її соціально-економічні та політичні аспекти. Б. Кідріг і Е. Кардель. Реформування Компартії. М. Джилас. Характер нормалізації радянсько-югославських відносин після смерті И. Сталіна. Процес формування системи "самоврядного соціалізму" у другій половині 50-х -першій половині 60-х рр. Рішення VII з'їзду СКЮ 1964 р. і "друга хвиля реформ". Економічні та соціальні здобутки 50 - 60-х рр. Особливості політичного режиму Й. Тіто. Формування етнополітичних центрів влади. Сербохорватське політичне протистояння. Хорватські події 1971 р. Конституція Югославії 1974 р. Посилення децентралізації соціально-економічного й адміністративного механізму. Погіршення економічної ситуації наприкінці 70-х рр.

Смерть Й. Тіто в 1980 р. і наростання центробіжних тенденцій в югославському суспільстві. Соціально-економічні реформи у 80-ті рр. і зростання залежності югославської економіки від зарубіжного інвестування. Нагромадження суспільних суперечностей. Загострення міжнаціональних відносин. Події у Косово 1981 р. Поправки 1988 р. до Конституції. Прихід до влади 1989 р. у Сербії С. Мілошевича.

Криза югославського соціалізму наприкінці 80-х років. XIV з'їзд СКЮ і початок розпаду федерації. Особливості процесу демократизації в югославських республіках. Парламентські вибори у республіках СФРЮ 1990 р. та їх результати. Посилення руху за незалежність у Словенії і Хорватії. Проголошення в 1991 р. Хорватією і Словенією незалежності. Військовий конфлікт 1991 р. у Словенії. Початок етнічного конфлікту в Хорватії. Втручання у конфлікт Європейського співтовариства. Утворення в 1992 р. Боснійської Сербської республіки. Створення у 1992 р. Югославської федерації. Ескалація югославського конфлікту і запровадження Радою Безпеки ООН економічних санкцій проти Югославії. Військові дії в Боснії та Герцеговині в 1993-1994 рр. Введення до Боснії та Герцеговини миротворчих сил ООН. Підписання в листопаді 1995 р. Дейтонської угоди та її сутність. Економічне становище Югославії у 90-ті роки.

Загострення косовської проблеми в 1998 р. Позиція міжнародного співтовариства. Переговори в Рамбуйє. Бомбардування НАТО території Югославії. Досягнення домовленостей щодо врегулювання косовської кризи. С. Мілошевич та його роль у югославському конфлікті 90-х рр. Трагічні наслідки міжетнічного конфлікту на території колишньої Югославії.

Демократична революція 2000 року в Югославії. Перемога на президентських виборах кандидата від опозиції В. Коштуніци. Перемога демократичної опозиції на парламентських виборах 2000 р. в Сербії. Особливості політики уряду З.Джинджича. Арешт і екстрадиція С. Мілошевича. Урядова криза в Сербії. Реформування СРЮ. Президентські вибори 2002 р. в Сербії. Вбивство 3. Джинджича. Загострення політичної ситуації в країні. Складність економічного та соціального становища. Перемога крайніх правих на парламентських виборах 2003 р. Уряд З.Живковича. Обрання президентом Сербії Б.Тадича. Референдум з питання державного статусу Чорногорії. Проголошення незалежності Чорногорії. Парламентські вибори 2007 р. Формування уряду В.Коштуніци. План М. Ахтісаарі по вирішенню Косовської проблеми. Проголошення Косово незалежності. Переобрання Б.Тадича на посаді президента Сербії. Перемога на парламентських виборах 2008 р. прибічників євроінтеграції Сербії. Сучасне політичне та економічне становище Сербії.