Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК КМСОНП історія словянських народів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Тема 2. Срср в період “хрущовської відлиги “ (1953 – 1964 ).

Смерть Й. Сталіна і настрої у суспільстві. Початок переходу від авторитарної до олігархічної системи управління. Г. Маленков, Л. Берія, М. Хрущов, М. Булганін. Усунення Л. Берії. Встановлення партійного контролю над органами безпеки.

Правляча верхівка СРСР на новому етапі розвитку. Партноменклатура, її склад, чисельність, функції, ідеологія, місце в політичній і економічній системі СРСР.

Курс економічних перетворень Г.Маленкова. Аграрна реформа. Освоєння цілини. Реорганізація МТС. Сільське господарство на сер. 1960-х рр. і продовольча криза. Економічні відносини між державою і колгоспниками.

Реорганізація управління промисловістю у 1957 р ВСНХ, місцеві раднаргоспи, держплан. Проблема перерозподілу економічної влади. Воєнні програми СРСР. Досвід запровадження госпрозрахунку'. Фінансова, податкова політика. Підсумки індустріалізації на сер 1960-х рр. Основні риси економічного механізму в СРСР сер. 1950-х- 1960-их рр.

Перепис населення 1959 р.: чисельність, соціальний склад. Відтворення і міграційні процеси.

Заходи по соціальному захисту працівників державного сектору. Перегляд трудового законодавства. Скорочення робочого часу Житлове будівництво. Прибутки і структура споживання городян. Грошова реформа 1961 р.

Сільське господарство. Прибутки і споживання селян. Початок створення системи соціального захисту.

Система освіти і її реформа. Медичне обслуговування, його реорганізація на селі.

Державний курс на стирання класових відмінностей і його проведення.

Суперечності у керівній верхівці і боротьба за владу після смерті И. Сталіна. Риси олігархічного правління. Усунення Г. Маленкова і поступове посилення позицій М. Хрущова. XX з'їзд КПРС. Доповідь М.Хрущова 25 литого 1956 р. і оцінка партійно-державним керівництвом культу особи И.Сталіна: спрямованість і межі критики. Міжнародний резонанс доповіді Хрущова . Політична реабілітація у 1950 - I пол. 1960 рр.

Криза влади 1957 р. Остаточна перемога М.Хрущова над опонентами. Розгром «антипартійної групи».

Перегляд законодавства. Концепція "загальнонародної держави" на XXII з'їзді партії. Проблема зміцнення держави. Реорганізація міністерств. Скорочення армії. Посилення ролі партії в державі.

Ідеологічна робота. Партійна програма 1961 р. про політичну мету КПРС і засоби її досягнення. «Моральний кодекс будівника комунізму». Антирелігійна пропаганда, згортання діяльності православної церкви.

XX з'їзд КПРС і зміни в зовнішньополітичній доктрині СРСР. Військово-політичне протистояння СРСР і США. Ракетно-ядерне озброєння. Мирні ініціативи М . Хрущова і 1959 рр. Договір про обмеження ядерних випробувань 1963 р. Конфронтації СРСР і США на поч. 1960-х рр. Берлінська (1961 р.), Кубинська (1962 р.) кризи.

СРСР і країни "соціалістичного табору". Утворення ОВД. Відносини Югославією. Розпуск Комінформу. Наради Компартій 1955 і 1960 рр. Кризи 1956 р. у Польщі та Угорщині. Воєнні акції СРСР. Суперечності між СРСР і Китаєм.

Розвал колоніальної системи і ріст інтересу радянською керівництва до проблем країн, які визволилися. Партнерство, співробітництво, військове втручання.

Неврегульованість територіальних питань між СРСР і Японією, встановлення дипломатичних відносин 1956 р.

Формування культу особи Хрущова. Утопічність програми побудови комунізму (1961 р.). Новочеркаський розстріл (1962 р). Провал ре­форм. Номенклатурна змова і зняття М.С.Хрущова (1964 р.).