Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гестозы ваг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
598.02 Кб
Скачать

Індекс гестозу за Gecke

Симптоми

Бали

0

1

2

3

Набряки

Відсутні

Патологічний приріст маси тіла

Локальні

Генералізовані

Середній AT, мм рт.ст. (кПа)

100 (13,3)

100-110

(13,3-14,6)

110-120

(14,6-15,9)

120 і вище

(15,9 і вище)

Добова втрата білка, г

0.5

0,5 - 2,0

2,0 - 5,0

5,0

Стан очного дна

Без змін

Ангіопатія А

Ангіопатія Б

Набряк сітківки

Середній АТ= АТс + 2АТд / 3, де

АТс- систолічний AT;

АТд - діастолічний AT.

Визначення індексу гестозу:

1-4 бали - легкий ступінь прееклампсії;

5-6 балів - середній ступінь прееклампсії;

7-8 балів - тяжкий ступінь прееклампсії.

Додаток 11

Седативні фітозбори

Рецепт 1

Корінь валеріани - 1 ст. л.;

плоди кмину - 1 ст. л.;

плоди фенхеля - 1 ст. л.;

трава собачої кропиви (пустирника) - 1 ст. л.;

листя берези - 1 ст. л.;

трава хвоща польового - 1 ст. л.

Дві столові ложки суміші залити 500 мл окропу, настоювати 20 хв, проці­дити. Пити по 75 мл настою 3 рази на день.

Рецепт 2

Листя берези - 1 ст. л.;

трава хвоща польового - 1 ст. л.;

ягоди брусниці - 1 ст. л.;

листя брусниці - 1 ст. л.

Готувати і приймати, як за рецептом 1.

Рецепт 3

Листя дивини ведмежої - 3 ст. л.;

квіти волошки - 1 ст. л.;

корінь солодцю голого - 1 ст. л.

Одну столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настоювати впродовж 15 хв, процідити. Пити по 1 ст. л. напою 3-5 разів на день за 15 хв до їди.

Рецепт 4

Плоди шипшини - 3 ст. л.;

трава собачої кропиви (пустирника) - 3 ст. л.;

трава звіробою - 2 ст. л.;

трава цмину піскового (сухоцвіту) - 2 ст. л.;

корінь валеріани подрібнений - 2 ст. л.;

листя або бруньки берези - 2 ст. л.;

трава хвоща польового - 2 ст. л.;

листя дивини ведмежої - 2 ст. л.;

кореневище аїру подрібнене - 2 ст. л.

Три столові ложки залити 1 л окропу, кип'ятити 0,5 хв, настояти впродовж 20 хв, процідити. Пити по 50 мл відвару 3 рази на день.

Рецепт 5

Плоди горобини чорноплідної - 3 ст. л.;

плоди моркви посівної - 2 ст. л.;

плоди фенхеля - 2 ст. л.;

корінь валеріани - 3 ст. л.;

трава хвоща польового - 2 ст. л.;

квіти волошки - 2 ст. л.;

плоди глоду - 3 ст. л.

Дві столові ложки суміші залити 500 мл окропу, настояти впродовж 10 год, процідити. Пити по 100 мл настою 3 рази на день.

Додаток 12

Застосування клофеліну для лікування пізніх гестозів вагітних

Клофепін е антигіпертензивним засобом. Його дія пов'язана з впливом на нейрогенну регуляцію судинного тонусу. Стимулюючи периферичні а-1-адрено-рецептори, викликає короткочасний пресорний ефект, але, проникаючи через гематоенцефалічний бар'єр, клофелін стимулює 2-адренорецептори судино­рухових центрів, зменшує потік симпатичних імпульсів з ЦНС і вивільнення норадреналіну з нервових закінчень, що, відповідно, спричинює його симпато-літичну дію.

Кпофелін має анальгезивний ефект. Встановлено, що а-адреноміметичні сполуки значно підвищують поріг больової чутливості і гальмують відповідь нейронів задніх рогів спинного мозку на ноцицептивні стимули (Ю.Д. Ігнатов, А.А.Зайцев, В.А. Михайлович, В. І. Страшнов, 1994).

Клінічні дослідження показали, що помірний гіпотензивний ефект клофе­ліну посилюють діуретики. Препарат знижує серцевий викид внаслідок змен­шення ударного об'єму крові та брадикардії. Крім того, значно зменшується загальний периферичний опір у положенні хворого стоячи. Кровотік у м'язах змінюється мало, а в нирках підтримується на достатньому рівні, що важливо в акушерській практиці, оскільки навіть за фізіологічного перебігу вагітності функція нирок погіршується. Тривале лікування зумовлює толерантність до гіпотензивної дії клофеліну.

Препарат ефективний у досить малих дозах. Дози слід добирати індиві­дуально. Приймання всередину починають з 0,075 мг (0,000075 г) 2 - 4 рази на добу. У разі недостатнього гіпотензивного ефекту разову дозу збільшують через кожні 1-2 доби на 0,0375 мг (1/2 табл. по 0,075 мг) до 0,15 - 0,3 мг на прийом до 3 - 4 разів на день. Добова доза становить у середньому 0,3 -0,45 мг, іноді - 1,2-1,5 мг.

При високому AT препарат краще вводити парентеральне: внутрішньо-м'язово, підшкірно та внутрішньовенне. Для внутрішньовенного введення роз­водять 0,5 - 1,5 мл 0,01 % розчину клофеліну в 10 - 20 мл ізотонічного розчину натрію хлориду, вводять повільно впродовж 3 - 5 хв (у разі швидкого введен­ня спостерігається короткочасна гіпертензивна дія - збудження периферичних а-адренорецепторів, яка триває декілька хвилин). Гіпотензивний ефект внут­рішньовенного введення проявляється через 3 - 5 хв, максимум дії - через 15-20 хв, тривалість дії - 4 - 8 год. У разі приймання препарату всередину гіпотензивна дія розвивається через 1-2 год і триває після одноразового приймання впродовж 6-8 год.

Всмоктування, розподіл та екскреція

Добре всмоктується з кишок. Має високий об'єм розподілу. Період напів­розпаду в плазмі крові становить близько 12 год, тому достатньо призначати препарат 2 рази на добу. Майже половина препарату екскретуеться з сечею в

Побічні реакції

Препарат викликає сонливість (центральна седативна дія) та сухість у роті внаслідок пригнічення салівації, а також через центральні механізми. Крім того, спостерігаються запаморочення, закрепи, болючість привушних залоз, порушення функції травного каналу, алергічні реакції, ортостатичні явища, іноді галюцинації. Клофелін спричинює стійку затримку натрію в організмі, тому бажано призначати його одночасно з діуретиками. У токсичних дозах ви­кликає виражену брадикардію, міоз та гіпотензію. Синдром відміни виявляєть­ся підвищенням AT, тому відміняти препарат слід поступово.

Комбінована терапія гіпертензивного синдрому клофеліном і фіноптином (антагоніст кальцію) поліпшує мікроциркуляцію, знижує периферичний опір судин, середній AT, що знижує частоту розвитку пізнього гестозу у жінок групи високого ризику.

Профілактична доза для вагітних групи високого ризику розвитку пізнього гестозу - 40 мг фіноптину 2 рази на добу, починаючи з 24-го тижня вагітності.

Для лікування гіпертензивних станів під час вагітності призначають:

клофелін - 0,075 мг 1 - 2 рази на добу, фіноптин - 40 мг 2 рази на добу, почи­наючи з 20-го тижня вагітності.

Для нормалізації основних показників гемодинаміки у вагітних з гіпер-тензивним синдромом пізнього гестозу показана внутрішньовенна мікропер-фузія клофеліну в дозі 1 мл 0,01 % розчину (1 мл на 50 мл ізотонічного розчину натрію хлориду) або внутрішньовенна інфузія (1 мл на 200 мл ізотонічного розчину натрію хлориду).

Гіпотензивну терапію клофеліном слід проводити під контролем показни­ків центральної гемодинаміки, не допускаючи різкого зниження AT.

Клофелін е препаратом вибору для лікування загрози переривання вагітності у жінок з гіпертензивною формою пізнього гестозу (1 мл 0,01% роз­чину в 50 мл ізотонічного розчину натрію хлориду внутрішньовенне краплинне з швидкістю 17-24 мл/год). З профілактичною метою жінкам з гіпертензивним синдромом з групи високого ризику невиношування вагітності клофелін при­значають у дозі 0,05 мг 3 рази на добу з поступовим її зниженням. У разі вираженої загрози переривання вагітності ефективним засобом профілактики передчасних пологів е комбіноване застосування клофеліну в половинній дозі та (3-адреноміметика партусистену або ніфедипіну.

Додаток 13