Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гестозы ваг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
598.02 Кб
Скачать

Знеболювання пологів у роділь з пізніми гестозами

Відсутність адекватного знеболювання пологів при пізніх гестозах може призвести до різкого погіршення стану матері й плоду. При цьому велике значення має як психопрофілактична підготовка, так і медикаментозне знеболювання.

Знеболювання при набряках вагітних

За наявності регулярної пологової діяльності і розкритті шийки матки на 2 - 4 см внутрішньом'язово в одному шприці вводять: 25 мг пропазину, 40 мг димедролу чи 50 мг піпольфену. Одночасно призначають спазмолітики: но-шпу внутрішньом'язово чи внутрішньовенне по 2 - 4 мл (40 - 80 мг), баралгін внутрішньом'язово чи внутрішньовенне по 5 мл, папаверин внутрішньом'язово чи внутрішньовенне по 2 мл 2% розчину. Для підсилення анестезії чи само­стійно призначають аутоанальгезію - оксид азоту (І) (закис азоту) з киснем у співвідношенні 3:1, трихлоретилен у концентрації 0,5 % (об.) і метоксифлю-ран - 0,4 - 0,8 % (об.).

Знеболювання пологів, ускладнених гіпертензією вагітних

На фоні антигіпертензивної терапії, яку проводять, і регулювання поло­гової діяльності за розкриття шийки матки на 2 - 4 см вводять такі медика­ментозні речовини: 25 мг аміназину, 20 мг промедолу, 25 мг пентаміну і 30мг ганглерону внутрішньом'язово в одному шприці.

Виражений гіпотензивний і анальгетичний ефект має клофелін. Його ви­користання певною мірою утруднюється складністю підбору оптимальної дози, а також можливістю виникнення різнопланових гемодинамічних реакцій, що має особливе значення при лікуванні вагітних і роділь з гіпертензивними формами гестозу, у яких е значні порушення мікроциркуляції, органного й сис­темного кровообігу. В. В. Абрамченко (1999) пропонує дві методики введен­ня кпофеліну під час пологів.

Перша методика. Проводять внутрішньовенну інфузію клофеліну в дозі 0,0030 - 0,0050 мг/кг/год. Середня тривалість перфузії становить 1,5-2 год. При цьому нормалізація AT (СТ = 110 - 115 мм рт. ст„ ДТ = 65 - 75 мм рт. ст.) настає на 14 - 17-й хвилині за рахунок зниження системного тонусу артері­альних судин і зниження ударної продуктивності серця. Внутрішньовенне вве­дення відносно високих доз клофеліну (0,0030 - 0,0050 мг/кг/год) призводить . до погіршення стану плоду. Аналіз КТГ показав, що у 67% плодів спостері­гається зменшення міокардіального рефлексу, вираженості осциляцій, а також мають місце gin І і gin II.

Друга методика. Проводять внутрішньовенну інфузію клофеліну в дозі 0,0010 - 0,0013 мг/кг/год. При цьому AT (як систолічний, так і діастолічний) зменшується в середньому на 15 - 20 мм рт. ст. Середня тривалість перфузії клофеліну становить 1,5-2 год. Зниження AT відбувається за рахунок певно­го зменшення системного артеріального тонусу за незмінності інших показни­ків центральної гемодинаміки роділлі. Задовільний знеболювальний і помір­ний гіпотензивний ефекти не супроводжуються пригніченням скорочувальної діяльності матки і стану плода.

Епідуральна (перидуральна) анестезія

Найперспективніший метод знеболювання пологів у роділь з гестозами. Застосування цього виду анестезії дає змогу не лише забезпечити повноцінне знеболювання, а й нормалізує пологову діяльність у разі її дискоординації, має гіпотензивний ефект, поліпшує функціонування серцево-судинної систе­ми, печінки, нирок.

Епідуральну анестезію доцільно розпочинати після встановлення регу­лярної пологової діяльності та розкриття маткового вічка на 3 см і більше. Цей вид анестезії може бути успішно застосований і для виконання кесарева розтину за тяжких форм гестозів.