Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!! Семінари МНІ для 4 курсу 2012 32год.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
799.74 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Для кращого розуміння сутності мовленнєвої та аксіологічної компетентностей необхідно ознайомитися з різновидами та послідовністю засвоєння пізнавальних дій, на яких вони будуються. Тому слід заповнити таблицю, скориставшись шкільною програмою

Клас

Мовленева компетентність

(складні уміння)

Аксіологічна компетентність (складні уміння)

Для розкриття другої частини питань, пов’язаних з визначенням основних видів специфічних завдань, варто проаналізувати завдання, подані у робочих зошитах для учнів 6-9 класів, спробувати додати власні й, таким чином, зробити перелік тих, що, на ваш погляд, найбільше використовуються в практиці навчання історії.

Тема 16. Урок історії: підготовка, типологія, аналіз

(4 год.)

Мета: ознайомлення із структурою уроків різних типів, закріплення уміння складати плани й конспекти уроків, визначення цілей навчальних занять.

План

  1. Сутність підготовки вчителя до уроку історії

  2. Типи уроків історії

  3. План і конспект уроку історії

  4. Аналіз уроку історії

Реферати:

  1. Класифікації аналізу уроку

  2. Характеристика планів та конспектів уроків з історії

Питання для самостійної роботи:

  1. Типологія уроків історії в середній школі.

  2. Методичні аспекти вивчення нового матеріалу на уроці

  3. Комбінований урок і його структурно-змістовний компонент

Література:

  1. Актуальные вопросы методики обучения истории в средней школе. - М., 1984. – С.216-242.

  2. Андрієвська Н.В., Бернадський В.М. Методика викладання історії в семирічній школі. – К.: Рад школа. – 1948.

  3. Баханов К.О. Традиції та інновації у навчанні історії в школі. Дидактичний словник-довідник. – Запоріжжя, 2002. – С.86-87.

  4. Вагин А.А. Методика обучения истории в школе. – М., 1972.

  5. Гора П. Повышение эффективности обучения истории в средней школе. - М., 1988. - 64-71.

  6. Грицевский И.М., Грицевская С.О. От учебника - к творческому замыслу урока. – М., 1990.

  7. Зиновьев М. А. Основные вопросы методики преподавания истории / М. А. Зиновьев – Ленинград: Изд. Академии пед. наук РСФСР, 1948.

  8. Карцов В. Г. Методика преподавания истории СССР в начальной школе / В. Г. Карцов – М.: Учпедгаз, 1951.

  9. Короткова М.В. Методика обучения истории в схемах, таблицях, описаниях: практ. пособ. для учителей / М.В. Короткова, М.Т. Студеникин. – М.: ВЛАДОС, 1999.

  10. Озерский И.З. Начинающему учителю истории. – М., 1981.

  11. Пометун О. Методика навчання історії в школі / О. Пометун, Г. Фрейман – К., 2006

Методичні рекомендації

Перше питання вимагає ознайомлення з основними етапами підготовки вчителя до уроку і відпрацювання алгоритму діяльності вчителя, для чого необхідно у вигляді стислих тез (правил) сформулювати основні вимоги до підготовки в логічній послідовності. У разі ускладнення, спробуйте розпочати із заповнення таблиці «Функції та етапи підготовки уроку історії»

Функції

Етапи

Дії та зміст

Гностична

Конструктивна

Організаційна

Інформаційна

Контрольна

Коригуюча

Для підготовки другого питання необхідно пригадати найпоширеніші класифікації уроків за провідним методом (В.М. Бернадський), за переважаючим характером діяльності учнів (О.О.Вагін, О.І.Стражев), за співвідношенням структурно-змістовних компонентів уроку (М.О.Зинов’єв, В.Г.Карцов, П.С.Лейбенгруб, П.В.Гора). Взявши для прикладу одну з тем курсу історія стародавнього світу, необхідно написати розгорнутий план кожного з уроків відповідно до загальновизнаної структури та визначеного типу уроку, використавши останню класифікацію уроків. Розгляд третього питання починається з обговорення запропонованих студентам планів уроків і продовжується спільним аналізом заздалегідь підготовленого конспекту уроку. Результатом аналізу має стати вироблення загальних вимог до структури та веденні конспекту уроку. Вивчення наступного питання доцільно розпочинати з вироблення загальних підходів до аналізу уроку. Для цього кожний студент повинен підготувати власний варіант головних питань, за якими аналізується урок, і бути готовим аналізувати урок за його конспектом. Завершується заняття обговоренням виявлених типових помилок молодих вчителів при підготовці й проведенні уроків історії.