Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вантажні перевезення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7 Mб
Скачать

2.2 Змістовні модулі Розділ 1. Вантажні перевезення автомобільним транспортом

Тема 1.1. Основи вантажних автомобільних перевезень

Лекція 1. Вантажопотоки

1.1. Масовість та партійність перевезень. Обсяг перевезень та вантажообіг. Робота вантажного пункту. Класифікація перевезень по масовості та партійності.

1.2. Нерівномірність перевезень. Визначення вантажопотоків. Поняття про нерівномірність перевезень. Розрахунок коефіцієнту нерівномірності перевезень. Методи визначення базових та розрахункових вантажопотоків.

  • лекцій – 2 години;

  • практичних занять – 2 години;

Література: [1;4].

Лекція 2. Основи організації руху при вантажних перевезеннях.

2.1. Види та характеристика маршрутів руху. Маятникові та кільцеві маршрути, їх різновиди. Постійні та оперативні маршрути. Комбіновані (змінні) маршрути.

2.2. Елементи перевізного процесу. Етапи перевізного процесу. Поняття про їздку та оборот рухомого складу. Визначення часу обороту та числа їздок за зміну (добу).

2.3. Розрахунок раціональних маршрутів. Розрахунок збірно-розвізних маршрутів методом найкоротшої зв'язуючої мережі. Розрахунок маятникових і кільцевих маршрутів наближеним методом. Набор роботи автомобілям на зміну з допомогою ПЕОМ.

  • лекцій – 4 години;

  • практичних занять – 4 години;

Література: [4].

Лекція 3. Організація роботи транспортних засобів

3.1. Розрахунок необхідного робочого парку автомобілів на маршрутах: маятниковому зі зворотнім порожнім пробігом, маятниковому зі зворотнім навантаженим пробігом, кільцевому, збірно-розвізному.

3.2. Системи перевезень за організаційним принципом. Децентралізовані, централізовані за заявками й централізовані маршрутні перевезення. Їх переваги і недоліки. Основні принципи централізованих переваг та порядок їх розробки.

3.3. Перевезення вантажів змінними напівпричепами та кузовами. Особливості перевезень. Операції, які виконуються за час одного обороту автотагача. Розрахунок часу обороту та інтервалу руху автотягача, ритму роботи вантажного пункту та кількості напівпричепів необхідної для організації перевезень.

3.4. Організація міжміських автомобільних перевезень. Поняття про міжміські автомобільні перевезення і автомобільні лінії. Методи руху на автомобільних лініях. Системи одиночної і турної їзди. Дільничний метод руху. Вибір типу і розрахунок кількості одиниць рухомого складу. Термінальна система перевезень

  • лекцій – 3 години;

  • практичних занять – 5 години;

Література: [1;2;4].

Лекція 4. Вибір автотранспортних засобів при вантажних перевезеннях

4.1. Вплив зовнішніх умов на вибір типу рухомого складу. Схема вибору типу. Виведення узагальненого показнику вибору.

4.2. Вибір рухомого складу по економічним розумінням.

  • лекцій – 2 години;

  • практичних занять – 2 години;

Література: [2;4].

Тема 1.2. Організація і технологія перевезень вантажів

Лекція 5. Проектування технологічного процесу перевезення вантажів

5.1. Розробка технологічного процесу. Поняття про технологію та технологічний процес перевезень. Елементи та послідовність розробки технологічного процесу. Показники ефективності зворотньої технології перевезень. Основні види технологій вантажних автомобільних перевезень.

5.2. Розробка транспортно-технологічних карт (схем) доставки вантажів та технологічних графіків. Операції процесу доставки. Графічне зображення та умовне позначення операцій. Роботи, які виконуються. Способи виконання робіт, виконавці. Розробка технологічних графіків доставки вантажів та графіків роботи автотранспортних засобів.

5.3. Організація праці водіїв. Значення організації праці водіїв. Склад робочого часу. Перерви для відпочинку та харчування. Нормування пробігу автомобілю на зміну. Випадки зниження пробігу.

  • лекцій – 2 години;

Література: [2].

Лекція 6. Взаємодія роботи автотранспортних засобів навантажувально-розвантажувальних пунктів (НРП).

6.1. Засоби розстановки автотранспортних засобів (АТЗ) на вантажних фронтах. Схеми для розрахунку майданчику для маневрування при різних засобах розстановки. Схеми постановки автотранспортних засобів під завантаження екскаватором.

6.2. Розрахунок пропускної спроможності навантажувально-розвантажувальних пунктів. Пропускна спроможність посту. Число постів для переробки вантажу, ритм роботи НРП, інтервал руху АТЗ. Необхідна кількість АТЗ, яка потрібна для обслуговування НРП.

6.3. Планування навантажувально-розвантажувальних робіт (НРР). Значення раціонального планування НРР. Норми виробки та норми часу. Нормативи для НРР.

  • лекцій – 2 години;

  • практичних занять – 2 години;

Література: [2].