Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визиренко 1- 50.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
135.37 Кб
Скачать

1. Суть, зміст і завдання організації обліку

Організація обліку- це сукупність цілеспрямованих дій або процесів зі створення, функціонування, упорядкування та постійного удосконалення системи бух. обліку з метою забезпечення внутрішніх і зовнішніх користувачів обліково-економічною інформацією необхідною для прийняття управлінських рішень.

Змістом організації обліку- є вибір та забезпечення практичного функціонування і подальшого розвитку сукупності взаємопов’язаних способів, методів та засобів, що використовуються підприємством для ведення бух. обліку та складання фінансової звітності.

Організація обліку також можна розглядати, як функцію управління, що нормативно-правовими, організаційними, виконавчими та контрольними заходами забезпечує створення, функціонування, упорядкування та динамічний розвиток бух. обліку, та його гармонізацію з ринковим механізмом та специфічними особливостями суб’єкта підприємницької діяльності.

В Україні виділяють 2 організаційних рівня управління бух. обліку:

  • Організацію національної системи бух. обліку

  • Організацію бух. обліку суб’єкта господарювання.

Бух. облік, як система призначений вирішувати такі завдання:

  • Облік збереження та руху майна підприємства

  • Облік прав власників майна та відповідальність виконавців

  • Забезпечення ефективності управління підприємства

  • Виявлення юридичних і економічних наслідків господарських операцій

Повноваження підприємства щодо організації та ведення бух. обліку реалізуються у внутрішніх регламентах, в «Наказі про облікову політику».

Організація обліку призначена забезпечити реалізацію інформаційної функції бух. обліку, у т.ч. формування інформації, яка необхідна для прийняття управлінських рішень і забезпечення контрольних або аналітичних процедур.

Організація обліку, як змістовне поняття включає упорядкування, збереження і підтримку внутрішнього порядку системи бух. обліку, як складного системного багаторівневого утворення, утворення та удосконалення взаємозв’язків та найбільш раціонального співвідношення його елементів та зв’язків, зумовлених побудовою системи, підтримання якісної визначеності системи, а також сукупність заходів спрямованих на забезпечення функціонування системи із найбільш раціональним використанням ресурсів.

Структура бух. обліку:

  • Змістовна (методологія, методика, організація)

  • Технологічна (етапи облікового процесу)

  • Процедурна (реєстрація, обробка, перевірка, узагальнення, передача та пошук інф.)

  • Організаційна (обліковий процес, апарат бухгалтерії, забезпечення обліку).

  • Топологічна (облік грошових коштів, запасів, нематеріальних активів, тобто за окремими елементами)

Методика і методологія визначають зміст методів і способів, які використовуються для обліку господарських операцій, концептуальні засади і принципи ведення бух. обліку та складення фінансової звітності.

Технологічна. Етапи облікового процесу:

  • первинний,

  • поточний,

  • підсумковий.

2. Предмет та об’єкти організації обліку.

Предмет організації обліку складається з облікового процесу, праці бухгалтера або персоналу бухгалтерії і забезпечення обліку.

Об’єктами організації обліку є: технологія облікового процесу; функціонування апарату бухгалтерії; інформаційне, організаційне, нормативно-правове, технічне, економічне забезпечення обліку; розвиток і вдосконалення системи обліку.