Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визиренко 1- 50.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
135.37 Кб
Скачать

14. Організація обліку зареєстрованого( пайового) капіталу.

Пайовий капітал — це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарської діяльності.Рахунок 40 "Зареєстровaний (пайовий) капітал" призначенo для обліку тa узагальнення інформації про стaн i рух статутного й іншогo зареєстрованого капіталу, пайового капіталу підприємствo відповідно дo законодавства i установчих документiв, a тaкож внесків до оголошеного, aле ще нe зареєстрованого статутного капіталу.

Зa кредитом рахунку 40 відображається збільшення зареєстрованого i пaйового капіталу, a тaкож надходження внесків дo оголошеного, але щe не зареєстрованого статутного капіталу, зa дебетом - йогo зменшення (вилучення).

15. Організація обліку інших видів власного капіталу

Для правильної організації бухгалтерського обліку власного капіталу необхідно передусім його чітко класифікувати.

  • Статутний капітал – зафіксована в установчих докумен-тах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Бухгалтерський облік статутного капіталу (СК) починається з моменту реєстрації підприємства в Єдиному державному реєстрі під-приємств та організацій України і припиняється у день вибуття під-приємства з реєстру у результаті завершення діяльності, банкрутства, реорганізації тощо. Організація обліку статутного капіталу (як і інших складових власного капіталу) залежить від цілого ряду чинників, які визна-чаються у ході організаційних етапів, що передують дореєстраційному періоду.

  • Пайовий капітал – сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами.

  • Додатковий вкладений капітал (акціонерні товариства) – сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість.

  • Інший додатковий капітал – сума дооцінки необоротних активів, вартість активів, безкоштовно отриманих підприємством від ін-ших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу.

  • Резервний капітал – сума резервів, створених, відповідно до чинного законодавства або установчих документів, за рахунок не-розподіленого прибутку підприємства.

  • Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) – сума при-бутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збит-ку. Сума непокритого збитку вираховується при визначенніпідсумку власного капіталу.

  • Неоплачений капітал – сума заборгованості власників (учас-ників) за внесками до статутного капіталу. Ця сума вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

  • Вилучений капітал (господарські товариства) – фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників. Інші складові власного капіталу (крім статутного капіталу) теж змінюються у процесі господарської діяльності підприємства. Загальні визначення елементів власного капіталу набувають специфічних особливостей залежно від організаційної форми відпо-відного підприємства. Ці особливості зумовлені насамперед нормами законодавства, якими встановлено організаційні форми підприємств, та вимогами щодо порядку формування та руху власного капіталу цих підприємств.

16. Організація обліку забезпечень майбутніх витрат і платежів та цільового фінансування.

Забезпечення - зобов'язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу. Забезпечення створюється при виникненні внаслідок майбутніх подій зобов'язання, погашення якого ймовірно призведе до зменшення ресурсів, що втілюють економічні вигоди, та його оцінка може бути розрахунково визначена. Забороняється створювати забезпечення для покриття майбутніх збитків від діяльності підприємства. Суми створених забезпечень визнаються витратами. Рух коштів, які за рішенням підприємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів та включення їх до витрат поточного періоду, обліковується на рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів". Це пасивний рахунок, за кредитом якого відображається нарахування забезпечень, за дебетом - їх використання. Цільове фінансування та цільові надходження складаються з коштів, одержаних підприємством у вигляді субсидій, дотацій, субвенцій, трансфертів тощо на суворо визначені цілі: утримання дитячих установ, підготовку кадрів, науково-дослідні роботи, будівництво доріг, боротьбу з шкідниками рослин та захворюванням тварин тощо. Фінансування здійснюється за рахунок бюджету, коштів, отриманих від юридичних і фізичних осіб. Облік наявності та руху коштів, отриманих для здійснення заходів цільового призначення (в тому числі отримана гуманітарна допомога), ведуть на рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження". За кредитом рахунку 48 відображаються кошти цільового призначення, отримані як джерело фінансування певних заходів, а за дебетом - використані суми за певними напрямами, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум. Аналітичний облік коштів цільового фінансування і цільових надходжень та витрат проводиться за їх призначенням та джерелами надходжень.