Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визиренко 1- 50.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
135.37 Кб
Скачать

31. Організація обліку касових операцій.

При організації обліку касових операцій необхідно дотримуватись положення про ведення касових операцій у національній валюті України

Організація обліку касових операцій включає:

  • Організація приміщення, каси та збереження готівки

  • Організація документування касових операцій

  • Організація аналітичного та синтетичного обліку касових операцій

  • Оперативний контроль касової дисципліни

У проекті організації обліку касових операцій викладається порядок оперативного контролю за збереження грошових коштів та дотримання касової дисципліни.

32. Організація обліку операцій на рахунках у банках.

Організація обліку коштів на рахунках у банках включає:

  • Організація відкриття, використання та закриття рахунків у банках

  • Організація документування на рахунках у банках

  • Організація аналітичного і синтетичного обліку на рахунках у банках.

33. Організація обліку дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги.

Організація обліку за дебіторською заборгованістю включає:

  • Вибір форми розрахунків, які найбільш відповідають укладеним договорам даного підприємства з покупцями та замовниками

  • Розробка картотек відвантажувальних розрахункових, адресних та інших реквізитів покупців

  • Установлення порядку документування розрахункових операцій, розрахунку методик та техніки синтетичного та аналітичного обліку розрахунків з покупцями

Аналітичний облік з покупцями та замовниками ведеться у відомості 3.1, які заповнюються на підставі документів про відвантаження матеріальних цінностей та їх оплату. Синтетичний – у журналі 3.

34. Організація обліку дебіторської заборгованості за розрахунками.

Організація обліку розрахунків із підзвітними особами включає:

  • Установлення переліку посад, яким дозволяється видача грошей під звіт у поточному році

  • Оформлення наказом на підприємстві (що квартально) розміру підзвітних сум для кожного структурного підрозділу і підзвітних осіб підприємства.

Організація видачі грошей підзвіт включає:

  • Перевірку наказу на видачу грошей підзвіт

  • Наказу про відрядження працівника

  • Заборгованості за попередньо виданими авансами

Аналітичний облік ведеться у відомості 3.2 у розрізі кожної особи. Вона заповнюється на підставі документів про видачу грошей підзвіт то на відрядження. Узагальнені підсумки відомості 3.2 включають до першого розділу журналу 3 за субрахунками 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

Для організації обліку розрахунків за претензіями потрібно:

  • встановити порядок оформлення претензії відповідними документами;

  • розробити порядок ведення роботи за претензіями, методику і техніку аналітичного і синтетичного обліку розрахунків за претензіями.

Аналітичний облік розрахунків за претензіями організовується у відомості 3.2 у розрізі кожної претензії, а також доцільно за кожною претензією відкривати окрему картку обліку розрахунків до якої записують назву підприємства, документ з господарського суду

Синтетичний облік з розрахунків за претензіями ведеться у журналі 3.

35. Основи організації обліку витрат Витрати бюджетних установ є самостійними об’єктами обліку, проте в системі бухгалтерського обліку бюджетних установ розглядаються у взаємозв’язку, оскільки зв’язок між ними має причинно-наслідковий характер Аналітичний облік витрат до окремих рахунків або субрахунків ведеться в спеціальних відомостях або книгах, прийнятих на даному підприємстві за формою бухгалтерського обліку, яка підприємством застосовується. Підсумки витрат на окремих аналітичних рахунках (статтях) підраховуються за звітний місяць. У зв’язку з тим, що в Звіті про фінансові результати витратыв за звітний період показуються наростаючим підсумком з початку року, доцільно після підсумку за останній місяць кварталу ввести окремий рядок (графу) “З початку року”. При необхідності визначення доходів і витрат з початку року в середині звітного періоду (кварталу) такі підсумки доцільно підраховувати на визначену дату, наприклад, на 1 травня, на 1 серпня.

З метою спрощення записів в аналітичному обліку витрат та скорочення часу на ведення цього обліку рекомендується при визначенні за первинними документами кореспонденції рахунків (бухгалтерських проводок) після коду синтетичного рахунку чи субрахунку витрат через дефіс записувати порядковий номер статті за встановленою на підприємстві нумерацією статей. Аналітичний облік витрат має розкривати також елементи собівартості продукції (товарів, робіт, послуг) і створення чистого доходу від їх реалізації та служити джерелом інформації (облікових даних) для заповнення Звіту про фінансові результати, для контролю й аналізу.