Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗХТ-Комплекс.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
6.3 Mб
Скачать

11.11. Моделі ректорів з неідеальною структурою потоку

У теорії реакторів розроблені моделі, що дозволяють врахувати не ідеальність потоку. Ці моделі теж є наближеними, однак вони більш точно описують реальний процес, ніж моделі ідеального змішування чи витіснення.

Математичні моделі реальних реакторів можуть бути побудовані на основі двох підходів:

1. Заснований на уявній заміні реального реактора тією чи іншою комбінацією ідеальних апаратів.

2. При складанні математичного описання прагнуть врахувати всі реальні фізичні явища, що відбуваються в апараті і внести їх у рівняння моделі.

При першому підході математична модель являє собою систему рівнянь, що поєднують математичні описання декількох ідеальних реакторів. Кількість рівнянь може бути великою, але за структурою вони залишаються такими ж простими, як і рівняння ідеальних моделей.

При другому підході число рівнянь може бути менше, але вони більш складні й отже складні методи їхніх рішень.

11.12. Ячеїста модель.

У ячеїстій моделі реальний апарат уявою розчленовують на N послідовно з'єднаних елементів ідеального змішування.

Рис. 11.17. Схема ячеїстої моделі реактора

Сумарний об’єм всіх елементів дорівнює повному об’єму реактора. Така заміна правомірна за наступних причин: 1. каскад реакторів при N = 1 являє одиничний реактор ідеального змішування, а при N = ∞ і нескінченно малих об’ємах секцій перетворюється в реактор ідеального витіснення.

У такий спосіб за допомогою моделі каскаду реакторів ідеального змішування можна описати граничні гідродинамічні режими. У реальному реакторі існує проміжний режим, який можна описати за допомогою моделі каскаду РІЗ-К, що складається з N секцій, причому, з однієї сторони, N≠1, і з іншої − N являється кінцевим числом. Як правило, можна задовільно описати реальний реактор при N < 10. Число секцій N, що заміняють реальний реактор, і є єдиним параметром ячеїстої моделі. При відомому N розрахунок реактора на основі ячеїстої моделі ничим не відрізняється від розрахунку проточних реакторів ідеального змішування і представляє собою послідовні рішення рівнянь математичної моделі кожної ячейки (секції) ідеального змішування- це розрахунок каскаду

РІЗ-К.

1 Величини, які відповідають стану хімічної рівноваги, позначені додатковим індексом е.

180