Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
идпу.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
143.22 Кб
Скачать
  1. Утворення Київської Русі

Існують різні теорії східнослов’янського державотворення: норманська теорія (на підставі легенди Нестора літописця про запрошення новгородцями на княжіння Рюрика: Київську Русь створили варяги (нормани, вікінги), тому що слов’яни самостійно цього зробити не могли), антинорманська (утворення відбулося слов’янами завдяки глибинним економічним, соціальним та політичним процесам).

Більшість істориків виділяє такі етапи:1) родоплемінний устрій 1-5 ст. н.е. (роди, племена, старійшини, народні збори та інше були елементами організації суспільства). Найвищого розвитку ці процеси досягли за антів.2) військова демократія 6-7 ст. – союзи племен (поляни, сивіряни) на чолі з військовими вожями:каганами, конунгами, найвідоміший з яких є Кий 3) протодержави (союзи союзів) 7-9 ст. Славія Артанія, Куявія, Полунія, Русь на чолі з князями з місцевих династій (Дір, Аскольд, Рюрик)

4.) ранньофеодальна держава Руська Земля 9 ст. виникла внаслідок обєднання Олегом у 882 р. північної Славії з центром у Новгороді та південної Полянії –Русі с центром у Києві.

Передумови виникнення: внутрішні фактори-спільність території, ек.звязки, спорідненість культури, релігії, мови, традицій, схожість суспільного, державного та військового устрою, судочинства та звичаєвого права, значні природні багатства, розбудова міст, зручне географічне розташування м.Києва. зовнішні фактори-необхідність об’єднання сил для спільної боротьби проти ворогів кочівників та Візантії

Київська Русь утворилася в результаті тривалих внутрішніх процесів. Етапи розвитку Київської Русі:

  1. експансія” (консолідація державності)=розширення території і зміцнення кордонів (Олег-Ігор-Святослав) =адміністративна, фінансова реформа (Ольга) з поділом на погости та нормуванням данини 2.„розвиток, внутрішняї розбудова” =релігійна реформа 988 р. (Володимир) із запровадженням християнства =реформа правової системи (Ярослав) і кодифікацію права в „Руській правді” 3.„феодальна роздрібненість, занепад державності” =міжусобна боротьба, ек.застой, напади кочівників, занепад Києва, розпад на 15 окремих земель (Ярополк, Мстиславовичі)

4Суспільний лад Київської Русі. Правовий статус середньої групи вільних людей.

Суспільний лад – ранньофеодальне суспільство з пережитком родоплемінних стосунків та елементами рабовласницьких відносин, з соціальною нерівністю. Основу складала приватна власність на землю за військову та державну службу у вигляді умовного володіння (уділу) та безумовної спадковості (вотчини). Населення поділялося на 3 категорії: з вільних людей, напіввільних і невільних.

I.Вільні люди: а) вища група:правляча верхівка =аристократія (князь з родинами та весь рід Рюриковичем), =знать (бояре, дружинники, „старці”-урядовці, дрібні феодали), =міська знать-„патриції” (вільні общинники, купці, „гості”-іноземці) =верхівка духовенства („чорні”-ігумени монастирів, „білі”- мирські церковники митрополіт, єпископ). Усі були юридично вільні, дієздатні та правоздатні

Все вільне населення називалося „люди” (б і в). б)середня група=”мешканці міст (міщани або горожани – ремісники (поділялися на майстрів і підмайстрів, гуртувалися в ремісничі корпорації), -дрібні торгівці, крамарі робочий люд). Вони несли основний тягар міських повинностей. Сплачували податки грішми, платили натурою (хлібом, пшоном, солодом), відробляли на будівництві й ремонті міських укріплень. =рядове духовенство (дяки, ченці). Були юридично вільні, навіть рівноправні з боярами, але практично залежали від них в)найнижча група=смерди (поземельно залежні селяни общинники. Отримували землю за що сплачували податки (данину), мали особисте майно, могли змінювати місце, звертатися до суду, відбували повинності. Були юридично вільні, але практично залежали від пана

II.Напіввільні люди- (закупи-смерди, які з різних причин тимчасово втрачали особисту волю „закуп за борги”, при цьому могли її знову здобути).III. Невільні люди (холопи=раби-соплемінники, челядь=раби з полонених). Юридично не вільні, виступали об’єктом права, прирівнювалися до мана, були власністю пана, який відповідав за їх злочини, не мали ніякої власності, могли дістати волю через самовикуп чи звільнення паном Джерело рабства: полон, шлюб з- та народження від раба, продаж при свідках за борги чи злочини. Окрема група =ізгої-які вибули з однієї соціальної групи і не потрапили до інших. Міг стати будь-хто в складних умовах, ними опікувалася церква (банкрути-купці, холопи, відпущені на волю).