Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ А.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
9.28 Mб
Скачать
  1. Память сучасних мпс. Регістрова память. Стекова память. Кеш- память.

В современной микропроцессорной технике используется разные устройства памяти, это регистры и внешние запоминающие устройства большой емкости. Для хранения бит инф. требуется запоминающий елемент (например триггер). Для хранения многорзрядного числа, требуется ячейка памяти состоящая из нескольких ЯП.

Класификация ЗУ: сверхоперативная память для хранения промежуточных данных, адресной информации и других целей в составе самого МП; оперативная память для хранения часто используемых данных и программ .

ЗУ входящие в оперативную память разделяют на оперативные (ОЗУ или РАМ) предназначенные для кратковременного хранения инф; и постоянные для длительного хранения инф и работающая в режиме считывания.

В ОЗУ инф при полном отключении питающих напряжений разрушается, в постоянных ЗУ инф хранится и при отсутствии питания.

Постоянные ОЗУ делятся: ЗУ с однократной записью, многократной записью.

Стек представляет собой ЗУ, где инф передается как запоминание последовательно слово за словом и воспроизводится в обратном порядке поступления. Стек формируется в ЗУ.

Регистры общего назначения (РОН) образуют внутреннюю память МП, реализовавшую в виде узла регистров. Регистры узла соединяются с другими внутренними узлами МП.

  1. Оцінка якості передачі безперервних та дискретних повідомлень, засоби підвищення вірності передачі

Всі повідомлення по характеру змінні за часом розподіляються на неперервні та дискретні. Неперервні відображаються неперервною функцією часу. Дискретні за часом повідомлення надходять в визначені певні моменти часу і описуються дискретною функцією часу.

Сигнали по структурі розподіляються на неперервні та дискретні. Неперервним є сигнал, що приймає неперервну безліч значень на деякому проміжку часуі в діапазоні, що обмежує його максимальну і мінімальну величини. Дискретним назив сигнал, що приймає кінцеву множину значень в визначеному інтервалі часу і дапазоні величин.

Сигнал який є дискретним за часом або тільки по рівню назив дискретно-неперервним. Прикладами неперервних сигналів є постійний струм і напруга або гармонічні коливання струму або напруги. У першому випадку інформативним параметром сигналу може бути тільки величина струму або напруги, у другому амплітуда, частота або фаза коливань.

Прикладом дискретно непреривних сигналів є послідовність прямокутних імпульсів. Тут в якості інформативного параметра можна використати і амплітуду і тривалість, частоту слідування і фазу імпульсів.

Верность передачи и срок доставки инф – важнейшие характеристики СПДИ. Верность передачи характеризуется верностью выдачи на выход системы СПДИ комбинации первичного К- елементного кода, отличающийся хотя бы одним елементом от соответствующей комбинации, поступающей на вход системы.

Екзаменаційний білет № 17

  1. Комутація каналів. Комутація повідомлень. Комутація пакетів.

Їх переваги та недоліки. Принципи управління мережею зв’язку.

В деяких мережах застосовується комутація пакетів. В таких мережах від джерела до отримувача передаються блоки даних, що називаються пакетами. Джерелом та отримувачем даних може бути термінал користувачів або компьютери, принтери або інші пристрої.

Комутація каналів зявилася в мережах, що мають велику кількість каналів. Для цього встановлюється один або необхідна кількість комутаторів –вузли комутації. Кожний з них зєднує необхідні пари каналів передачі даних. Так створюються тракти –послідовності каналів які забезпечують взаємодію пар абонентських систем.

Недоліки:

1.Під час сеанса послідовність каналів використовується відносно малий час, решту часу простоюють.

2.Довгий час створення тракта, оскільки для цього необхідно чекати момент, коли в комутаційній підмережі буде вільна вся необхідна послідовність каналів.

Метод комутації повідомлень називається способом комутіції при якому в кожному центрі комутації проводиться прийом повідомлень, його накопичення та слідуюча передача в відповідності з адресом. Крім інформаційної частини повідомлення містить адресу тракта призначення та різні службові признаки.

КП має недолік –час затримки в мережах являється величиною змінною та носить випадковий характер. Інший недолік –неможливість організації діалога між користувачем через відсутність прямого зєднання АП.

Комутація пакетів пішла від недоліків комутації повідомлень.

Його особливість –це одночасне колективне використання каналів значним числом абонентських систем. Тут фізичні тракти не створюються і не один канал не віддається в монопольне володіння парою абонентів.

По кожному з каналів по мірі надходження передабться блоки даних, що посилаються різними абонентськими системами.

Але комутація пакетів не забезпечує чітко визначений час доставки послідовності блоків даних. Тому використання цього способа в задачах , де час потрібно гарантувати, виявилось неможливим.