Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дмитрів з практичними держ екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

ОІМПТО

  1. Телекомунікаційна мережа

Телекомунікаційна мережа – це сукупність засобів телекомунікації, що забезпечують взаємодію безлічі виділених об’єктів.

Інформаційна мережа – Сукупність територіально розосереджених при кінцевих систем і об’єднуючої їх телекомунікаційної мережі, що забезпечує доступ прикладних процесів будь-якої з цих систем до всіх ресурсів інформаційної мережі і їхнє спільне використання

Для кращого розуміння терміну "інформаційна мережа" нижче пропону­ємо основні визначення.

Електрозв 'язок - система засобів, що дає змогу кореспондентові достав­ляти іншим (одному чи декільком) кореспондентам інформацію будь-якого типу в будь-якій формі (письмовий чи друкований документ, нерухоме чи рухоме зображення, мова, музика, видимі або чутні сигнали, сигнали керу­вання і т. д.) із застосуванням будь-якої електромагнітної системи (проводова передача, радіопередача, оптична передача тощо чи поєднання цих різних систем).

Послуга надання зв'язку - вид обслуговування, що повністю реалізує можли­вості зв'язку (у тому числі функції термінального устаткування) між користува­чами відповідно до протоколів, установлених для відповідного виду зв'язку.

На даний час поняття "Телекомунікаційна мережа" і "мережа електрозв'язку" стали практично тотожними.

Під мережею електрозв'язку розуміють сукупність комутаційних мереж і служб, що забезпечують транспортування інформації. Враховується, що надання різних інформаційних послуг є вже функцією інтегральної мережі зв'язку й ЕОМ - інформаційної мережі.

Мережа електрозв'язку складається з пунктів і ліній (каналів) зв'язку. Пункти мережі поділяються на кінцеві (КінП), у тому числі або­нентські (АП), з апаратурою введення і виведення інформації, вузли зв'язку (ВЗ), що забезпечують розподіл інформації, і різні обчислювальні комплекси (центри), які здійснюють обробку і збереження інформації. Вузли зв'язку, в свою чергу, поділяються на комутаційні (комутація ка­налів, повідомлень, пакетів) для розподілу інформації і мережні (з кросуванням) для розподілу пучків каналів. Канали зв'язку (КЗ), об'єднані в лінії (ребра мережі) між окремими пунктами мережі, служать для передачі (переносу) інформації в просторі. Як пункти, так і лінії (канали) у більшос­ті випадків є стаціонарними, але існують і нестаціонарні (пересувні).

2 Показники ефективності інформаційних мереж

Ступінь використання каналів та іншого устаткування залежить як від побудови мережі та її справної роботи, так і від завантаження каналів передаваними повідомленнями. Існує кілька підходів до оцінки корисного викорис­тання каналу, під яким розуміють час, протягом якого: 1) канал надано ко­ристувачеві (зайнятий абонентом чи зданий в оренду) незалежно від того, завантажений він чи ні, - t1; 2) канал надано користувачеві як і в першо­му випадку, але оплачується користувачем, - t2; 3) канал "активний", тоб­то по ньому передаються повідомлення, - t3; 4) передається корисна для користувача інформація (за винятком адресної і службової інформації, надлишкової інформації для підвищення правильності, переопиту то­що) - t4. При цьому t4 < t3 < t2 < t1 < tc, де tc - час, протягом якого канал знаходиться у справному стані.

Під коефіцієнтом використання каналу розуміють відношення η= t1/tc чи η= t1 /T, де Т- повний час експлуатації каналу. Іноді ступінь використання каналу визначають відношенням максимальної швидкості R, з якою передається інформація, до пропускної спроможності каналу С:

Час доставки повідомлення від джерела інформації до споживача і його складова - час проходження повідомлення в мережі від моменту надхо­дження повідомлення в кінцевий пункт введення інформації в мережу до моменту виведення його з мережі. Цей показник особливо важливий, тому що все частіше використовується метод комутації пакетів.

Спроможність мережі доставляти повідомлення характеризується показником, який називають потужністю мережі за пропускною спроможністю:

д е Сij - номінальна пропускна спроможність ребра (лінії, пучка каналів), біт/с (чи Ерл), із заданою якістю; Lij - довжина ребра, км. Якщо пропускна спроможність ребра визначена його ємністю vij , то потужність мережі в канало-кілометрах дорівнює загальній довжині каналів

Реальна потужність мережі де ηij- коефіцієнт використання каналів ребра.

Продуктивність мережі

де Vv - обсяг переданих за час Т повідомлень (біт чи годино-занять) між пунктами.

Відношення П/D показує, наскільки добре використовується потужність мережі - її канали.

Якість передачі (наявність перекручувань, розбірливість, чіткість) визначається втратами викликів і різними затримками у з'єднанні та доставці, можна охарактеризувати коефіцієнтом корисного використання часу корис­тувачів (абонентів)

де аe - коефіцієнт, що враховує втрати часу на паузи, контроль правильності, переопит і т. ін.; te1 і te2 - ефективний час (при телефонній розмові te1= te2= te, який витрачається користувачами на передачу і прийом корисної інформації; Т1 і Т2 - повний час, який витрачається передавальним та приймальним користувачами; T3 - час, що витрачається третьою особою, яка бере участь у встановленні зв'язку (наприклад, тим, хто відповів, і тим, хто ви­кликав адресата).

Однією з важливих характеристик мережі є доступність засобів зв'язку користувачеві.