Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дмитрів з практичними держ екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

29 Комутована цифрова широкосмугова система (sdb)

Комутована цифрова широкосмугова система (SDB). SDB класифікується як цифрова система в основній смузі частот із номінальною швидкістю потоку "вниз" до 50 Мб/с в режимі "пункт-пункт", що може бути розділене між цифровим відео та даними. Для даних "вгору" наявна смуга 1.5 Мб/с. Не дивлячись на те, що сисстема базується на змаганні за доступ, завжди наявна мінімальна гарантована швидкість для даних "вниз"; звичайно вона становить приблизно 16 кб/с. Всі три описані архітектури мають здатність пердавання як аналогового, так і цифрового відео в широкомовному режимі.

Обидві системи, двоспрямована HFC і SDB є широкосмуговими і придатні до телефонії, відео, Internet/даних і PCS. Відзначимо, що архітектури мають ряд окремих характеристик і компонент. Двоспрямована система HFC забезпечує розподіл в оптоволоконному вузлі, де сигнали збираються і розподіляються по багатьох коаксіальних лініях, які охоплюють житловий район. Оптоволоконні вузли призначені для обслуговування від 500 до 2000 квартир.

Системи SDB доводять оптоволокно аж до користувача. В типових системах оптоволоконний кабель може бути оптично розгалужений. Оптичні мережеві пристрої (Optical Network Unit - ONU) є закінченнями оптоволоконного кабеля і забезпечують індивідуальні коаксіальні або типу "скручена пара" розгалуження до абонентів. Типовий ONU може обслуговувати від 4 до 60 квартир. Такі SDB забезпечують оптоволокно безпосередньо до користувача.

30 Повністю оптоволоконні системи (pon і sonet)

Оптоволоконна система PON. Ці повністю оптоволоконні системи, які називають пасивними оптичними мережами (Passive Optical Network - PON) передбачені для домашнього застосування для доступу до Internet та інших послуг. Архітектура, зображена у верхній частині рис. 9, має оптоволокно від вузла послуг до оптичного розділювача. Від розділювача багато оптоволокон розходяться віялом до закінчення в ONU для окремого будинку. ONU розділяє їх для забезпечення індивідуальних послуг. Існує багато схем технічної реалізації PON; найбільш цікава має модове мультиплексування (Wave Division Multiplexing - WDM) для 16 відгалужень до ONU від оптичного розділювача. Техніка WDM може знову використовуватися для напрямку "вгору", реалізуючи високозахищену архітектуру PON типу "пункт-пункт".

Як і всі оптоволоконні системи, PON має багато переваг. Однак початкові кошти впровадження систем PON поки що вищі, ніж всіх інших альтернативних систем, які розглядалися вище.

Оптоволоконна система SONET/SDH. Повністю оптоволоконні системи, які містять оптоволоконне кільце SONET або SDH широко вживаються для забезпечення високопродуктивного багатосервісного доступу (включно з Internet) від і до кампусу або до бізнес-центрів. SONET або Synchronous Optical NETwork (синхронна оптична мережа) є північноамериканським стандартом для таких архітектур з інтерфейсом від 1.544 Мб/с (DS-1) до 10 Гб/с (OC-192); SDH або Synchronous Digital Hierarchy (синхронна цифрова ієрархічна система) є Европейським стандартом для обладнання з подібними властивостями. У нижній частині рис. 9 показане сполучення SONET/SDH від вузла послуг до бізнес-центру. Кільце SONET/SDH забезпечує гарантії послуг через кільцеву архітектуру. В середовищі кампусу кільце може бути проведене через різні будинки, які утворюють кампус.

Мережа замовника (intranet) сполучена з публічною мережею через "пожежну стінку" - захисний раутер (firewall), який здійснює захист даних та їх безпеку через ізоляцію небажаного трафіку Internet від трафіку intranet локальної мережі. Мультиплексер (Mux) забезпечує ефективність транспорту, поєднуючи окремі потоки даних в оптоволоконному обладнанні. Мультиплексери STM, поширені в телекомунікаційних мережах, переносять потоки даних в дискретних притоках. Мультиплексери ATM можуть забезпечити більшу подільність інтерфейсних швидкостей, оскільки потоки даних від окремих користувачів об'єднуються в окремі високошвидкісні потоки комірок для транспортування через мережу.