Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дмитрів з практичними держ екзамен.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

11 Цифрова мережа інтегрального обслуговування (isdn)

Цифрова мережа інтегрального обслуговування ISDN - це єдина цифрова мережа для передавання всіх видів інформації. Інтегральна мережа характеризується складною концепцією, до якої входять інтерфейси з абонентськими системами, пристрої передавання та маршрутизації інформації, засоби надійного функціонування і керування мережею, набір сервісних функцій і за­собів. Концепція передбачає також широкий спектр послуг, у тому числі передавання мови, даних і графіки, що забезпечується наскрізними трактами, наданими взаємодіючими абонентськими системами. В аналізованій мережі реалізується новий підхід до проблем передавання різних видів інформації. Для приєднання абонентських систем тут немає потреби (як у телефонних мережах) використовувати модеми. Цифрові форми подання усіх видів інформації дають змогу тими самими каналами одночасно передавати мову, дані й зображення.

Інтегральна мережа має комбінований функціональний профіль, який виконує три важливі завдання (рис. 1).

Перше завдання пов'язане зі створенням прозорих послідовностей кана­лів, які з'єднують пари взаємодіючих абонентських систем. Для виконання цих робіт у мережі використовується тільки рівень 1 і забезпечується режим комутації каналів. Друге завдання інтегральної мережі обумовлене рівнями 1-3 і пов'язане з виконанням комутації пакетів. Отже, при виконанні перших двох завдань основного сервісу інтегральна мережа описується одно- або трирівневим базовим функціональним профілем. Спираючись на цей про­філь, можна побудувати будь-яку відкриту інформаційну мережу.

Інтегральна мережа надає широкий спектр різних видів сервісу. Викорис­тання нею концепції цифрової мережі не лише забезпечує передавання інфор­мації, але й надає користувачам можливість зберігати й обробляти її. Такі можливості забезпечуються сервісом електронна пошта, факсиміле, переда­вання музики й відеозображень.

Стандартизація інтегральної мережі, що здійснювалася поетапно Міжнародною спілкою електрозв'язку у чотирьох напрямках, установила модель мережі, загальні принципи її структури, інтерфейси абонентів (сис­тем) і сервіс, надаваний цим абонентам. Перший стандарт інтегральної ме­режі з'явився в 1984 р. Він стосувався загального абонентського інтерфейсу, призначеного для передавання мови, цифрових даних і сигналізації.

  1. Нтелектуальна мережа in

Стрімкий розвиток засобів зв'язку й обчислювальної техніки по­сприяв появі нових термінів, серед яких - інтелектуальна мережа IN. її прообрази з'явилися в багатьох країнах, і нині ведеться робота зі створення концепції інтелектуальної мережі та її апаратних і програмних засобів, що відповідають стандартам. Інтелектуальна мережа об'єднує економічні інте­реси трьох сторін - користувачів, постачальників послуг і постачальників устаткування. Саме це й послужило основною причиною її інтенсивного розвитку та докорінної зміни мереж зв'язку.

Основна мета інтелектуальної мережі - швидке, ефективне й еконо­мічне надання інформаційних послуг масовому користувачеві. Завдяки цьо­му користувач не чекає, коли постачальник послуг (експлуатаційна організа­ція зв'язку чи будь-яка інша) надасть йому послуги, а одержує їх тоді, коли йому потрібно. Відповідно до цього користувач і платитиме за надані послу­ги протягом часу користування ними. Отже, швидкість і ефективність на­дання послуги дає змогу забезпечити її економічність, оскільки користувач орендуватиме канал і послуги лише протягом певного часу, а це уможлив­лює зниження витрат. Саме в цьому, тобто у гнучкості надання послуг і по­лягає принципова відмінність інтелектуальної мережі від інших мереж.

Разом з тим зниження витрат індивідуального користувача на послуги сприяє збільшенню попиту на них, тобто збільшує прибуток постачальників послуг. А розширення попиту на послуги обумовить збільшення постачань необхідного устаткування, тобто збільшення прибутку постачальників устат­кування. Отже, гнучке надання послуг в IN сприяє об'єднанню економічних інтересів користувачів, постачальників послуг і постачальників устаткування.