Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры+на+ГОС.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
8.41 Mб
Скачать

22.Головні форми вивозу капіталу в системі міжнародних економічних

відносин.

Форми міжнародного руху капіталу

Існує декілька форм МРК.

  1. За джерелами походження капіталу на світовому ринку виділяють офіційний та приватний капітал.

Офіційний (державний) капітал – це кошти з державного бюджету, що переміщуються за кордон, або ті, що приймаються в країну за рішенням уряду, чи міжурядових організацій. До офіційного капіталу відносять всі державні позики, гранти, міждержавна допомога на основі міжурядових угод. До офіційного капіталу відноситься і капітал міжнародних організацій: МВФ, СБ, ООН тощо. Джерелами офіційного капіталу є кошти державного бюджету.

Приватний капітал – це кошти приватних фірм, банків, недержавних організацій та установ, що переміщуються за кордон, або приймаються з-за кордону за рішенням керівних органів підприємств. До цієї категорії капіталу відносять: інвестиції за кордон приватними фірмами, надання торгових кредитів та міжбанківське кредитування. Джерелом приватного капіталу є власні чи запозичені кошти приватних фірм.

  1. За характером використання капітал поділяється на підприємницький та позичковий.

Підприємницький капітал – це кошти, що прямо чи опосередковано вкладаються у виробництво з метою отримання прибутку. До підприємницького капіталу найчастіше можна віднести приватний капітал.

Позичковий капітал – це кошти, що позичаються з метою отримання відсотків.

  1. За строком вкладення капітал буває коротко-, середньо- та довгостроковий.

Короткостроковий капітал – це кошти, вкладені на термін до 1 року. В основному це – позичковий капітал.

Середньостроковий капітал – це кошти, вкладені на термін від 1 до 7 років.

Довгостроковий капітал – це кошти, вкладені на термін понад 7 років.Середньостроковий та довгостроковий – це в основному підприємницький капітал.

  1. За метою вкладення капітал буває у вигляді прямих та портфельних інвестицій.

Прямі закордонні інвестиції – це кладення капіталу з метою придбання довгострокового економічного інтересу в країні-імпортері капіталу. Цей довгостроковий інтерес забезпечує контроль над об’єктом розміщення капіталу. До прямих закордонних інвестицій відноситься в основному приватний капітал.

Портфельні інвестиції – це вкладення капіталу в іноземні цінні папери, що не дають інвестору право реального контролю над об’єктом розміщення капіталу.

Головними формами вивозу капіталу в системі МЕВ є наступні:

• кредитування;

• інвестування.

Кредитування - це передача фінансових ресурсів Іншому суб'єкту МЕВ на основі виконання наступних принципів- терміновості, повернення та сплати відсоків по кредиту. Кредитування може відбуватися у вигляді комерційного (відсрочка в виконанні умов контракту) і банківського кредиту (отримання коштів в банківських та фінансових установах). Кредити можуть надаватися в товарній або грошовій формі на строки від 1 доби до десятків років. Джерелами міжнародного кредиту служать. тимчасово вільні кошти підприємств і фін установ.

Інвестування - це також передача певних фінансових активів іншому суб'єкту МЕВ, але це більш ризикована операція. Так як вона пов'язана з купівлею облігацій та акцій підприємств.

На практиці розрізнюють прямі та портфельні інвестиції.

Портфельні інвестиції - це придбання: активів підприємства (звичайно, акцій та облігацій). яке не передбачає отримання повного контролю над його діяльністю. Історично портфельні інвестиції передували появі прямих. Зокрема, найбільшим „портфельним" інвестором в 19 сторіччі була Франція.

Прямі закордонні інвестиції - це будь-який фінансовий потік, або кредит, або набуття власності в закордонних підприємств, яке в значній мірі контролюється резидентами інвестуючої країни. Інвестування, як форма МЕВ, вигідне і для краіни-інвестора, і для країни-реципієнта. Країна-інвестор отримує переваги, пов'язані з тим, що інвестований капітал та прибутки з нього все ж таки повертаються в країну, що підвищує загальний платежеспроможний попит.