Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Usi_pitannya.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

92. Схарактеризуйте категорії запасів нафти і газу.

Запаси – це кількість нафти газу та конденсату, що знаходяться у нафтогазоносних пластах виявлених покладів (родовищ)

За ступенем геологічної вивченості запаси нафти і газу поділяються на дві групи: розвідані і попередньо розвідані.

Розвідані запаси – це обсяги нафти і газу, кількість, якість, технологічні властивості, гірничо-геологічні та інші умови залягання яких вивчені з повнотою достатньою для складання проектів розробки і облаштування родовищ. З метою детального встановлення структури розвіданих запасів ця група поділяється на такі категорії розвіданості:

  • категорія А – запаси покладу вивчені з детальністю, яка забезпечує повне визначення типу, форми і розмірів покладу, ефективної нафто- і газонасиченої товщини, типу колектора, характеру зміни колекторських властивостей, нафто- і газонасиченості продуктивних пластів, складу і властивостей нафти, газу і конденсату, а також основні особливості покладу від яких залети умови його розробки.

  • Категорія В – запаси покладу (його частини), нафтогазоносність якого встановлена на підставі отриманих промислових припливів нафти чи газу у свердловинах на різних гіпсометричних відмітках. Тип форма і розмір покладу, ефективна нафто і газонасичена товщина, тип колектора, характер зміни колекторських властивостей, нафто і газонасиченості продуктивних пластів, склад і властивості нафти, газу і конденсату в пластових і стандартних умовах та інші параметри, а також якщо основні особливості покладу, що визначають умови його розробки, вивчені з повнотою, достатньою для виконання проекту розробки покладу;

  • Категорія С1 - – запаси покладу (його частини), нафтогазоносність якого встановлена за результатами ДПР та випробування свердловин з промисловими припливами нафти або газу, геологічних і геофізичних досліджень у невипробуваних свердловинах. Без позитивних результатів ДПР запаси вуглеводнів не можуть бути віднесені до балансової групи розвіданих запасів. Запаси категорії С1 слід вивчати з детальністю, яка забезпечить отримання вихідних даних для економічного обґрунтування доцільності подальших робіт з організації промислової розробки.

Попередньо розвідані запаси - – це група запасів нафти і газу, кількість, якість, технологічні властивості, гірничо-геологічні та інші умови залягання яких вивчені з повнотою достатньою для техніко-економічного обґрунтування промислового значення родовища.

Попередньо розвідані запаси індексуються літерою категорії запасів С2. До даної категорії відносяться запаси того покладу (його частини), нафтогазоносність якого визначена за результатами випробування та дослідження свердловин та геологічних і геофізичних досліджень. До їх числа також належать запаси нерозвіданих частин покладів, що прилягають до ділянок з розвіданими запасами з боку підняття пласта.

93. Схарактеризуйте основні рівні прогнозу нафтогазоносності.

Регіональний прогноз нафтогазоносності - це процес геологічного дослідження значної території осадового басейну з метою виділення в ньому об'єктів прогнозу регіонального рівня, диференціації їх за ступенем перспективності та нафтогазогеологічного районування.

У процесі регіонального прогнозу вивчаються основні риси геологічної будови певної території й етапи їхнього геотектонічного розвитку, літолого-стратиграфічна характеристика розрізу, гідрогеологічні і геохімічні умови регіону, виявляються нафтогазоперспектнвні комплекси(природні резервуари) та зони можливого нафтогазонагромадження, проводиться кількісна оцінка прогнозних ресурсів за категоріями D| і D2Ta розробляються рекомендації стосовно вибору об'єктів для зонального прогнозу.

Виходячи із закономірностей розміщення в кожному комплексі виявлених покладів нафти і газу, а також з установленням нафтогазопроявів і даних геохімічних досліджень розвитку певних типів геохімічних фацій, виділяють виявлені і передбачувані зони нафтонагромадження.

На наступному етапі якісної оцінки вивчають просторову зміну кожного критерію нафтогазоносності шляхом складання відповідних карт:, тектонічних, структурних, літолого-фаційних. гідрогеологічних, геохімічних та ін. Поєднанням цих карт одержують комплексну карту критеріїв нафтогазоносності, яка є основою для нафтогазогеологічного районування територій, виділення об'єктів прогнозування і зон, що характеризуються різним ступенем перспективності. У процесі диференціації територій виділяють зони:

- явно безперспективні ( об'єкти прогнозування відсутні);

- безперспективні ( об'єкт прогнозування позбавлений або колекторів, або покришок або знаходиться в зоні гіпергенезу чи в інших несприятливих умовах);

- перспективні на нафту (нафтоносні), на газ (газоносні), на нафту і газ (нафтогазоносні).

Зональний прогноз - це диференціація території нафтогазоносної

області або її частини (зона, район, ділянка) за ступенем перспективності продуктивное перспективного) горизонту, літолого - стратиграфічного підкомплексу і (або) нафтогазоносного комплексу (залежно від ступеня вивченості оцінюваної території по площі і розрізу) на основі аналізу вивченої сукупності геологічних критеріїв.

Зональний прогноз займає проміжне положення між регіональним і локальним прогнозами і ґрунтується на результатах регіонального прогнозу. Зональний прогноз є інформаційною базою для виконання локального прогнозу нафтогазоносності.

Об'єктом зонального прогнозу є геологічні тіла в стратиграфічному обсязі, більш значні, ніж одиничний резервуар (наприклад, система, відділ, продуктивний комплекс, ярус), у територіальному - це частини нафтогазоносної області (басейну).

Кінцевою метою зонального прогнозу є забезпечення геологічної основи якісного проведенню стадії виявлення і підготовки об'єктів до

пошукового буріння для переводу ресурсів вуглеводнів категорії D1 + D2 у С3 і D1 (локалізовані).

Основні завдання зонального прогнозу такі:

-прогнозування перспективних і першочергових ділянок проведення детальних геолого - геофізичних робіт для виявлення і підготовки нових об'єктів пошукового буріння:

- вибір базисних горизонтів пошукового буріння:

- забезпечення геологічної основи для локального прогнозу нафтогазоносності підготовлених до пошукового буріння об'єктів.

Першочерговими об'єктами для проведення зонального прогнозу є високоперспективні частини розрізу і території, в межах яких доцільна концентрація геологорозвідувальних робіт.

Локальний прогноз - це оцінка нафтогазоносності за комплексом геологічних ознак об'єкта, локалізованого по площі (антиклінальна структура III порядку, різні типи неантиклінальних пасток) і стратиграфічному розрізу (окремий резервуар нафти і газу).

Локальний прогноз тісно пов'язаний із зональним і виконуються після нього відмінність між ними полягає, по-перше, у масштабах геологічних тіл, для яких виконується прогноз, і. по-друге, у наборах геологічних ознак, які аналізуються.

Для локального прогнозу використовують ознаки, які різко (контрастно) змінюються від точки до точки, в тому числі залежно від розташування локальних структур (наприклад, товщина і колекторні властивості окремих піщаних горизонтів), або які істотно змінюють основні параметри пастки (наприклад, співвідношення товщин напівпокришки (хибної покришки) та амплітуди підняття).

Варто відрізняти ще проміжні за детальністю (між зональними і локальними) прогнозні дослідження, які можна назвати напівлокальним прогнозом (наприклад, прогноз нафтогазоносності локальних піднять для продуктивного комплексу чи прогноз нафтогазоносності якогось горизонту деякої частини НГР або НГП). Такі оцінки, як і зональне прогнозування, передують локальному прогнозу, однак, на відміну від зонального, не є обов'язковою передумовою для його виконання.

Локальний прогноз виконується тільки для об'єктів, розташованих на перспективній території і приурочених до перспективної частини розрізу.

Локальний прогноз досліджуваного об'єкта закінчується кількісною оцінкою перспективних ресурсів нафти і газу (категорія С3), подібно тому як зональний прогноз завершується підрахунком прогнозних

ресурсів. Перспективні ресурси підраховують на основі отриманих за результатами локального прогнозу параметрів: товщини колектору, його ємнісно-фільтраційних властивостей, площі і висоти пастки та ін.

Локальний прогноз виконується для можливих резервуарів нафти і газу в перспективному комплексі, що залягає на технічно доступних для буріння глибинах на площі виявленого локального підняття чи пастки іншого типу.

За методикою УкрДГРІ локальний прогноз складається з таких частин:

- прогнозу колекторів в окремих горизонтах;

- прогнозу флюїдоупорів і хибних покришок;

- прогнозу локальних піднять або пасток інших типів (за відсутності встановлених);

- прогнозу висоти покладів нафти і газу;

- прогнозу фазового стану ВВ;

- прогнозу можливої наявності зон АВПТ;

- кількісної оцінки перспективних (категорії С3) ресурсів нафти і газу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]