Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Usi_pitannya.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

23. Схарактеризуйте термобаричні умови в покладах і родовищах нафти і газу.

Тиск є важливим параметром, який характеризує енергію нафтоносних, газоносних та водоносних пластів.Пластовим називається тиск, який існує в середині порового простору порід і під дією якого перебуває нафта, газ і вода. Вияснення природи пластового тиску в різних геологічних умовах дає ключ до розуміння процесів формування нафтових і газових скупчень та просторового їх розташування. Наявність градієнта тиску між двома ділянками сприяє переміщенню флюїдів в у пластах.

Головними факторами пластових тисків є: а) гідростатичний і гідродинамічний напір вод; б) геостатичний та тектонічний тиск; в) перетоки між пластами; г) вертикальні переміщення порід. Серед другорядних виділяють: а) зміна температури; б) випадіння вторинних цементів; в) розчинення порід; г) хімічні та біохімічні перетворення нафт і газів; д) глибина відкладення осадків; е) осмотичний тиск; є) мінералізація вод та деякі інші.

Тиск створений стовпом рідини носить назву гідростатичного

Р=вgH

Пластові тиски, які підпорядковуються законам гідростатики, називаються нормальними гідростатичними. Якщо невідома густина пластових вод, то для розрахунку приймають рівну 1000 кг/м3, і одержаний таким чином тиск називають умовним гідростатичним тиском.

Геостатичним називається тиск, який створюється вагою вищезалягаючих порід.

Геодинамічним називається тиск, який виникає при горотворних процесах.цей тиск діє відносно короткий час, але може досягти значної величини.

Пластові тиски, які значно відрізняються від гідростатичних називають аномально високими пластовими тисками (АВПТ) чи аномально низькими пластовими тисками (АНПТ).

Закономірності зміни пластових тисків

Спостерігається зростання пластових тисків з глибиною. Ця тенденція зумовлена зростанням геостатичного тиску з глибиною. Це зростання відбувається не зовсім плавно. На давніх платформах спостерігається відповідність пластових тисків нормальним гідростатичним.

Переважна більшість випадків зустрічі аномально високих пластових тисків пов’язана з сучасними геосинклінальними поясами. Зустрічаються в района розріз яких представлений потужними глинистими товщами. Рідше АВПТ зустрічаються під палеоген етичними покришками.

В часі АВПТ не є сталими і при відсутності дії факторів, які підвищують пластовий тиск, поступово зникають.

Температура.

Відомо що температура в земних надрах з глибиною зростає, що зумовлено тепловим потоком який йде від більш прогрітих зон до поверхні. Зростання температури відбувається від шару постійних температур, який знаходиться на глибині до 40 м.

Інтенсивність наростання температури Т з глибиною Н визначається величиною геотермічного градієнта Г

Г=(Т-t)/(H-h)

Температура на глибині H; t – шару сталих температур.

Величина обернена до геотермічного градієнта називається геотермічним ступенем. Багато причин впливає на розподіл температур в надрах. Найважливішою є глибинна будова земної кори. Також впливає теплопровідність гірських порід та флюїдів, як насичують пори порід.

Над нафтогазоносними підняттями геотермічний градієнт і температура пластів вища, ніж на відповідних глибинах піднять, що не містять покладів нафти або газу.

Поки що цьому явищу немає достатньо аргументованого пояснення.

Одже,тиск і температура є важливим параметрами, які характеризують стан та енергію нафти, газу і води в пластах. У природних резервуарах відкритого типу пластовий тиск близький до гідростатичного, і величина його залежить від глибини залягання пласта. В ізольованих резервуарах можуть виникати аномально високі пластові тиски. Головними джерелами їх є геостатичний і геодинамічний тиски, перетоки між пластами, спливання нафти і газу. Частота зустрічі аномально високих тисків з глибиною зростає.

В нафтових і газових покладах великої висоти виникає надлишковий тиск, який зумовлений різницею густини нафти чи газу і води в пласті.

Температура в земних надрах з глибиною зростає. її зміну виражають через геотермічний градієнт. В нафтогазоносних пластах температура переважно не перевищує 200-250°С. Розподіл температур залежить від геологічної будови, теплопровідності порід і рідин та газів, що їх насичують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]