Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.49 Кб
Скачать
  1. Податкова перевірка, як одна з форм податкового контролю. Класифікація та порядок проведення податкових перевірок

Податкова перевірка – є найефективнішим етапом проведення податкового контролю, адже саме підчас проведення перевірок виявляються факти ухилення від оподаткування. Проведення перевірки досить дорога процедура, що потребує залучення найкваліфікованіших працівників контролюючих органів, значного часу та певним законом відвертає платника від основної діяльності.

Прийняття Податкового кодексу передбачає також і введення нової системи правового регулювання податкових перевірок. Податковим кодексом України визначено перелік контролюючих органів, види податкових перевірок та порядок їх проведення. Зокрема статтею 41 податкового кодексу визначено, що в Україні контролюючими органами є:

    • Органи податкової служби – щодо податків, які справляються до бюджету та державних цільових фондів;

    • Митні органи – щодо мита, акцизного збору, ПДВ, які справляються при перетині митного кордону.

Органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні органу державної податкової служби виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків. Матеріали камеральної перевірки оформляються актом та використовуються для проведення наступних податкових перевірок.

Документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства.

Комплексна документальна перевірка охоплює питання правильності обчислення й сплати всіх видів податків і зборів, обов’язкових платежів на підставі вивчення діяльності платників податків щодо дотримання ними основ податкового та валютного законодавства, правильності розрахунків з бюджетами всіх рівнів, достовірності ведення бухгалтерського обліку, складання звіту.

Комплексні перевірки, як правило, бувають плановими виїзними. Документальна планова перевірка проводиться відповідно до плану-графіка перевірок

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби.

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім  не частіше ніж раз на два календарних роки, високим  не частіше одного разу на календарний рік.

Порядок формування та затвердження плану-графіка, перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлюються центральним органом державної податкової служби.

Про проведення документальної планової перевірки керівником органу державної податкової служби приймається рішення, яке оформлюється наказом.

Право на проведення документальної планової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення зазначеної перевірки вручено письмове повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

Документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи органу державної податкової служби і проводиться за наявності хоча б однієї з обставин:

- за наслідками перевірок інших платників податків виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства;

- платником податків не подано в установлений законом строк податкову декларацію або розрахунки;

- виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на письмовий запит органу державної податкової служби протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту;

- платником податків подано в установленому порядку органу державної податкової служби заперечення до акта перевірки або скаргу на прийняте за її результатами податкове повідомлення-рішення,

- розпочато процедуру реорганізації юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи  підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків;

- платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень;

Про проведення документальної позапланової перевірки керівник органу державної податкової служби приймає рішення, яке оформлюється наказом.

Документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об’єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка.

Документальною невиїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні органу державної податкової служби. Також позапланові перевірки можна поділити на рівночасні інформативні та зустрічні.

Рівночасна перевірка, як правило, проводиться за спеціальним рішенням податкових органів.

Рівночасній перевірці підлягають:

  • підприємства, які відносяться до складу однієї системи підпорядкування, або за галузевим призначенням;

  • підприємства, які займаються аналогічними видами діяльності;

  • структурні підрозділи головного підприємства;

  • підприємства-партнери в господарських стосунках.

Зустрічна перевірка проводиться на підприємстві, що є партнером раніше перевіреного (або того, що перевірялось одночасно) суб’єктом підприємницької діяльності з метою з’ясування реальних обставин здійснення певної операційної повноти оприбуткування отриманої нею продукції або виручки від її реалізації за допомогою зіставлення відповідних даних обліку обох підприємств.

Зустрічні перевірки проводять контролюючі органи в міру виникнення необхідності їх здійснення, тобто в основному є позаплановим.

Фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності. Така перевірка здійснюється органом державної податкової служби щодо дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, у тому числі свідоцтв про державну реєстрацію, виробництва та обігу підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). Фактична перевірка повинна проводитись за окремими планами Державної податкової служби в складі не менше двох посадових осіб.

Проведення фактичної перевірки розпочинається з фіксації службовою особою податкової служби факту закупівлі споживачем товару, або з негласної контрольної закупки товару.

Підрозділи податкової служби, що беруть участь у перевірці, оформляють результати довідками з окремих питань програми перевірки. Довідки використовуються при складанні акту перевірки. Складання акту за результатами перевірки є заключним етапом планування контрольно-перевірочного процесу.Акт про результати перевірки складається податковим аудитором і повинен містити систематизований виклад виявлених у ході перевірки фактів порушень. Після розгляду і підписання матеріалів перевірки, посадова особа, яка очолювала перевірку, готує рішення, про обов’язок платника податків сплатити донараховану суму податків, зборів, застосування штрафних санкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]