Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.49 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність та завдання податкової політики, визначте критерії її побудови.

Податкова політика - це діяльність держави у сфері встановлення, правового регламентування, та організації справляння податків та податкових платежів у централізовані фонди грошових ресурсів держави. Формуючи податкову політику держава шляхом збільшення, або скорочення маси податкових надходжень, зміни форм оподаткування, та податкових ставок, звільнення від оподаткування окремих халузей виробництва, може сприяти зростанню чи спаданню господарської активності, створення умов для розвитку пріорітетних галузей економіки.

Податкова політика направлена на вирішення поставлених завдань, серед яких виділяють короткострокові (поповнення державного бюджету, його збалансованість, стимулювання інвестиційної діяльності) та довгострокові (економічне зростання, максимальний рівень зайнятості і благополуччя населення).

Із проголошенням незалежності Україна стала на шлях самостійного розвитку з метою побудови ефективної соціально орієнтованої ринкової економіки. Це був період становлення податкової системи в основу якої покладено класичну схему податків характерну для країн з розвинутою ринковою економікою. Застосування такої класичної системи в умовах перехідного періоду України призвело до виникнення низки суттєвих проблем:

— збільшується кількість збиткових підприємств;

— зростає безробіття;

— ускладнюється соціальне — економічна ситуація в країні.

Зумовлюється це тим, що акцент у податковій політиці зроблено на фіскальній функції, а її регулююча та стимулююча роль фактично зведена нанівець. Тому проблема побудови ефективної податкової системи залишилась однією з найактуальніших у процесі становлення ринкових відносин і закладання підвалин для економічного зростання України.

Податкова політика направлена на вирішення поставлених перед суспільством завдань, серед яких виділяють довгострокові і короткострокові. Перед урядами розви­нутих країн постають такі довгострокові цілі: економічне зростання, максимальний рівень зайнятості і благополуччя населення. Короткостроковими цілями відносно податкової політики можуть бути поповнення державного бюджету, його збалансованість на певному рівні відносно до внутрішнього валового продукту, стимулювання інвестиційної діяльності.

Важливою характеристикою податкової політики є рівень податкового навантаження (тиску) на платників.

На макрорівні тиск визначається як відношення податкових надходжень у бюджет до ВВП.

На мікрорівні податкове навантаження визначається як відношення податкових виплат підприємства до отриманого прибутку.

Податкове навантаження показує, яка частина виробленого суспільного продукту перерозподіляється через бюджет.

Сьогодні в Україні альтернативи зниженню податкового тягара не має. На шляху реалізації податкової політики стоять наступні проблеми:

  • наявність державного боргу;

  • дефіцит бюджету;

  • великі обсяги загальнодержавного споживання.

При аналізі под. політики велику увагу приділяють структурі оподаткування. В країнах з низькими доходами структура оподаткування виглядає так:

  • більшу частку поступлень складають податки на споживання та зовнішньо-торговельні операції(70%), причому лише частка імпортного мита більше 40%.

  • внутрішні прибуткові податки є незначними(25%), причому юридичні особи оподатковуються в більшій мірі ніж фізичні.

У промислово розвинутих країнах основним джерелом є податки з приватних осіб, і податки, які утримуються відповідно до програми соц.. страх

Важливою умовою ефективності податкової політики є її стабільність та передбачуваність, що забезпечує високий рівень роботи податкової служби.

Саме через податкову політику держави відбувається становлення і розвиток податкової системи держави. Основними критеріями побудови податкової політики є:

- критерій фіскальної достатності передбачає що проводячи податкову політику необхідно забезпечити таку величину податкових надходжень, яка була б достатньою для виконання державою своїх функцій, та фінансування передбачених бюджетом видатків;

- критерій економічної ефективності передбачає врахування не тільки інтересів держави, а і економічних суб’єктів. Чим вищий рівень оподаткування в країні тим менше доходів залишається у суб’єктів господарювання, і менше коштів залишається на розширене відтворення, та інвестування, що також негативно впливає на розвиток економіки.

- критерій соціальної справедливості передбачає що податки повинні сплачуватись пропорційно доходів податкоплатників, та сплачені податки повинні повертатись нам у вигляді суспільних благ ( охорона здоров`я, освіта, національна безпека, інше )

- критерій стабільності передбачає незмінність законодавства щодо справляння податків на протязі певного періоду. Нові правила оподаткування чи введення в дію податків не може відбуватись протягом бюджетного року, тільки з початку нового року за умови що певний закон прийнятий за 6 місяців до початку бюджетного року.

- критерій гнучкості передбачає що податкова політика повинна бути гнучкою відповідно до економічного стану країни , щоб за допомогою фіскальної політики урегулювати певні економічні процеси (знизити рівень інфляції підвищити економічну активність, наповнити бюджет ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]