Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.49 Кб
Скачать
  1. Розкрийте економічну сутність та фіскальне значення податку на додану вартість. Визначте основні елементи справляння пдв.

ПДВ – є непрямим податком, формою універсальних акцизів, який включається в ціну товарів робіт, послуг і сплачується безпосередньо споживачами товарів. ПДВ був запроваджений в Україні в 1992 році, і разом з акцизним збором замінив податок з обороту і податок з продажів. Доцільно зазначити, що роль податку на додану вар­тість проявляється через його фіскальну функцію, тобто мобілізацію колосальних фінансових ресурсів до дер­жавного бюджету України

Податок на додану вартість має високу ефективність із фіскальної точки зору, оскільки споживання є більш сталою величиною, на відміну від доходів чи прибутку. Широка база оподаткування, яка включає не тільки товари, але й роботи і послуги, забезпечує надійність і стабільність бюджетних надходжень, оскільки зміна в уподобаннях споживачів не відображається на зменшенні доходів бюджету (що є проблемою для податків на споживання з обмеженим переліком оподатковуваних товарів). Універсальні ставки полегшують як обчислення податку для його платників, так і контроль податкових органів за правильністю сплати останнього, а крім того, забезпечують нейтральний вплив на процеси ринкового ціноутворення. Стягнення ПДВ на всіх етапах руху товарів, робіт, послуг має наслідком рівномірний розподіл податкового тягаря між усіма суб’єктами підприємницької діяльності. Крім того, відсутнім є кумулятивний ефект в ціноутворенні, коли податок нараховується на податок. Від податку на додану вартість набагато важче ухилитись в порівнянні з прибутковими податками, оскільки база оподаткування підраховується набагато простіше, а його стягнення на всіх етапах реалізації вводить механізм автоматичного контролю за правильністю нарахування суми податку на попередній стадії реалізації.

Недоліками ПДВ є значний його вплив на загальний рівень цін та регресивність, особливо щодо малозабезпечених верств населення.

Характерною рисою ПДВ є те, що не вся сума, виходячи з оборотів сплачується до бюджету, а лише різниця між нарахованою сумою та сумою ПДВ, яка оплачена при купівлі сировини, матеріалів, товарів.

Специфіка нарахування та сплати ПДВ в тому, що дана форма універсального акцизу нараховується та спла­чується на кожному етапі руху товару від виробника до споживача.

Характерною рисою сплати ПДВ до бюджету в Україні є те, що не вся нарахована сума, виходячи з оборотів з реалізації, сплачується до бюджету, а лише різниця між нарахованою сумою і сумою ПДВ, яка оплачена конкретним платником при купівлі сировини, матеріа­лів, товарів. Це забезпечує оподаткування не всіх оборо­тів, а лише величини вартості, що додається до мате­ріальних затрат та закупівельних цін..

Платником ПДВ в Україні є:

а) особа, яка здійснює господарську діяльність та реєструється за своїм добровільним рішенням як платник цього податку;

б) підлягає обов'язковій реєстрації як платник цього податку, коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг) протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300 000 гривень .;

в) імпортує товари (супутні послуги) в обсягах, що підлягають оподаткуванню цим податком

  • особа, яка на митній території надає послуги з транзиту пасажирів або вантажів через митну територію України;

  • особа, яка відповідальна за внесення податку на залізничному транспорті;

  • особа, яка надає послуги зв`язку

ПДВ в Україні розраховується за двома ставками:

- базова ставка – 20% бази оподаткування. З 2014 року ставка становитиме 17% Податок додається до ціни товарів

-нульова ставка. Дає право на відшкодування сум податкового кредиту. За нульовою ставкою оподат ковуються операції щодо:

- подаж товарів вивезених за межі митної території

- продаж товарів призначених для використання за межами митної території

- надання транспортних послуг з перевезення пасажирів та вантажів за межі митної території

- продаж переробним підприємствам молока, м`яса сільськогосподарськими товаровиробниками

- продаж товарів громадським організаціям інвалідів

До об’єктів оподаткування ПДВ відносять операції платників податків

  • продажу товарів (робіт, послуг);

  • ввезення товарів на митне територію;

  • вивезення товарів з митної території;

Механізм нарахування ПДВ побудований на визна­ченні податкової бази.

База оподаткування операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або ре­гульованими цінами з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються в ціну товарів (робіт, послуг).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]