Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.49 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність та необхідність податкового контролю. Визначте основні етапи проведення податкового контролю.

Державний податковий контроль – є суттєвим елементом державного регулювання економіки, й обов’язковою умовою ефективного функціонування податкової системи та економіки країни в цілому.

У податковому кодексі визначено що податковий контроль  це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства.

Податковим кодексом також визначений перелік контролюючих органів, це органи податкової та митної служби.

Податковий контроль у податковому процесі необхідний на всіх його стадіях управління – від обґрунтування системи оподаткування, до правильного обчислення і своєчасності сплати податків.

У наявності податкового контролю зацікавлено все суспільство, оскільки платник податків має бути обізнаний у тому, скільки мобілізується коштів з його доходів і яка в цьому необхідність, оскільки введення справлення податків суттєво впливає на економічну ситуацію і суспільний добробут в державі.

Податковий контроль, як засіб підвищення ефективності роботи податкового механізму в організації економіки ґрунтується на таких основних принципах:

  • законності - передбачає перевірку дотримання законів та інших нормативно-правових актів податкового характеру;

  • повнота – податковий контроль повинен охоплювати всі сфери господарської діяльності та супроводжувати процес сплати податків на всіх етапах;

  • компетентність – працівники контролюючих органів повинні знати податкове законодавство і використовувати знання для ефективного здійснення контролю;

  • своєчасність – тобто проводитись своєчасно, що підвищить ефективність податкового контролю;

  • результативність – контроль не може обмежуватись виявлення фактичного стану справ, а повинен супроводжуватись конкретними заходами по усуненню недоліків.

Організаційна структура контролю включає такі елементи: нормативно-правову базу, органи контролю, джерела інформації, форми і методи здійснення, а також основні етапи і процедуру проведення.

Податковий контроль, як і інші види державного контролю здійснюється відповідно до законодавства України.

Для здійснення податкового контролю використовують наступні джерела інформації:

  1. Документальні – вивчаючи первинні облікові документи, регістри обліку, облікову та фінансову звітність, фахівці перевіряють достовірність господарських операцій, податкових розрахунків та відповідність їх чинному законодавству.

  2. Фактичні – фахівці з’ясовують кількісний та якісний склад майна та зобов’язань служби податкового контролю, які пов’язані із формуванням об’єктів оподаткування.

Сутність податкового контролю проявляється у функціях які він виконує.

Зокрема можна виділити такі функції контролю:

  • профілактична – полягає у виявленні фактів порушень податкового законодавства та сприянні ліквідації явищ недотримання вимог законодавства;

  • інформаційна –– полягає в тому, що одержана під час контролю інформація є підставою для прийняття адекватних рішень і проведення корегуючих дій;

  • мобілізуюча –– забезпечує надходження до бюджету за рахунок сум до нарахувань, застосування штрафних санкцій.

Податковий контроль повинен здійснюватись на всіх стадіях процесу справляння податків, починаючи від взяття на облік платника, і закінчуючи податковими перевірками.

Основними етапами податкового контролю є:

  • взяття платників на податковий облік. На цьому етапі визначається своєчасність постановки на податковий облік, а також проводиться звірка з органами державної реєстрації чи всі зареєстровані суб’єкти господарювання стали на податковий облік;

Організація обліку платників податків передбачає проведення таких процедур:

- прийом документів від платника податків;

- взяття на облік;

- формування облікової справи;

- ведення банку даних та реєстрів плати;

- ведення журналів обліку платників податків;

- видача документів, що підтверджують перебування на податковому обліку;

- підтримку облікових даних в належному стані;

- звірка з органами державної реєстрації та виявлення платників, що ухиляються від сплати податків

  • здійснення обліку податкових надходжень. Тут визначається чи своєчасно і у повному обсязі сплачені податки чи своєчасно подана податкова звітність.

  • Проведення податкових перевірок платників податків(документальних, фактичних, камеральних) щодо правильності та повноти нарахування та сплати податкових зобов’язань.

  • Проведення контролю за виконанням результатів перевірок.

  • Проведення масово-розяснювальної роботи, щодо усунення невмисних порушень податкового законодавства, роз’яснення окремих норм законів, проведення лекцій на податкову тематику для підвищення податкової культури платників податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]