Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.49 Кб
Скачать
  1. Пільгові ставки використовуються до товарів, які по­ходять:

— з країн, що користуються в Україні режимом найбіль­шого сприяння (Австрії, Великобританії, Італії, США, Німеччини, Франції та ін.);

— з країн, що розвиваються (за винятком товарних груп, за якими застосовуються преференційні ставки).

  1. Повні (загальні) ставки застосовуються до інших то­варів і предметів.

Вивізне мито є одним із інструментів структури екс­порту. Ставки вивізного мита затверджуються Кабінетом Міністрів України.

На відміну від більшості податків мито розраховують не самі платники, а органи митної служби. Нарахування мита на товари та інші предмети, що підлягають митно­му обкладенню, провадиться на базі їхньої митної вартос­ті, тобто піни, яка фактично сплачена або підлягає сплаті за них на момент перетину митного кордону України.

Нараховані суми мита обов'язково записуються у ван­тажній митній декларації і підлягають сплаті платником з поточного рахунку (коли перетин кордону не дозволя­ється без сплати мита) або шляхом виписки векселів (якщо імпорт або експорт дозволяється з відстрочкою платежу до 90 днів).

  1. Розкрийте сутність податку з доходів фізичних осіб. Визначте його фіскальне значення, платників, об’єкт оподаткування та ставки.

Податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) є прямим податком, який стягується безпосередньо з доходів фізичної особи. ПДФО введений в дію Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» з 1 січня 2004 року

В економічно розвинутих країнах від відіграє суттєву роль у формуванні доходів бюджету. В Україні. в останні роки бюджетне значення податку з доходів фізичних осіб в нашій державі постійно зростає/ До переваг цього податку відносять його соціальну справедливість, оскільки він ставить рівень оподаткування в пряму залежність від обсягу доходу платників. Крім того, за допомогою пільг в оподаткуванні можна зменшувати податковий тягар для малозабезпечених верств населення і посилювати для осіб з високими доходами. З фіскальної точки зору цей податок є нестабільним джерелом формування доходів бюджету, оскільки циклічні коливання економіки істотно впливають на базу оподаткування цим податком – доходи фізичних осіб. Крім того, розподіл податкових надходжень є нерівномірним по різних регіонах і залежить від розвитку промислового виробництва. Недоліком цього податку є також значні можливості для платників в заниженні оподатковуваного доходу і в ухиленні від сплати податку. Особливо це стосується оподаткування доходів від підприємницької діяльності

Платниками податку є:

— резиденти, які отримують як доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи;

— нерезиденти, які отримують доходи з джерелом їх походження з території України.

- податкові агенти

Об'єктом оподаткування є:

— загальний місячний оподатковуваний дохід;

— чистий річний оподатковуваний дохід, який визначаєть­ся шляхом зменшення загального річного оподатковува­ного доходу на суму податкової знижки такого звітного року;

— доходи, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті та не включаються до складу загального опо­датковуваного доходу згідно з цим Законом.

При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати, об'єкт оподаткування визначається як нарахована сума такої заробітної плати, зменшена на суму збору до Пен­сійного фонду України чи внесків до фондів загальнообо- в'язкового соціального страхування.

Загальний оподатковуваний дохід — будь-які до­ходи, що підлягають оподаткуванню, нараховані на користь платника податку протягом звіт­ного податкового періоду. Він складається з доходів, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх нараху­ванні (виплаті), доходів, які підлягають оподаткуванню у складі загального річного оподатковуваного доходу, а також доходів, які оподатковуються за наслідками інших податкових періодів, визначених цим Законом.

Загальний оподатковуваний дохід поділяється на за­гальний місячний оподатковуваний дохід та загальний річний оподатковуваний дохід. Якщо фізична особа уперше отримує оподатко­вувані доходи всередині податкового періоду, то перший податковий період розпочинається з дня отримання таких доходів.

Загальний річний оподатковуваний дохід склада­ється з суми місячних оподатковуваних доходів звіт­ного року, а також оподатковуваних доходів, отриманих платником податку у попередні роки та виявлених у звітному році.

До складу загального місячного оподатковуваного доходу включаються:

— доходи у вигляді заробітної плати,

— сума (вартість) подарунків у межах, що підлягають оподаткуванню;

— дохід від надання майна в оренду

— доходи у вигляді процентів, диві­дендів та роялті, виграшів, призів;

— інвестиційний прибуток від здійснення платником подат­ку операцій з цінними

— доходи у вигляді вартості успадкованого майна

— інші доходи згідно із Законом.

До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

— суми державної адресної допомоги, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій, винагород та страхо­вих виплат,

—виграші у державну лотерею;

— аліменти;

— сума відшкодування платнику податку надміру сплаче­них ним податків, а також бюджетного відшкодування при застосуванні права на податковий кредит;

— сума стипендії, яка виплачується з бюджету учню, сту­денту,

Ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, одержаних у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.

Ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування щодо доходу, нарахованого як процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, та доходи у вигляді дивідендів;

Ставка податку становить 30% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) на користь резидентів або нерезидентів.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою, 5%

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, 5%

Під час продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою 1 відсоток.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок,.

Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету.

Якщо згідно з нормами цього розділу окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податку та подати річну декларацію з цього податку.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]