Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.49 Кб
Скачать
  1. Визначте порядок взяття на податковий облік платників податків фізичних та юридичних осіб.

Податковим кодексом передбачено, що облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків.

Взяттю на облік або реєстрації в органах державної податкової служби підлягають всі платники податків.

Платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб.

Юридичні особи у 10-ти денний термін після реєстрації зобовязані звернутися до податкової інспекції за своїм місцезнаходженням для того, щоб стати на податковий облік. Юридичні особи, які здійснюватимуть діяльність з торгівлі за готівкові кошти, надаватимуть послуги, пов'язані з транзитом пасажирів або вантажів через митну територію України зобов'язані також зареєструватися платниками ПДВ. Неприбуткові установи й організації повинні до початку своєї діяльності стати на облік у органах державної податкової як неприбуткові.

Для того, щоб стати на облік, платники податків — юридичні особи подають в органи державної податкової служби за своїм місцем знаходження такі документи:

1) заяву за формою №1-ОПП;

2) завірені в нотаріальному порядку копії статуту, установ¬чих договорів з відміткою органу, що здійснив держав¬ну реєстрацію;

3) копію положення (для бюджетних установ, благодійних організацій);

4) копію свідоцтва про державну реєстрацію;

5) копію довідки про включення до ЄДПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом.

Вищезазначені документи подає особисто власник, засновник або уповноважена ним особа. Документи приймаються лише при наявності паспорта особи, яка подає документи, довідок про присвоєння ідентифікаційного. Заяви приймають відділи обліку та реєструють у загальному відділі (канцелярії). Перевірку паспортних даних та встанов¬лення місцезнаходження платника податків виконують підрозділи податкової міліції.

Взяття на облік платника податків — юридичної особи здійснюється податковою інспекцією протягом двох робочих днів після надходження заяви при наявності всіх поданих документів. Дані заяви про взяття на облік заносяться до районного рівня Єдиного банку даних про платників податків юридичних осіб.

Після взяття платника податків на облік орган державної податкової служби ставить на примірнику статуту (положенні) платника податків від¬мітку (штамп) про взяття його на податковий облік за підписом відповідальної особи і видає йому довідку про взяття на облік платника податків.

Платник податків зобов'язаний протягом трьох робо¬чих днів з дня відкриття (включаючи день операції) особисто подати або надіслати поштою (з повідомленням про вручення) на адресу органу державної податкової служби, в якому він перебуває на обліку, повідомлення про відкриття рахунків в установах банків, які повинні зберігатися в особовій справі платника.

Підрозділи обліку платників податків після взяття на облік платника податків формують його облікову справу (реєстраційну частину) з переліку документів, яка зберігається до ліквідації платника податків або зняття його з обліку в одному органі державної подат¬кової служби і взяття на облік в іншому, тобто у випад¬ку зміни місцезнаходження платника податків (зі зміною адміністративного району), у підрозділі обліку юридич¬них осіб.

Фізична особа — суб'єкт підприємницької діяльності після одержання свідоцтва про державну реєстрацію повинна в 10-ти денний термін звернутися до органу дер¬жавної податкової служби за місцем проживання для того, щоб стати взяття на податковий облік, з такими документами:

— заява за ф. №5-ОПП;

— копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта під¬приємницької діяльності — фізичної особи;

— документ, що засвідчує особу (паспорт).

Працівники підрозділів з обліку платників податків перевіряють подані документи, дані заяви за ф. №5-ОПП заносяться до Реєстру фізичних осіб.

Фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, що підпадають під визначення платників податку на додану вартість згідно зі статтею 2 Закону України "Про податок на додану вартість", зобов'язані зареєстру¬ватися як платники такого податку.

Після взяття платника податків на облік в органи державної податкової служби видають йому довідку за ф. №4-ОПП, яка підтверджує його перебування на податковому обліку

Довідка про взяття на облік платника податків надсилається (видається) фізичній особі  підприємцю або особі, яка здійснює незалежну професійну діяльність, наступного робочого дня з дня взяття на облік.

Платник податків зобов'язаний протягом трьох робо¬чих днів з дня відкриття/закриття рахунку (включаючи день відкриття) подати особисто або надіслати поштою, з повідомленням про вручення, на адресу органу дер¬жавної податкової служби, в якому він перебуває на обліку, повідомлення про відкриття поточних рахунків в установах банків. Підрозділ з питань оподаткування фізичних осіб вносить інформацію про відкриті рахунки платників податків до Реєстру фізичних осіб.

Підрозділ обліку платників податків після взяття платника податків на облік формує його облікову справу, яка зберігається до ліквідації платника податків або зняття його з обліку в одному органі державної податко¬вої служби і взяття на облік в іншому, тобто у випадку зміни місця проживання платника податків (із зміною адміністративного районуРеєстраційна і звіт¬на частина облікової справи зберігається в підрозділі з питань оподаткування фізичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]