Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.49 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність акцизного податку як форми специфічних акцизів. Визначте елементи справляння акцизного податку, та терміни сплати його до бюджету.

Акцизний податокє одним з непрямих податків, який включається в ціни товарів і сплачується в кінцевому рахунку покупцем, а не виробником товарів. Його відносять до категорії специфічних акцизів, тобто стягнення податку провадиться за диференційованими по окремих групах товарів ставками. Акцизний податокбув введений на Україні в 1992 році. Його введення переслідувало мету збільшити доходи бюджету за рахунок оподаткування високорентабельних товарів непершої необхідності, які споживаються здебільшого населенням з рівнем доходів вище середнього.

На відміну від податку на додану вартість, акцизним податком оподатковуються виключно товари і не оподатковуються роботи і послуги. Кожна група підакцизних товарів має визначену ставку, в той час як ПДВ стягується за універсальною ставкою. Акцизний податок менше впливає на загальний рівень цін в країні, оскільки перелік підакцизних товарів є досить незначним. З цієї ж причини і його фіскальне значення набагато нижче, ніж у ПДВ. Однак, він має великий вплив на структуру споживання. Адже нерівномірне і досить значне підвищення цін при стягненні акцизного податкузменшує обсяг споживання в кількісному виразі. Цю властивість держава використовує, зокрема, для обмеження споживання алкогольних і тютюнових виробів. Акцизний податок сплачується лише один раз, в той час як ПДВ - на всіх етапах руху товарів.

Товари, які обкладаються акцизним збором носять назву підакцизних товарів. Перелік оподатковуваної акцизом продукції формується відповідно до визна­чених цілями, серед яких, окрім фіскальної, можна виділити наступні:

— необхідність перерозподілу надвеликих доходів від вироб­ництва і реалізації окремих видів продукції (наприклад, алкогольних напоїв, окремих видів мінеральної сировини);

— необхідність обмеження виробництва і споживання "соці­альне небезпечних" товарів, використання яких приносить шкоду здоров'ю людини і стану навколишнього середо­вища. У зв'язку з цим традиційними підакцизними това­рами виступають алкогольні напої і тютюнові вироби. У деяких країнах застосовується так званий "екологічний акциз" (наприклад, акциз на хімікати фреонового типу — в США);

— необхідність перерозподілу доходів високооплачуваних верств населення шляхом встановлення акцизу на так звані "предмети розкошів", попит на які малоеластич-ний за ціною. У світовій практиці в цю категорію тра­диційно входять яхти, мотоцикли, легкові автомобілі, а також ювелірні вироби.

В сучасних умовах перелік підакцизної продукції, який діє у вітчизняній податковій системі, в цілому відповідає класичним принципам акцизного оподатку­вання, включаючи в себе:

— "соціальне небезпечні" товари: усі види спиртової і алко­гольної продукції, широкий асортимент тютюнових виробів (курильний тютюн, сигарили, цигарки);

— "предмети розкошів" — мотоцикли, легкові автомобілі визначеної потужності);

— деякі види мінеральної сировини і продукти їх перероб­ки (деякі види пально-мастильних матеріалів).

Сьогодні в Україні підакцизними товарами висту­пають:

— алкогольні напої;

— спирт етиловий;

— тютюнові вироби;

— транспортні засоби;

— пиво солодове;

— бензини, дистиляти, паливо.

Перелік підакцизних товарів і ставки акцизного податкувстановлюються Кабінетом Міністрів України.

Платниками акцизного податку є всі суб’єкти підприємницької діяльності, які виробляють або імпортують підакцизні товари, а також фізичні особи, які ввозять (пересилають) підакцизні речі на митну територію України.

Обєктом оподаткування акцизним податком є обороти з реалізації підакцизних товарів вироблених в Україні, аба митна вартість імпортованих товарів.

Використовують такі ставки акцизного податку:

- у процентах до обороту з продажу;

- у твердих сумах з одиниці реалізованого товару;

- змішані тобто поєднання двох попередніх ставок.

Платники акцизного податку подають щомісячно не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітнім, до органів ДПС Розрахунок акцизного збору. Дані наведені у розрахунку повинні підтверджуватись документами, даними бухгалтерського обліку.

При імпорті підакцизних товарів акцизний податок сплачується одночасно зі сплатою митних платежів.

Суми акцизного податку із ввезених на територію Украї­ни товарів зараховуються до державного бюджету, а з товарів, вироблених в Україні, — до місцевого бюд­жету за місцем виробництва їх і до державного бюдже­ту у співвідношеннях, встановлених Верховною Радою України.

Контроль за своєчасністю сплати акцизного податку здійснюють органи ДПС, які організовують роботу щодо виготовлення марок акцизного податку, контролюють своєчасність подання платниками розрахунків акцизного збору, ведуть облік надходжень акцизного податкудо відповідного бюджету, здійснюють реєстрацію імпортерів. Видають посвідчення на право ввезення в Україну підакцизних товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]