Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системи та методи прийняття рішень. Курс лекцій...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
563.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра прикладної математики, інформатики

та математичного моделювання

СИСТЕМИ ТА МЕТОДИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ

КУРС ЛЕКЦІЙ

для студентів бакалавратури спеціальності “Прикладна математика”

Полтава 2003

Системи та методи прийняття рішень. Курс лекцій для студентів бакалавратури спеціальності 6.080200 – "Прикладна математика" всіх форм навчання / Полтава: ПолтНТУ, 2003. – 50 с.

Укладачі: О.О.Ємець, доктор фіз.-мат. наук, проф.;

В.В.Наконечний, кандидат фіз.-мат. наук, доцент;

Н.Г.Романова, ст. викладач

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри прикладної математики, інформатики та математичного моделювання О.О.Ємець, доктор фіз.-мат. наук, професор

Затверджено радою університету

протокол № __ від ____ 2003 р.

Редактор Н.В. Жигилій

Коректор Н.О. Янкевич

  • О.О. Ємець, В.В. Наконечний,

Н.Г. Романова, 2003

Підписано до друку __.__.2003. Формат 60х84\16.

Папір офсетний. Гарнітура „Times New Roman”. Ум.-друк. арк. 6,54.

Тираж ____ примірників.

Редакційно-видавничий відділ ПолтНТУ.

314006, м. Полтава, проспект Першотравневий, 24

Лекція 1. Основні поняття і визначення теорії прийняття рішень

Під прийняттям рішень у цьому курсі будемо розуміти особливий процес людської діяльності, направлений на вибір найкращого варіанта дій.

1. Люди, які приймають рішення

Словосполучення “прийняття рішень” у наш час використовується досить широко. Говорять, що найкращий варіант рішення може бути одержаний шляхом математичних розрахунків, і є випадки, коли це можливо. Говорять про комп’ютери чи роботи, які приймають рішення, і такі твердження також не безпідставні. В даному курсі ми розглядаємо задачі прийняття рішень людиною.

Як в житті окремої людини, так і в повсякденній діяльності організацій прийняття рішень є важливим етапом, який визначає майбутнє. Людина вибирає професію, друзів, партнера по шлюбу, роботу, дім і багато іншого, причому історія її життя є послідовністю вдалих або невдалих рішень. Правителі країн, президенти, прем’єр-міністри, королі, царі вирішують, із ким співробітничати і з ким воювати, чи проводити реформи, забороняти чи дозволяти, страчувати чи милувати. Ці рішення складають основний зміст підручників з історії.

Для переважної більшості людських рішень неможливо точно розрахувати та оцінити наслідки. Можна лише припускати, що певний варіант рішення приведе до найкращого результату. Проте таке припущення може виявитися помилковим, тому що ніхто не може заглянути в майбутнє і знати все напевне.

Тому людські рішення є виключно важливим для практики і цікавим для науки об’єктом дослідження. Поступаючись комп’ютеру в швидкості і точності обчислень, людина, проте, володіє унікальними вміннями швидко оцінювати обстановку, виділяти головне і відкидати другорядне, співвідносити суперечливі оцінки, поповнювати невизначеність своїми здогадами. Ці цінні якості рятували людей протягом усієї історії людства. Як людина приймає рішення, чому одні досягають успіхів там, де інші зазнають невдач, ­– в усьому цьому слід розібратися. Сучасні знання про людину, яка робить вибір, і засоби, які можуть їй допомогти в цьому, розглядаються в даному курсі.