Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системи та методи прийняття рішень. Курс лекцій...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
563.72 Кб
Скачать

2. Люди та їх роль у процесі прийняття рішень

У процесі прийняття рішень люди можуть відігравати різні ролі. Будемо називати людину, яка фактично здійснює вибір найкращого варіанта дій, особою, котра приймає рішення (ОПР). Поряд з ОПР слід виділити як окрему особу володаря проблеми – людину, яка, на думку оточуючих, повинна її вирішувати і несе відповідальність за прийняті рішення. Але далеко не завжди означає, що володар проблеми являється також і ОПР. Звичайно, вона може бути такою – історія дає нам численні приклади суміщення цих ролей. Але бувають ситуації, коли володар проблеми є лише одним із декількох людей, які беруть участь у її вирішенні. ОПР може бути головою колективного органу, який приймає рішення і який змушений іти на компроміси, щоб досягти певної згоди.

Іноді особи ОПР і володаря проблеми є різними людьми. Ми всі знаємо сім’ї, в яких номінальний голова сім’ї нічого не вирішує. Точно таким же чином деякі керівники намагаються перекласти на інших прийняття рішень: директор фірми покладається на свого заступника, а президенти підписують підготовлені іншими (й іноді суперечливі) розпорядження. Таким чином, володар проблеми й ОПР можуть бути як однією особою, так і різними.

Третьою роллю, яку може грати людина в процесі прийняття рішень, є роль керівника або учасника активної групи – групи людей, які мають спільні інтереси і які стараються здійснити вплив на процес вибору та його результат. Так, намагаючись вплинути на економічну політику країни, одні активні групи організовують страйки, інші – галасливу кампанію підтримки уряду в пресі, треті виділяють засоби для підтримки уряду – дають позики.

Людина здійснює відповідальний вибір, перебуваючи в ролі виборця, який повинен вирішити, за яку особу або політичну партію голосувати. При цьому виборець є одним із багатьох учасників прийняття колективного рішення.

Якщо рішення приймаються малою групою, члени якої формально мають однакові права (журі, комісія), то людина є членом групи, яка ухвалює рішення. Головне в діяльності такої групи – досягнення згоди під час вироблення спільних рішень. У процесі прийняття рішень людина може виступати в ролі експерта, тобто професіонала в тій чи іншій галузі, до якого звертаються за оцінками і рекомендаціями всі люди, включені в цей процес. Так, під час перебудови організації ОПР звертається за порадою до досвідченого адміністратора. Експерти можуть допомогти бізнесмену в оцінці економічної ефективності випуску нової продукції тощо.

Під час прийняття складних (звичайно стратегічних) рішень в їх підготовці іноді бере участь консультант із прийняття рішень. Його роль зводиться до розумної організації процесу прийняття рішень: допомога ОПР і володарю проблеми в правильній постановці задачі, виявленні позицій активних груп, організації роботи з експертами. Консультант (або аналітик) звичайно не вносить свої пропозиції, оцінки в прийняття рішень, він тільки допомагає іншим зважити всі “за” і “проти” й виробити розумний компроміс. Крім того, в прийнятті рішень неявно бере участь оточення ОПР, співробітники тієї організації, від імені якої ОПР приймає рішення. Звичайно така група людей має спільні погляди, спільні ціннісні установки. Саме цій групі ОПР у першу чергу пояснює логічність, розумність, обгрунтова-ність свого рішення. В зв’язку з цим, хоча ОПР приймає індивідуальне рішення, вона враховує політику і переваги даної групи осіб.