Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
450.41 Кб
Скачать

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАÏНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

Кафедра філософії і соціально-політичних дисциплін

Звіт

За підсумками соціологічного дослідження на тему:

«Ставлення молоді до нерівних шлюбів»

Виконали:

студенти групи 202-Б

Петух О.А.

Сказка Д.Ф.

Перевірила:

Волик Н.Г.

Полтава 2012

План роботи

  1. Вступ

  2. Програма соціологічного дослідження:

  1. Методологічна частина:

  • Мета соціологічного дослідження.

  • Актуальність дослідження.

  • Предмет дослідження.

  • Об’єкт дослідження.

  • Гіпотези дослідження.

  • Завдання дослідження.

  • Словничок понять.

  1. Методична частина:

  • Метод дослідження.

  • Вибірка дослідження.

  • Метод аналізу дослідження.

  • Інструментарій.

  • План проведення соціологічного дослідження.

  1. Аналіз зібраної інформації.

  2. Висновки.

  3. Рекомендації.

  4. Список використаної літератури.

Програма навчального соціологічного дослідження на тему Ставлення молоді до нерівних шлюбів

Вступ

Зараз сім'ями, де між подружжям велика різниця у віці, нікого не здивуєш. Таких прикладів мільйон. Однак у суспільства до цих пір збереглося неоднозначне ставлення до «Нерівного шлюбу». Хтось вважає, що це - перешкода сімейному щастю, хтось підозрює більш юного партнера у корисливості, а хтось, навпаки, упевнений, що любові всі віки покірні. Ставлення до нерівних шлюбів у більшості людей, як і раніше залишається негативним, викликаючи бажання перешкодити укладенню такого союзу. Але найчастіше нерівний шлюб здатний стати порятунком для літньої людини.

Нерівним шлюбом спочатку називався союз, в якому між подружжям спостерігалося значні відмінності у віці, стані або становищі в суспільстві. І ставлення оточуючих до таких союзів завжди коливалося від нейтрального до відкрито неприязного. Але до сильної статі у всіх країнах було прийнято ставитися більш поблажливо: при бажанні і відсутності заперечень з боку родичів можна було взяти собі дружину з нижчого стану.

Однак аж до XX століття бажання припинити на корені подібні наміри виникало і у правителів, і в аристократів, і в церкви: стани не повинні були змішуватися, це загрожувало існуючим порядкам. Але до початку минулого століття відмінності між різними верствами суспільства стали стиратися, на перше місце вийшло ставлення до особистості як до самодостатньої одиниці, і люди стали більш вільними у виборі партнерів.

Тому зараз нерівним шлюбом став вважатися союз, в якому чоловіка й дружину поділяють мінімум десяток років. І в оточуючих, як і раніше залишається спокуса зробити все, щоб такий союз не відбувся.

Причина, звісно, ​​в традиціях, усталених віками. І як і раніше до подружжя, де жінка старша за чоловіка, відносяться набагато суворіше, ніж до тієї, де все навпаки. Тим не менш, кількість шлюбів, де дружина старша за чоловіка на десять років або навіть більше, постійно зростає. Приклад зірок естради і зростання жіночої самостійності, ймовірно, вплинули на те, що, згідно зі статистикою, тільки в Москві з шістдесяти тисяч весіль п'ять тисяч (це дев'ять відсотків) наречена старше свого жениха мінімум на сім років. З них більше тисячі шлюбів становлять ті, де дружина старша за чоловіка більше, ніж на десять років. Але за відомостями соціологів, насправді подібних союзів більше в п'ять разів.

Підсвідомо весілля сприймається більшістю як необхідна формальність для подальшого народження дітей. Тому союз, де вік дружини вже насилу можна назвати дітородним, сприймається оточуючими як "неправильний". Хоча у випадку, якщо чоловік набагато старше своєї супутниці, ставлення таке ж негативне.

Часто більш молодого чоловіка звинувачують в меркантильності і навіть кримінальних намірах. Тому турботливі родичі прагнуть "захистити" потенційного нареченого від "лиходія" або "лиходійки". Однак найчастіше це не так. Шлюб здатний буквально омолодити старшого чоловіка, повернути йому сенс життя, змусити відчути його смак. У результаті психологічне єднання у таких пар може бути набагато сильнішим, ніж у подружжя-ровесників.

Тому рідним, перш ніж намагатися "припинити на корені" нерівний шлюб, варто задуматися: навіть якщо з боку більш молодого партнера має місце матеріальна зацікавленість, це не завжди погано. При розумному підході даний аспект може тільки зміцнити відносини.

  1. Методологічна частина

1. Мета дослідження

Дослідити ставлення молоді до соціального феномену «нерівний шлюб».

2. Актуальність дослідження

Тема нерівних шлюбів стара, як світ, але актуальна у всі часи. У стародавні століття подібними союзами вирішували проблеми свого добробуту. Нерідко причиною заміжжя молодої дівчини на літньому чоловікові ставало банальне об'єднання належних їм земель. Але одна справа, коли подібні шлюби укладаються між молодою жінкою та чоловіком середніх років, зовсім інша - коли молодий хлопець одружується на жінці бальзаківського віку. Але в шлюбі, де старше жінка, значно частіше виникають взаємні докори і нерозуміння, а союз часто приносить тільки розчарування.

Але нерідкі випадки, коли людину дійсно приваблюють люди старшого віку.

Зигмунд Фрейд казав, що чоловік шукає супутницю життя, схожу на його матір, а жінка - на батька. Статистика каже, що «пізні діти» в основному віддають перевагу партнерам набагато старших за себе. Ще більше схильні до цього ті, кого виховували бабусі й дідусі. В останні десятиліття все більше подружжя народжують дітей вже в зрілому віці. Не виключено, що ця ж причина лежить в основі почастішання «нерівних» шлюбів.

Для більшості чоловіків зрілого віку молода дружина – це майже як еліксир молодості. Тільки уявіть собі: чоловіку 40-45 років, діти виросли, і попереду в нього тільки одне – це пенсія, внуки і старість. А молода дружина – це ніби почати життя з двадцяти років. Коли ви ще тільки-тільки познайомилися, зійшлися разом і мрієте про майбутню дитину. Це мислення “віддаляє” відчуття, що наближається старість років на 15-20.Це спроба “виліпити” собі нове життя.

Жодних переваг нерівний шлюб не обіцяє. Ніяких недоліків нерівний шлюб не має. Якщо відносини партнерів засновані на взаємній любові, вони завжди найкращі і єдино можливі. І передумовами для щастя в нерівному шлюбі є такі чинники: більшість зрілих чоловіків, які одружуються з молоденькими дівчатами, твердо стоять на ногах. А це означає, що молодій сім'ї не доведеться перевіряти на своєму досвіді правдивість приказки «Із милим і в курені рай». А також переживати дуже навіть нелегкі періоди професійного становлення чоловіка. Матеріальна стабільність, яку дає сім'ї зрілий чоловік, береже сім'ю від дрібних сварок і втримує статус чоловіка на необхідно-високому рівні.

Існує маса версій, чому виникають нерівні шлюби. Хтось вважає, що молоді люди шукають “батьків”, любові яких їм бракувало в дитинстві, а в старших пасій просто розігралися материнський або батьківський інстинкти.

Деякі психологи впевнені, що зрілі люди знаходять на тлі молодості більшу впевненість у собі, позбуваючись владного чоловіка чи жінки. Адже молоду особу можна виховати ”під себе. Крім того, у такий спосіб зрілі люди здобувають інший, солідніший статус. Щось схоже впливає і на молодих людей. Нерівні шлюби - часто виклик віку, коли людина просто не хоче старіти. Такі люди інколи прикрашають картину і вже під час знайомства скидають із себе зайвих кілька... десятків років. А зовнішність часто ох яка оманна... Тільки паспорт залишається споконвічним ворогом .

Ще одна когорта вчених вважає, що у всьому винна фізіологія. Хтось стверджує, що дівчата розвиваються швидше від своїх однолітків-хлопців, от і вибирають старших чоловіків, у той час, як в останніх давно сивина в бороді і біс у ребрі оселився. З іншого боку, хтось переконаний, що пік жіночої краси припадає на 33-35 років, коли в чоловіків він з'являється вже в 21-25 років. Звідси й пари з різних поколінь. У цьому питанні з наукою солідарна навіть церква, яка вважає причиною таких шлюбів почуття божевільної пристрасті, а не істинну любов, що, в принципі, і є перешкодою (але не причиною заборони) для вінчання такого подружжя.

Ну і, звісно, одна з найголовніших версій нерівних шлюбів - любов. Проти цього не попруть ані вчені, ані священики, ані сусіди. Але емоції тимчасово відкладемо на поличку, адже задурманена голова теж має знати, куди може завести її хвиля почуттів.

Одним із таких шлюбів були відносини Ф. М. Достоєвського і Ганни Сніткиної, останньої дружини письменника. Коли вони зустрілися, їй було 20 років, а йому 45. Достоєвський - відомий письменник, вона - проста стенографістка. Мезальянс, здавалося б, очевидний. Але «... вона його за муки полюбила, а він її за співчуття до них ...» (У. Шекспір)

На момент їхньої зустрічі Достоєвський був змучений життям, хворий, жебрак. Але Ганна, незважаючи на такий юний вік, зуміла зрозуміти його багатостраждальну душу, покохати і стати письменникові не просто дружиною, а й другом, і помічницею, і «ангелом-охоронцем».

«Любові всі віки покірні,» - не дарма подібне твердження має право на існування. Найчастіше, кількістю прожитих років - не перешкода справжнім почуттям. Соціальні, вікові, національні та інші характеристики закоханих, не грають для неї ніякої ролі. Або майже ніякої. І якщо для чоловіка і жінки любов понад усе, то вони в щоб те не стало будуть разом. І не важливо, як довго триватимуть ці стосунки, головне, що їм у даний момент часу дуже добре і комфортно вдвох. На який термін? - Не має значення. Вони будуть подружжям, поки жива любов.