Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спаське -глибинне родовище1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
5.23 Mб
Скачать

Зміст

1. Вступ………………………………………………………………………………………………………..5

2. Загальні відомості про родовище……………………………………………... …………6

2.1Стратиграфія…………………………………………………………………...........................7

2.2.1 Коротка історія геологічних досліджень………………………………………….9

2.2Тектоніка……………………………………………………………………………………………….12

2.3 Відомості про нафтогазоносність і водоносність розрізу…………………..13

3. Застосоване обладнання……………………………………………………………………….17

3.1 Аналіз добувних здібностей свердловин……………………………………………24

1. Визначення максимально допустимого тиску у свердловині………….24

2. Визначення максимально допустимого дебіту свердловини……...... 24

3. Визначення різниці між максимальним дебітом та фактичним дебітом свердло­вини……………………………………………………………………………………………………24

Таблиця…………………………………………………………………………...............................25

Висновок…………………………………………………………………………………………………….25

3.2 Аналіз технологічних режимів……………………………………………...................25

1. Визначення відносної густини газу у повітрі………………………................25

2. Визначення газовмісту………………………………………………………………………26

3. Визначення густини пластової рідини при n≤80%...............................26

4. Визначення приведенного тиску……………………………………....................27

5. Визначення оптимальної глибини занурення насосу під динамічний рівень…………………………………………………………………………….......................................27

6. Визначення фактичної глибини занурення насосу …………………………..28

7. Визначення різниці між оптимальною та фактичною глибиною занурення насосу………………………………………………………………… ……………………………………………..28

Таблиця……………………………………………………………………………………………………….28

Висновок………………………………………………………………………………………………………28

3.3 Вибір обладнання свердловини……………………………………………………………29

1. Визначення дебіту свердловини………………………………………………………….29

2. Визначення глибини спуску насосу………………………………….......................29

3. По діаграмі АзНІІ для вибору глибинного обладнання нормального ряду вибираємо діаметр насоса………………………………………………………………………………30

4. По рекомендаційним таблицям вибираємо тип насосу………………………31

5. Вибираємо по рекомендаційним таблицям конструкцію насосних штанг і НКТ…………………………………………………………………………………………………………….31

6. Визначаємо число качків верстату качалки…………………………………………..31

Таблиця……………………………………………………………………………………………………………32

Висновок………………………………………………………………………….................................32

4.1 Техніка безпеки при експлуатації свердловин штанговими насосами…34

4.2 Протипожежні заходи……………………………………………………….........................35

5 Додатки………………………………………………………………………………………………………38

6 Література. ……………………………………………………………………...............................44

1.Вступ

Курсове проектування з дисципліни технологія видобутку нафти проводиться на завершальній стадії навчального процесу і сприяє закріпленню теоретичних і практичних знань. Воно дає можливість для вирішення задач пов’язаних з розробкою та експлуатацією нафтових родовищ.

Нафтога́зова промисло́вість Украї́ни виникла на базі нафтового промислу України (видобуток і переробка нафтової ропи, асфальту, озокериту та інших бітумних мінералів), який існував від найдавніших часів аж до початків і зародження великої нафтово-озокеритної, а згодом і газової, видобувної та переробної промисловість як у краю, так і у Європі починаючи з 1853 р.

В України виділяють три нафтогазоносні регіони: Східний, Західний та Південний.

Західний регіон,де власне знаходиться Спаське-глибинне родовище, включає в себе Передкарпатську, Карпатську, Волино-Подільську нафтогазоносні та Закарпатську газоносну область. Географічно розміщується у Волинській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях.

На території України існує три нафтогазових регіони: Карпатський, Дніпро-Донецький і Причорноморсько-Кримський. Довжина нафтопроводів складає 3,8 тис. км. З 31 нафтоперекачувальною станціями. Довжина газопроводів 34 тис.км., які обслуговує 212 компресорні станції.

У курсовому проекті розглянуто тему "Аналіз добувних можливостей свердловин обладнаних УШГН". У роботі впроваджуються дослідження свердловин,які знаходяться на Cпасько-глибинному нафтовому родовищі.

Спаське родовище - розташоване в Івано-Франківській області. Режим покладів пружний та розчиненого газу. Колектори — пісковики та алевроліти. Експлуатується з 1974р.

У курсовому проекті описано геологічну характеристику Спасько-глибинного родовища, продуктивних пластів; вивчені форми залягання і склад порід нафтонасичення пластів.Проведено аналіз добувних можливостей і технологічних режимів роботи свердловини, зроблено розрахунки по вибору устаткування, інструкції і рекомендації з експлуатації свердловини. Відображено роботу штангової свердловинної насосної установки і техніка безпеки при її експлуатації.

2.Загальні відомості про родовище

Родовище розташоване у Рожнятівському районі Івано-Франківської області на відстані 8 км від м. Рожнятів.

Рожнятівський район (районний центр — селище міського типу Рожнятів) утворено в 1940 році. Район розташований на заході Івано-Франківської області, займаючи південно-східну частину Карпатських Бескидів, частину Горган і більшу частину басейну Лімницької долини. Район межує з Долинським, Калуським і Богородчанським районами Івано-Франківської області, а по гірському хребту в південно-західному напрямку — із Закарпатською областю. В гірській частині району знаходяться такі вершини Карпат: Сивуля (1 818 м над рівнем моря), Ігровець (1 804 м), Грофа (1 748 м). Загальна площа території району — 130,5 тис. га.

Клімат в районі помірно-континентальний. Оскільки більша частина території району знаходиться в передгір'ї Карпат, кліматичні умови дещо відрізняються від решти території області: весна тут на два тижні починається пізніше, ніж у рівнинних районах. Сніг в горах сходить у травні місяці, а подекуди і в червні.

Кількість опадів в середньому складає до 750 мм, а в гірській частині — до 1 350—1 500 мм на рік. Середньорічна температура 14—16 0С, взимку -4,0 0С.

Промисловий комплекс Рожнятівського району представлений в основному підприємствами обробної промисловості. В структурі переважає деревообробна, нафтохімічна промисловість та целюлозно-видавнича справа.

Основними видами продукції, які виробляють промислові підприємства району, є: плита деревостружкова, плита ламінована, столярні вироби (двері, вікна), меблі офісні й для умеблювання житлових приміщень, нафта сира, мішки паперові, вироби з пластмас, хлібобулочні вироби, м'ясо, ковбасні вироби, мінеральні та газовані води.